Διατροφικά κόλπα για να μειώσεις τη ζάχαρη

«Μειώστε τη ζάχαρη και κάντε το τώρα». Αυτό είπε στην ουσία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όταν στις αρχές Μαρτίου, σύστησε τον περιορισμό της κατανάλωσης ελεύθερων σακχάρων (π.χ. γλυκόζη, φρουκτόζη, επιτραπέζια ζάχαρη) σε λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων, τονίζοντας μάλιστα ότι η περαιτέρω μείωση σε λιγότερο από 5% παρέχει πρόσθετα οφέλη, απομακρύνοντας σημαντικά τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και του διαβήτη, που συνδέονται με την υπερκατανάλωσή της.

Ο έλεγχος της διατροφικής ετικέτας των συσκευασμένων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές, δεδομένου ότι οι κατασκευαστές τροφίμων υποχρεούνται να αναγράφουν την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης, αναφέρει η διαιτολόγος, Melissa Rifkin, MS, RDN, CDN.

Μπορεί να είναι δύσκολο να μετριάσεις την πρόσληψη ζάχαρης όταν καταναλώνεις πολλά συσκευασμένα προϊόντα, γι’ αυτό θα πρέπει να είσαι προσεκτική στις επιλογές τροφίμων και ποτών μπορεί να βοηθήσει μακροπρόθεσμα την υγεία σου.

Tips για λιγότερη ζάχαρη

Τα επιδόρπια είναι νόστιμα, ωστοσο τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν υψηλή διατροφική αξία, οπότε αν έχεις όρεξη για ζάχαρη, μπορείς να επιλέξεις πιο υγιεινές επιλογές όπως ένα φρέσκο φρούτο, γιαούρτι με κανέλα/φρούτα ή μαύρη σοκολάτα (70% κακάο ή περισσότερο). Η Rifkin, προτείνει να επιλέγεις σάλτσες που αναγράφουν ξεκάθαρα «χωρίς προσθήκη ζάχαρης», καθώς πολλές σάλτσες κουζίνας, όπως η σάλτσα τσίλι και η σάλτσα σπαγγέτι, περιέχουν ζάχαρη. Επίλεξε τις «μη ζαχαρούχες» εκδοχές ή χρησιμοποιήστε φρέσκες εκδοχές όπως ντομάτες αντί για κέτσαπ.

  • Διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τυποποιημένων τροφίμων. Οσο πιο ψηλά στη λίστα των συστατικών βρίσκεται η ζάχαρη, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα περιέχεται σ’ αυτά.
  • Περιορίζουμε την κατανάλωση αναψυκτικών, καθώς η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη είναι πολύ υψηλή.
  • Τρώμε τα φρέσκα φρούτα ολόκληρα, αντί να στύβουμε το χυμό τους, καθώς με αυτήν τη διαδικασία απομακρύνονται οι φυτικές ίνες του φρούτου και μένουν στο ποτήρι μόνο τα σάκχαρα.
  • Οταν αγοράζουμε τρόφιμα, ελέγχουμε αν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη – είτε διαβάζοντας την ετικέτα είτε ρωτώντας τον πωλητή. Π.χ., στην αγορά διατίθενται αποξηραμένα φρούτα με και χωρίς, λέει η ειδικός.

Διαβάστε επίσης 

Τα 5 τσάγια που περιορίζουν το λίπος στην κοιλιά, σύμφωνα με τις μελέτες

Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.