Οι κανόνες που ακολουθούν οι διαιτολόγοι για σταθερό βάρος

Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής, είναι μια επιλογή που βοηθά στον στόχο της διατήρησης στο βάρος.

Η επιλογή τροφών που έχουν ως βάση την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων τα οποία θωρακίζουν και μεταφέρουν στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται, λέει η διαιτολόγος, Amy Shapiro, MS, RD, CDN.  Οι φυτικές ίνες που έχουν τα λαχανικά αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και μειώνουν, έτσι, το αίσθημα της πείνας. Τα φρούτα, από την άλλη, περιέχουν σάκχαρα, τα οποία όμως διαφέρουν από τα σάκχαρα των γλυκών. Τα σάκχαρα των φρούτων διασπώνται πιο αργά , παρατείνουν το αίσθημα του κορεσμού, ικανοποιούν την ανάγκη της κατανάλωσης γλυκού ενώ παράλληλα συνδέονται με μειωμένη αποθήκευση λίπους και ρύθμιση του ζαχάρου.

Σύμφωνα με την Shapiro. είναι επίσης σημαντικό να καταναλώνουμε μέσα στην διάρκεια της εβδομάδας όσπρια, ενώ συνιστάται δυο φορές την εβδομάδα η κατανάλωση ψαριού και κρέατος.

Πώς να διατηρήσεις σταθερό το βάρος σου 

Το μαγειρευτό φαγητό,  αναφέρει από την πλευρά της, η  καθηγήτρια διαιτολογίας, στο πανεπιστήμιο Tufts, Amy Brownstein MS, RDN, είναι αυτό, που παρασκευάζεται στο σπίτι, είναι η ιδανική επιλογή για να δημιουργήσεις το πρόγραμμα διατροφής σου, με το οποίο μπορείς να ελέγξεις και να πετύχεις τη συντήρηση του επιθυμητού βάρους που επιθυμείς.

Εφόσον επιλέγεις τα υλικά και τον τρόπο παρασκευής του, είναι πιο πιθανό να δημιουργήσεις γεύματα με υψηλά θρεπτικά συστατικά και να χρησιμοποιήσεις τις πρώτες ύλες που μπορούν να ανταμείψουν τον οργανισμό σου με όλα όσα χρειάζεται ώστε να μένει υγιής και να διατηρήσει το επιθυμητό ιδανικό βάρος.

Πλέον, σημειώνει η Brownstein, υπάρχουν και επιχειρήσεις που δημιουργούν το πρόγραμμα διατροφής σου για όλη την εβδομάδα και στο στέλνουν έτοιμο, το οποίο μεταβάλλεται μέσα στον μήνα για να υπάρχει ποικιλία, έτσι η σωστή διατροφή και η διατήρηση του ιδανικού βάρους μπορεί να γίνει μια πιο ευχάριστη και ξεκούραστη διαδικασία.

Πολύ σημαντικές συνήθειες που μπορεί κάποιος να υιοθετήσει για να διασφαλίσει το ιδανικό βάρος είναι επίσης:

  • Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού μέσα στην ημέρα και η μειωμένη πρόσληψη αλατιού. Το νερό βοηθά μια ισορροπημένη διατροφή, αφού ενισχύει την ενυδάτωση και την υγειά του σώματος, αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, κάτι το οποίο οδηγεί σε μικρότερες ποσότητες φαγητού, ενώ επίσης συμβάλλει στην μείωση της κατακράτησης υγρών. Σε αυτό το αποτέλεσμα βοηθάει και η αποφυγή του αλατιού στα γεύματα. Έτσι, μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης των πρηξιμάτων που προκαλείται από τη κατακράτηση υγρών όπως έχει παρατηρηθεί σε πολλές περιπτώσεις.

Δηλαδή η κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων νερού την ημέρα αποτελεί έναν σημαντικό σου σύμμαχο για τη διατήρηση του βάρους που θες!

  • Το πρωινό θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ημέρας σου. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που δεν παραλείπουν το πρωινό γεύμα είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν το βάρος τους μετά από μία δίαιτα, ενώ εκείνοι που παραλείπουν το πρωινό είναι πιο πιθανό να ανακτήσουν τα χαμένα κιλά.
  • Προσάρμοσε τις μερίδες σου με βάση τις ανάγκες σου. Ο γενικός κανόνας για να διατηρήσεις ή να μειώσεις το βάρος σου είναι να προσλαμβάνεις καθημερινά ίσες ή λιγότερες θερμίδες από αυτές που καις μέσα στη μέρα λόγω του μεταβολισμού, της ορθοστασίας και της κίνησής, λέει η Shapiro,
  • Φυσικά στη συντήρηση του βάρους που επιθυμεί ο καθένας σημαντικό ρόλο παίζει και η γυμναστική. Η καθημερινή ή η τακτική ενασχόληση με τη γυμναστική έστω για μισή ώρα μέσα στην ημέρα σου ή υιοθετώντας συνήθειες όπως καθημερινό περπάτημα ή τρέξιμο βοηθούν σημαντικά στη διατήρηση του ιδανικού βάρους για το σώμα σου.

Σταθερό βάρος: Τι χρειάζεται να προσέξω;

Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικές προτάσεις που ο καθένας μπορεί να αφομοιώσει με τον δικό του τρόπο και σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες στην καθημερινότητά του.

Το σωστό βάρος για το κάθε σωματότυπο και ύψος, αλλά και η διατήρηση του χρειάζεται να προσεγγίζεται πάντα σύμφωνα με τον στόχο να δημιουργήσουμε φτάσουμε και να διατηρήσουμε το βάρος που ταιριάζει σε ένα υγιές σώμα, αυτό που βοηθά τον οργανισμό να λειτουργεί σωστά, με αποτέλεσμα να τον διευκολύνει στην παραγωγή της απαραίτητης ενέργειας που ο καθένας χρειάζεται να διαθέτει μέσα στην ημέρα του, εξηγεί η Shapiro.

Διαβάστε επίσης 

Δείτε πόσα λιπαρά πρέπει να τρώτε κάθε μέρα, για να χάσετε βάρος

Οι 7 τροφές που επηρεάζουν τη μυρωδιά του σώματος

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.