Φόρουμ Δελφών – Ι. Τσέτη: Αυτοδυναμία στην παραγωγή πρώτων υλών και έρευνα

Τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στην φαρμακοβιομηχανία με άξονες την αυτοδυναμία της παραγωγής πρώτων υλών, την επαρκή χρηματοδότηση της έρευνας και τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας, πρότεινε η CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ και πρόεδρος του Global Compact Network Hellas, κυρία Ιουλία Τσέτη, στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται από 10 έως 15 Μαΐου στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Η πανδημία, όντως μας αφύπνισε και μας έμαθε να λειτουργούμε με σοφία, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη και ένα από τα συμπεράσματα της πανδημίας, είναι ότι οι κρίσεις απαιτούν συνεργασίες, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή.

Η post pandemic day, απαιτεί αμφιδέξιους Ηγέτες με ενσυναίσθηση, ευαισθησία, γνώσεις, νηφαλιότητα και λογική σκέψη. Ηγέτες που εμπνέουν και μετουσιώνουν τους στόχους και τους αριθμούς σε πράξη και ευημερία.

Ένα από τα κυρίαρχα θέματα που αναδείχθηκαν κατά τη βίωση αυτής της κρίσης, είναι η αυτοδυναμία της παραγωγής, πρώτων υλών και τελικών προϊόντων τροφίμων και φαρμάκων.

Έτσι, η απάντηση της υγειονομικής κρίσης για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, είναι η επαρκής χρηματοδότηση της έρευνας για δημιουργία νέων μορίων, η συνεργασία των ερευνητικών ομάδων, η σύνδεση της παραγωγής με την καινοτομία.

Παράλληλα με την Ψηφιακή Επανάσταση, υφαίνεται ήδη και μία δεύτερη Επανάσταση, αυτή της Βιοτεχνολογίας, η οποία μας εκπλήσσει εντυπωσιακά. Και εάν υπήρχε ακόμη πιο εντατική και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των ερευνητικών ομάδων παγκοσμίως, θα είχαμε πολύ νωρίτερα θεαματικά αποτελέσματα, αναφορικά με καινοτόμες θεραπείες, όχι μόνο κατά της COVID-19, αλλά και για άλλες ασθένειες που παραμένουν ακόμη και σήμερα ανίατες».

Γιατί απέτυχε η Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει έναν δυναμικό και αναντικατάστατο κλάδο, όπως η φαρμακοβιομηχανία;

Σχολιάζοντας τη δήλωση της Άγκελας Μέρκελ, η οποία πρόσφατα στηλίτευσε την πολιτική της Ευρώπης, δηλώνοντας ότι «η ΕΕ με την στρατηγική της, ουσιαστικά εξεδίωξε τις φαρμακοβιομηχανίες από το Ευρωπαϊκό έδαφος, με αποτέλεσμα να καταστήσει τις ΗΠΑ ίσως την ισχυρότερη φαρμακοβιομηχανία τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο», η κυρία Τσέτη απάντησε ότι:

«Η αυτοκριτική της Καγκελαρίου Μέρκελ, πρέπει να γίνει βάση, για να πράξουμε και εμείς από την πλευρά μας, την δική μας αυτοκριτική. Γιατί απέτυχε η Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει έναν δυναμικό και αναντικατάστατο κλάδο, όπως η φαρμακοβιομηχανία;

Γιατί, στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, η Ευρώπη δεν έδειξε την αλληλεγγύη της στα κράτη μέλη, με αποτέλεσμα απόλυτα αναγκαίος εξοπλισμός για τους πολίτες, να μην φθάσει ποτέ στον προορισμό του; Αυτό ήταν μία αποτυχία της συνοχής της Ευρωπαϊκής οικογένειας…

Επομένως δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί ξανά αυτό. Στόχος όλων όσοι ασχολούμαστε με θεσμικούς ρόλους αλλά και με τη βιομηχανία, είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες εκείνες συνθήκες, που θα μας επιτρέψουν να ενισχύσουμε την παραγωγή στην Ευρώπη- φυσικά και στην Ελλάδα- ενισχύοντας παράλληλα την καινοτομία και την έρευνα, υπό το πρίσμα της περιβαλλοντικής και βιώσιμης διάστασης.

Να απενοχοποιήσουμε τα κέρδη, η βιομηχανία να έχει έσοδα για τις παραγωγικές μονάδες και τους ανθρώπους της, διότι μόνο με βιώσιμες και υγιείς επιχειρήσεις μπορούν να στηριχθούν οι οικονομίες και οι κοινωνίες. Να πάψουν οι απεχθείς φόροι- όπως clawback και rebate- οι οποίοι ξεκίνησαν από τα πρώτα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, φρενάροντας την φαρμακοβιομηχανία, με αποτέλεσμα να αιμοδοτεί διαρκώς το κράτος, μη έχοντας τη δυνατότητα, να υλοποιεί επενδύσεις.

Ως μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ, είναι αδήριτη ανάγκη να ενισχύσουμε την παραγωγή, να γίνουμε κόμβος Καινοτομίας και Αριστείας και να «αγκαλιάσουμε» δυναμικότερα τις ψηφιακές πλατφόρμες. Άλλωστε και το ευνοϊκό χρηματοδοτικό περιβάλλον του Ταμείου Ανάκαμψης (RF), μας δίνει αυτή τη δυνατότητα, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε με σοφία.

Όπως με σοφία θα πρέπει να ενστερνιστούμε και τις Αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, όπως βιώσιμη ανάπτυξη, κατάργηση της διαφθοράς, κατάργηση της παιδικής εργασίας, στήριξη του περιβάλλοντος.

Ως πρόεδρος του Global Compact Network Hellas πιστεύω ακράδαντα ότι όλα τα παραπάνω έχουν νόημα εφόσον συμβαδίζουν με τις 10 αρχές και 17 στόχους του ΟΗΕ».

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.