Αναψυκτικά: Πώς επηρεάζουν καρδιά, νεφρά και εγκέφαλο

Έρευνες έχουν δείξει πως τα αναψυκτικά κάνουν κακό στην υγεία μας. Είναι γεμάτα ζάχαρη, συντηρητικά και χημικά. Πάνω από 800 εκατ. άνθρωποι πλήττονται από χρόνια νεφρική νόσο, αντιμετωπίζοντας ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας διεθνώς. Η νόσος είναι μη αναστρέψιμη και για το λόγο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν αλλαγή του τρόπου ζωής προκειμένου να είναι εφικτή η πρόληψή της.

Κυρίαρχος παράγοντας για την πρόληψη και διαχείριση της νόσου είναι η διατροφή, στην οποία περιλαμβάνονται και τα υγρά που πίνουμε, από τον καφέ και το τσάι ή τα λοιπά αφεψήματα, μέχρι τα αναψυκτικά και τους χυμούς.

Η πρόσληψη ποτών είναι ένα σημαντικό μέρος της διατροφής, λόγω της δυνατότητας να επηρεάζει την ισορροπία υγρών, την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και τις μεταβολικές οδούς.

Καθώς τεκμηριωμένα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και καρδιομεταβολικών ασθενειών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης ελεύθερης ζάχαρης σε λιγότερο από 5% έως 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης.

Ενώ τα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά θεωρούνται εναλλακτικά των ροφημάτων με ζάχαρη, προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η θνησιμότητα.

Με την πάροδο του χρόνου, 1-2 αναψυκτικά την ημέρα θα αρχίσουν να επηρεάζουν όλα σχεδόν τα μέρη του σώματός σας.

Εγκέφαλος

Μια διατροφή υψηλή σε ζάχαρη μπορεί να επηρεάζει πολλές νευρολογικές διαδικασίες, ιδιαίτερα εκείνες που εμπλέκονται στη διαδικασία δημιουργίας μιας νέας ανάμνησης. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuroscience έδειξε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να μειώσει την παραγωγή μιας χημικής ουσίας που είναι γνωστή ως BDNF (brain-derived neurotrophic factor). Όταν τα επίπεδα αυτής της ουσίας είναι μειωμένα, οι καθημερινές εργασίες, όπως η γνωστική μάθηση και ο σχηματισμός νέας μνήμης, γίνονται πολύ πιο δύσκολες.

Καρδιά

Επίσης, μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι άνθρωποι που πίνουν ακόμα και ένα αναψυκτικό την ημέρα αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο για χρόνια καρδιακή νόσο. Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έπιναν λιγότερα αναψυκτικά, εκείνοι που έπιναν πιο πολλά ήταν 20% πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή. Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και ορισμένων δυσμενών μεταβολών στα λιπίδια, σε φλεγμονώδεις παράγοντες και στην λεπτίνη.

Πνεύμονες

Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει επίσης την κατανάλωση αναψυκτικών με αυξημένο κίνδυνο πνευμονικών επιπλοκών, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σύμφωνα με μελέτη. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα περισσότερα αναψυκτικά πίνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να έχει άσθμα ή ΧΑΠ.

Δόντια

Κάθε φορά που πίνετε μια γουλιά αναψυκτικό, η ζάχαρη συνδέεται σε μοραικό επίπεδο με βακτήρια στο στόμα σας, δημιουργώντας ένα οξύ ως παράγωγο αυτής της αντίδρασης. Αυτό το οξύ αποδυναμώνει το σμάλτο και με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε βακτηριακή πλάκα που προκαλεί τερηδόνα. Τα αναψυκτικά μειώνουν επίσης το pΗ του σάλιου, ενισχύοντας τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και την οδοντική διάβρωση. Και σε αντίθεση με όσα, ίσως νομίζετε, τα αναψυκτικά “διαίτης” δεν αποτελούν εξαίρεση.

Διαβάστε επίσης 

ΠΟΥ: Πιθανόν καρκινογόνα η ασπαρτάμη – Πόσα αναψυκτικά διαίτης την ημέρα, ανεβάζουν το όριο κινδύνου

Το πολύ αλάτι καταστρέφει την ερωτική σας ζωή – Οι έρευνες που το αποδεικνύουν

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.