Κακάο: Τα οφέλη για την καρδιά και τη λειτουργία του εγκεφάλου

Η διαπίστωση ότι το κακάο κάνει καλό στην υγεία δεν είναι καινούργια. Οι Μάγια και οι Αζτέκοι πίστευαν ότι το κακάο ήταν δώρο από τους θεούς και το χρησιμοποιούσαν για θεραπεία, αλλά και για τελετουργίες.

Πιο πρόσφατα, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κακάο, μπορεί να βοηθήσει με παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς, όπως η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη, και μπορεί να ενισχύσει την υγεία των αρτηριών, την όραση και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Από όλες τις έρευνες που υποδεικνύουν πιθανή σύνδεση του κακάο με την υγεία της καρδιάς, ο Δρ Deepak L. Bhatt, διευθυντής του Mount Sinai Fuster Heart Hospital στη Νέα Υόρκη, λέει ότι τον έχει επηρεάσει περισσότερο μια μεγάλη μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

Σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, σε περισσότερους από 20.000 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας χορηγήθηκε είτε μια κάψουλα που περιείχε εκχύλισμα κακάο είτε ένα εικονικό φάρμακο σε καθημερινή βάση και, στη συνέχεια, παρακολουθήθηκαν για διάμεσο όρο 3,6 χρόνια.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι, το εκχύλισμα κακάο δεν μείωσε σημαντικά τα καρδιαγγειακά επεισόδια, αλλά μείωσε τους θανάτους από καρδιαγγειακά κατά 27%. Είπαν, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρξει πιο μακροχρόνια παρακολούθηση για να εξεταστεί η διαφορά.

Οφέλη 

Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της κυτταρικής ζωής και στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, επισημαίνει η  Haley Kanada, διαιτολόγος-διατροφολόγος στο UC Davis Health, στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια. Επίσης, είναι μια τέλεια πηγή μαγνησίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας καθώς και τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Υποστηρίζει το μυϊκό σας σύστημα, τα γερά κόκκαλα, τα δόντια σας και μια υγιή πίεση αίματος.

Το μαγνήσιο βοηθά ώστε να μετατραπεί η γλυκόζη σε ενέργεια στον εγκέφαλό σας ώστε να συγκεντρωθείτε. Επομένως, βοηθά στο διάβασμα, στην προπόνηση, στην δουλειά και επομένως ίσως πρέπει να σκεφτείτε να καταναλώσετε κάτι που να περιέχει σκόνη κακάο.

Θέλετε να πιείτε ένα πιο υγιεινό  κακάο;

Η διαιτολόγος προτείνει γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη, κακάο σε σκόνη και μια δόση σιρόπι σφενδάμου. Ίσως χρειαστεί λίγη εξοικείωση, παραδέχτηκε, «αλλά υπάρχουν τρόποι για να γίνετε δημιουργικοί» και να μη χρειάζεται να βασίζεστε στα συσκευασμένα προϊόντα που έχουν πολλή ζάχαρη.

Διαβάστε επίσης 

7 τροφές που χρειάζεται ο θυρεοειδής σας

Η διατροφή που μπορεί να μειώσει δραστικά τη χοληστερόλη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.