Τι μπορεί να συμβεί, αν τρώτε πολλές φυτικές ίνες

Μήπως το παρακάνετε και τρώτε πολλές φυτικές ίνες; Οι φυτικές ίνες είναι ένα είδος υδατάνθρακα και δεν μπορούν να αφομοιωθούν από το σώμα. Έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, από την υποστήριξη δίαιτας για την απώλεια βάρους, μέχρι τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Αν υπάρχουν προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα, οι φυτικές ίνες στη διατροφή μειώνουν τα συμπτώματα, ενώ παράλληλα φορτώνουν τον οργανισμό με πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ωστόσο, αν τρώτε πολλές φυτικές ίνες, μπορεί να υπάρξουν κάποια προβλήματα υγείας.

Για τους ενήλικες, η ημερήσια δόση για τις φυτικές ίνες είναι 28 γραμμάρια την ημέρα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ . Εάν τρώτε πολύ περισσότερο από αυτό που συνιστάται, μπορεί να δείτε κάποιες παρενέργειες.

Τι μπορεί να συμβεί, αν τρώτε πολλές φυτικές ίνες

1. Αναιμία
Η αναιμία, (τα χαμηλά επίπεδα υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων), μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε αδύναμοι και κουρασμένοι. Η υπερβολική ποσότητα φυτικών ινών μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του σιδήρου, οδηγώντας σε αναιμία.

2. Οστεοπόρωση
Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες θα συνδεθεί με το ασβέστιο, καθιστώντας το μη διαθέσιμο στο σώμα. Εάν δεν λαμβάνετε ασβέστιο, μπορεί να αυξήσετε τις πιθανότητες για οστεοπόρωση, μια κατάσταση κατά την οποία τα οστά ενός ατόμου γίνονται αδύναμα και εύθραυστα.

3. Φούσκωμα στην κοιλιά
Εάν ξαφνικά καταναλώσετε πάρα πολλές φυτικές ίνες, μπορεί να προκαλέσετε αέρια και φούσκωμα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια του εντέρου ζυμώνουν τις άπεπτες ίνες στο παχύ έντερο.

4. Ανεπάρκεια μετάλλων
Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών εμποδίζει τη σωστή απορρόφηση των μετάλλων που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Μέταλλα όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος επηρεάζονται από την κατανάλωση πολλών φυτικών ινών.

5. Πρωκτική ρωγμή
Οι σκληρές δύσπεπτες ίνες και η μικρότερη πρόσληψη νερού μπορεί να προκαλέσουν σκληρά κόπρανα. Αυτό πορεί να οδηγήσει σε πρωκτική ραγάδα, η οποία είναι μια μικρή ρήξη στην επένδυση του πρωκτού.

6. Δυσκοιλιότητα
Εάν καταναλώνετε περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερο νερό, μπορεί τα κόπρανα να γίνουν πολύ σκληρά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, μια κατάσταση όπου ένα άτομο έχει δύσκολες κενώσεις ή κάνει λιγότερες από τρεις κενώσεις σε μια εβδομάδα.

7. Διάρροια
Η υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες μπορεί όχι μόνο να σας κάνει να αισθάνεστε δυσκοιλιότητα, αλλά και να σας οδηγήσει σε δυσπεψία και διάρροια.

Εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα προβλήματα, καταναλώστε περισσότερα υγρά, μειώστε σταδιακά την πρόσληψη φυτικών ινών και ασχοληθείτε με σωματικές δραστηριότητες.

 

Διαβάστε επίσης

Αυτό το διαμάντι του Αιγαίου είναι η φετινή τάση για διακοπές

Minimal χειρουργικές τεχνικές για τον πόνο στην πλάτη, τη μέση και το γόνατο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.