Συμπλήρωμα διατροφής φαίνεται ότι μειώνει την επιθετικότητα έως και 28%

Η διαχείριση θυμού για την επιθετικότητα είναι μία σημαντική μορφή, αντιμετώπισης, αλλα τώρα έρχεται μία νέα έρευνα που δείχνει ότι και η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο.

Τα λιπαρά οξέα και τα ωμέγα-3, που διατίθενται ως συμπληρώματα διατροφής μέσω κάψουλες ιχθυελαίου και πιστεύεται ότι βοηθούν στην ψυχική και σωματική ευεξία, θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν την επιθετικότητα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Αυτά τα ευρήματα δεν είναι νέα. Τα ωμέγα-3 είχαν συνδεθεί στο παρελθόν με την πρόληψη της σχιζοφρένειας, ενώ η επιθετικότητα και η αντικοινωνική συμπεριφορά πιστεύεται ότι οφείλονται εν μέρει και στη διατροφή. Αυτό που τρώμε μπορεί να επηρεάσει τη χημεία του εγκεφάλου μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια βασίστηκαν σε παλαιότερες, μικρότερες μελέτες για τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων λιπαρών οξέων ωμέγα-3 στην επιθετικότητα. Η μετα-ανάλυσή τους εξέτασε 29 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές σε 3.918 συμμετέχοντες συνολικά.

Μειώθηκε η επιθετικότητα έως και 28%

Σε όλες τις δοκιμές, βρέθηκε ένα μέτριο αλλά αξιοσημείωτο βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα, που μεταφράζεται σε μείωση έως και 28% της επιθετικότητας σε πολλές διαφορετικές μεταβλητές (συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου, της ιατρικής διάγνωσης και της διάρκειας και της δοσολογίας της θεραπείας).

Οι δοκιμές που περιλαμβάνονται στη μελέτη, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1996 και 2024, διήρκεσαν κατά μέσο όρο 16 εβδομάδες. Κάλυψαν ποικίλα δημογραφικά στοιχεία, από παιδιά ηλικίας 16 ετών και κάτω έως άτομα ηλικίας μεταξύ 50 και 60 ετών .

Επιπλέον, οι μειώσεις της επιθετικότητας περιελάμβαναν τόσο την αντιδραστική επιθετικότητα (ως απάντηση σε πρόκληση) όσο και την προληπτική επιθετικότητα (συμπεριφορά σχεδιασμένη εκ των προτέρων). Πριν από αυτή τη μελέτη, δεν ήταν σαφές εάν τα ωμέγα-3 θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτούς τους διαφορετικούς τύπους επιθετικότητας.

Αν και θα χρειαστούν μεγαλύτερες μελέτες σε μεγαλύτερες χρονικές περιόδους για να εδραιωθεί περαιτέρω αυτή η σχέση, ενισχύει την κατανόησή μας για το πώς τα χάπια ιχθυελαίου και τα ωμέγα-3 σε αυτά μπορεί να είναι ωφέλιμα για τον εγκέφαλο.

«Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να εφαρμόσουμε τα συμπληρώματα ωμέγα-3 για τη μείωση της επιθετικότητας, ανεξάρτητα από το αν το περιβάλλον είναι η κοινότητα, η κλινική ή το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης», λέει ο νευροεγκληματολόγος Adrian Raine.

«Τουλάχιστον, οι γονείς που αναζητούν θεραπεία για ένα επιθετικό παιδί πρέπει να γνωρίζουν ότι εκτός από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία που λαμβάνει το παιδί τους, μια επιπλέον μερίδα ή δύο ψάρια κάθε εβδομάδα θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει», προσθέτει ο Raine.

«Τα ωμέγα-3 δεν είναι μια μαγική σφαίρα που πρόκειται να λύσει εντελώς το πρόβλημα της βίας στην κοινωνία. Αλλά μπορεί να βοηθήσουν; Με βάση αυτά τα ευρήματα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορεί και πρέπει να αρχίσουμε να ενεργούμε βάσει της νέας γνώσης που έχουμε.”

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Aggression and Violent Behavior .

Διαβάστε επίσης

Παιδιά και παραλία: Από ποιες μολύνσεις κινδυνεύουν;

Ποια καλοκαιρινά φρούτα είναι ιδανικά για δίαιτα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.