ΕΛΕΜΑ: Δράσεις και προοπτικές στην αξιολόγηση τεχνολογιών Υγείας

Η Ελληνική Ένωση Market Access (ΕΛΕΜΑ) πραγματοποίησε επιτυχώς για πέμπτη συνεχή φορά την εκδήλωση με τίτλο «Meet the Expert» με προσκεκλημένο και κεντρικό ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, κ. Άρη Αγγελή.

Η εκδήλωση αφορούσε αποκλειστικά τα μέλη της ΕΛΕΜΑ και έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου Πανεπιστημιούπολης Αθηνών «Γιάννης Κυριόπουλος» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ο κ. Αγγελής παρουσίασε τις Δράσεις για τη Διαμόρφωση της Εθνικής Φαρμακευτικής Στρατηγικής, με κύρια αναφορά στην τρέχουσα κατάσταση και στις προοπτικές στον τομέα της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΑΤΥ) στην Ελλάδα και την εναρμόνισή της με τον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2021/2282. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις στρατηγικές εξελίξεις και μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζονται για την ενίσχυση και βελτίωση της Εθνικής Φαρμακευτικής Στρατηγικής.

Προοπτικές στον τομέα της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας

Ο κ. Αγγελής υπογράμμισε τη σημασία της ΑΤΥ στη διασφάλιση της ποιότητας της υγείας, της βιωσιμότητας των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Με ιδιαίτερη έμφαση στον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2025, ο κ. Αγγελής ανέλυσε τα οφέλη της εναρμόνισης της Ελλάδας με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, σημειώνοντας ότι ο κανονισμός θα βελτιώσει την πρόσβαση των ασθενών σε αποτελεσματικές και καινοτόμες τεχνολογίες υγείας, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τις διαδικασίες κλινικών αξιολογήσεων μέσω της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο κ. Αγγελής αναφέρθηκε σε σειρά μελετών που αφορούν στη βελτίωση της φαρμακευτικής πολιτικής στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα,
αναπτύχθηκαν 5 διαφορετικές μελέτες σχετικά με τη σχεδίαση διαδικασιών Κλινικών Δοκιμών, την υλοποίηση πλάνου για την αξιοποίηση Πραγματικών Δεδομένων
Υγείας (RWD), τη σχεδίαση Ταμείου Καινοτομίας και μηχανισμού Σάρωσης Ορίζοντα, καθώς επίσης και την υλοποίηση Φορέα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA), και τη σχεδίαση Μητρώων Ασθενών, για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης και την προσωποποιημένη φροντίδα υγείας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον ανοιχτό διάλογο μεταξύ των μελών της ΕΛΕΜΑ και του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, ενώ η ΕΛΕΜΑ δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των επιτυχημένων εκδηλώσεων.

Λίγα λόγια για την ΕΛΕΜΑ

Η Ελληνική Ένωση Market Access (ΕΛΕΜΑ) ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2022 με σκοπό να ανταποκριθεί στην ανάγκη ύπαρξης ενός αμιγώς επιστημονικού – μη κερδοσκοπικού φορέα για το αντικείμενο του Market Access στο χώρο της Υγείας στην Ελλάδα, φιλοδοξώντας να συμβάλλει μέσω εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ενεργειών, στη διαθεσιμότητα των νέων αλλά και των υπαρχουσών θεραπειών στους ασθενείς.

Στόχος της ΕΛΕΜΑ. είναι να καθιερωθεί ως η ηγετική επιστημονική και επαγγελματική ένωση, που θα αναδείξει και θα διευρύνει το ρόλο του Market Access στο χώρο των φαρμάκων, των συμπληρωμάτων διατροφής και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, συμβάλλοντας μέσω της εκπαίδευσης στη συνεχή βελτίωση και στην υψηλή επιστημονική κατάρτιση των στελεχών του Market Access, οδηγώντας στην αποτελεσματικότερη πρόσβαση των ασθενών στην κατάλληλη αγωγή.

Διαβάστε επίσης

Ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός – Ποια εμβόλια χρειάζονται ιατρική συνταγή 

Φαρμακευτική δαπάνη: Έρχονται διορθώσεις με νέο νομοσχέδιο

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.