Πώς να αποθηκεύετε κάθε αλεύρι

Κάθε αλεύρι έχει τις δικές του δικές του ιδιαιτερότητες και πρέπει να ξέρετε πως να το  αποθηκεύσετε, είτε πρόκειται για λευκό, ολικής αλέσεως ή εναλλακτικά αλεύρια.

Το αλεύρι έχει διάρκεια ζωής και αν δεν αποθηκευτεί σωστά, μπορεί να μυρίζει άσχημα ή να έχει δυσάρεστη γεύση και βέβαια να μολυνθεί από ζωύφια.

Πώς να αποθηκεύσετε το αλεύρι

Το προεπιλεγμένο σημείο αποθήκευσης για το αλεύρι είναι το ντουλάπι της κουζίνας. Αλλά αυτό το ντουλάπι που συνηθίζετε να βάζετε τα άλευρα, μπορεί να μην είναι το ιδανικό.

Το αλεύρι πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό μέρος και σε ερμητικά σφραγισμένο δοχείο.

Λευκό αλεύρι: Το άσπρο αλεύρι και οι αποφλοιωμένοι κόκκοι, όπως το καλαμποκάλευρο, αποθηκεύονται στο ντουλάπι.

Αλεύρια ολικής αλέσεως: Τα αλεύρια ολικής αλέσεως αποθηκεύονται καλύτερα στην κατάψυξη για να προστατευθούν τα πτητικά έλαια που περιέχονται στο φύτρο.

Αλεύρια χωρίς γλουτένη: Ο καταψύκτης είναι καλός για αλεύρια ξηρών καρπών, αλεύρι garbanzo και άλλα αλεύρια χωρίς γλουτένη. Σε γενικές γραμμές όλα τα αλεύρια μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη για μακροχρόνια αποθήκευση.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, τοποθετήστε τη σακούλα με το αλεύρι σε μια επανασφραγιζόμενη σακούλα κατάψυξης και φυλάξτε το στην κατάψυξη για παρατεταμένη αποθήκευση. Ο καταψύκτης είναι επίσης σημαντικός παράγοντας, εάν η κουζίνα σας ζεσταίνεται το καλοκαίρι.

Εγκαταλείψτε το ψυγείο

Αν και ο καταψύκτης είναι σημείο αποθήκευσης, το ψυγείο δεν είναι. Το περιβάλλον του ψυγείου είναι συνήθως πολύ υψηλό σε υγρασία, οπότε επηρεάζεται η ποιότητα του αλευριού.

aleyri

Πόσο διαρκεί

Το αλεύρι φέρει σφραγίδα με ημερομηνία λήξης για τη μέγιστη απόδοση του προϊόντος. Το αλεύρι είναι ένα φυσικό προϊόν και περιέχει λίγη υγρασία και λάδι, γεγονός που το κάνει επιρρεπές στην αλλοίωση.

Το λευκό: Γενικά, μπορείτε να περιμένετε ότι το αλεύρι για όλες τις χρήσεις θα διαρκέσει έως και ένα χρόνο μετά την αγορά. Μπορεί μερικές φορές να έχει ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Όταν αποθηκεύονται στο σωστό περιβάλλον, τα λευκά αλεύρια και τα άμυλα έχουν σχεδόν αόριστη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, μπορεί να μολυνθούν ή να επηρεαστούν με άλλο τρόπο (αρώματα, γεύσεις κ.λπ.) εάν δεν αποθηκευτούν σωστά.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως: Τα αλεύρια ολικής αλέσεως είναι πολύ πιο ευαίσθητα λόγω των πτητικών ελαίων στο φύτρο των σιτηρών. Η διάρκεια ζωής τους είναι περίπου έξι έως 12 μήνες. Ακόμη και η ακατάλληλη αποθήκευση στο σπίτι μπορεί να μειώσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.

Για να τσεκάρετε ότι δεν έχουν οξειδωθεί τα έλαια στα αλεύρια ολικής αλέσεως, να ξέρετε ότι θα μυρίζουν σαν τις παιδικές πλαστελίνες.

Διαβάστε επίσης

Πώς και πόσο συχνά να καθαρίζετε το θερμός ή το μπουκάλι νερού

Ημέρα Περιβάλλοντος: Πάνω από 13.000 θάνατοι στην Ελλάδα σχετίζονται άμεσα με ατμοσφαιρικούς ρύπους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.