Η διατροφή ελιξίριο υγείας και μακροζωίας

Η διατροφή, απασχολεί για χρόνια την επιστημονική κοινότητα, η οποία ερεύνησε εκτενώς το θέμα, αναζητώντας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης εκείνη που είναι ικανή να συμβάλει στην διαιώνιση της υγείας και της μακροζωίας των ατόμων. Η απάντηση δεν άργησε να βρεθεί, φέρνοντας τους ερευνητές προ εκπλήξεως.

Τα τελευταία χρόνια, πολλές αναφορές έχουν γίνει σχετικά με την παραδοσιακή Κρητική διατροφή. Έχει γίνει λοιπόν γνωστό σε όλους ότι η Κρητική διατροφή δεν είναι μόνο αρωματική και νόστιμη, αλλά και εξαιρετικά υγιεινή. Το σημαντικότερο από τα προϊόντα που ευθύνονται για τα οφέλη της Κρητικής διατροφής είναι το παρθένο ελαιόλαδο. Σημαντική βέβαια είναι και η συμβολή του τοπικού κρασιού, των λαχανικών, των κρεατικών, αλλά και των τυροκομικών προϊόντων (φέτα, γραβιέρα).  Η σύγχρονη διαιτολογία θεωρεί μάλιστα, τη μεσογειακή δίαιτα ως τρόπο ζωής που χαρίζει μακροζωία και καλή υγεία.
 
Οι μικρότεροι δείκτες θνησιμότητας στον κόσμο

Οι περισσότερες από τις έρευνες που έχουν γίνει διεθνώς φέρουν την Κρήτη ως το καλύτερο και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσογειακής διατροφής, καθώς οι κάτοικοι του νησιού έχουν τους μικρότερους δείκτες θνησιμότητας. Επίσης οι Κρητικοί αντιμετωπίζουν τα λιγότερα καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνους σε παγκόσμια κλίμακα.

Η μελέτη των Επτά Χωρών ήταν εκείνη που εδραίωσε την διατροφή των Κρητικών ως υποδειγματική. Οι ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες που χαρακτήριζαν την περιοχή της Κρήτης συνδυάστηκαν με τη μειωμένη συχνότητα στεφανιαίας νόσου και καρκίνου, αλλά και τη μικρότερη θνησιμότητα από όλα τα αίτια σε σχέση με τις επιλεγμένες από τους ερευνητές χώρες. Τα άτομα που υιοθετούν τη Μεσογειακή διατροφή παρουσιάζουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, μειωμένη θνησιμότητα τόσο από στεφανιαία νόσο, όσο και από καρκίνο, ενώ παράλληλα παρατηρείται και επιβράδυνση της γήρανσης.

Κρητική διατροφή – Οφέλη

  • Αντιγήρανση
  • Προστασία κατά του Καρκίνου
  • Προστασία κατά των Φλεγμονών
  • Βιταμίνες – στοιχεία καθοριστικά για τον ανθρώπινο οργανισμό
  • Ευεξία
  • Ευδαιμονία
  • Μακροζωία

Διαβάστε επίσης 

Υπουργείο Υγείας: Συγκρoτήθηκε Εθνική Επιτροπή για τη Διατροφή

Εντάξτε έξυπνα τα φρούτα στη διατροφή ενός παιδιού

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.