Τι είναι καλό να φάτε 24 ώρες πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις

Τι μπορείτε να φάτε μία ημέρα πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις, για να έχετε τον εγκέφαλό σας σε ετοιμότητα; Η γενική απάντηση είναι ότι οι τροφές, που χαρακτηρίζονται ως υγιεινές και εύπεπτες, είναι αυτές που θα σας δώσουν την απαιτούμενη ενέργεια, πνευματική διαύγεια και συγκέντρωση.

Ειδικότερα, όμως, υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες τροφές, που αποτελούν το καύσιμο του εγκεφάλου για τη δοκιμασία, στην οποία θα υποβληθεί, ενώ άλλες έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Αν και το πρωινό γεύμα είναι βασικό για τις ημέρες, που δίνετε πανελλαδικές εξετάσεις, είναι καλό να προσέξετε τι θα φάτε από την προηγούμενη μέρα.

Ακόμα κι αν νιώθετε νευρικότητα και άγχος, προσπαθήστε να φάτε ένα πλήρες γεύμα με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λαχανικά. Μια καλή ιδέα είναι να προτιμήσετε ψάρια, χόρτα και υγιεινούς υδατάνθρακες όπως ρύζι ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Δοκιμάστε φρούτα ή μαύρη σοκολάτα για επιδόρπιο.

Μην δοκιμάσετε νέα τρόφιμα ή γεύσεις την ημέρα πριν τις εξετάσεις. Δεν ξέρετε πώς μπορεί να αντιδράσει το στομάχι σας σε μια νέα τροφή ακόμα κι αν φαίνεται ασφαλής. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να περάσετε τη νύχτα με στομαχικές διαταραχές ή να πρέπει να πηγαίνετε συχνά στην τουαλέτα καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης.

Ακόμα κι αν μελετάτε την τελευταία στιγμή, αποφύγετε να πίνετε καφέ αργά το απόγευμα, καθώς θα επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας και θα σας δυσκολέψει για να αποκοιμηθείτε. Εννοείται, όχι αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ!

Το πρωινό γεύμα την κρίσιμη μέρα

Το πρωί της εξέτασης, ακολουθείστε αυτό που κάνετε συνήθως. Δεν είναι η στιγμή για αλλαγές. Σε γενικές γραμμές, θα σας βοηθούσε ένα πρωινό με γάλα ή τυρί, μία μικρή ομελέτα με λίγα φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

Ο καφές, αν δεν τον έχετε συνηθίσει, να θυμάστε ότι μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό, να σας κάνει νευρικούς και να αναγκαστείτε να πάτε στην τουαλέτα στη μέση της εξε΄τασης, επειδή είναι διουρητικός.

Ωστόσο, αν έχετε τη συνήθεια να πίνετε καφέ στο πρωινό σας, μην τον παραλείψετε γιατί το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι ένας πονοκέφαλος από την έλλειψη καφεΐνης στη μέση της εξέτασης.

Τροφές που κάνουν καλό στον εγκέφαλο

Επειδή θέλετε ο εγκέφαλος σας να είναι σε φόρμα, καλό είναι να γνωρίζετε τις τροφές που ενισχύουν την υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου:

1. Ωμέγα-3

Τα ωμέγα-3 είναι εξαιρετική τροφή για τον εγκέφαλο για την προετοιμασία των εξετάσεων και οι επιστήμονες συχνά μιλούν για τα λιπαρά ψάρια ως την κορυφαία τροφή για τον εγκέφαλο. Τα ωμέγα-3 είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να διατηρήσετε τις ικανότητες συγκέντρωσης του εγκεφάλου.

2. Σκούρα φρούτα και λαχανικά για αντιοξειδωτικά

Όσο πιο σκούρα είναι τα φρούτα ή τα λαχανικά, τόσο πιο υγιεινά είναι για εσάς. Αυτό μπορεί να μην ισχύει πάντα, αλλά όταν ψάχνετε για αντιοξειδωτικά, αυτός είναι ένας καλός γενικός κανόνας.

Έρευνες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη.

Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, τα αντιοξειδωτικά είναι τα πιο ωφέλιμα όταν λαμβάνονται μέσω ολόκληρων τροφών, όπως:

  • Μούρα, ειδικά βατόμουρα,
  • Κόκκινα και μαύρα φασόλια
  • Αγκινάρες
  • Δαμάσκηνα
  • Μήλα
  • Πεκάν

3. Σύνθετοι υδατάνθρακες

Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τη ζάχαρη για καύσιμο. Δυστυχώς, τα απλά σάκχαρα στα αναψυκτικά και τα γλυκά καίγονται πολύ γρήγορα για να δώσουν στους μαθητές σταθερή ενέργεια.

Ο εγκέφαλός χρειάζεται διπλάσια ποσότητα ενέργειας από τα υπόλοιπα κύτταρα του σώματός μας. Η καλύτερη πηγή αυτού του καυσίμου είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες, που βρίσκονται στα φυσικά φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά που είναι ελάχιστα επεξεργασμένα.

4. Ποιοτική πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι σημαντική για τη διατήρηση της ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι οι μαθητές χρειάζονται εγκεφαλική τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για τις ημέρες των εξετάσεων. Μερικές εξαιρετικές πρωτεΐνες πρωινού περιλαμβάνουν: Άπαχα κρέατα, π.χ φέτες γαλοπούλας, Αυγά, Τροφές σόγιας — γάλα σόγιας, υποκατάστατα κρέατος πρωτεΐνης σόγιας και Γάλα — γάλα με χαμηλά λιπαρά

5. Νερό

Τέλος, πιείτε νερό όσο χρειάζεστε και έχετε πάντα μαζί σας. Να θυμάστε ότι όταν νιώθουμε δίψα, έχει ξεκινήσει ήδη η αφυδάτωση. Μικρές γουλιές κάνουν θαύματα στον οργανισμό.

Με πληροφορίες από uopeople.edu , harvard.edu

Διαβάστε επίσης

Τρύπα στην καρδιά: Ενδοκαρδιακή επικοινωνία και εγκεφαλικό επεισόδιο

Γεωργιάδης – Αναισθησιολόγοι Παίδων: Η σύγκρουση για τα τακτικά χειρουργεία, στη μέση 3.000 παιδιά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.