Παραλείπετε το πρωινό; Δείτε από ποια προβλήματα υγείας κινδυνεύετε

Για τους περισσότερους το πρωινό είναι πολυτέλεια. Το πρωί συνήθως βιαζόμαστε και, στην καλύτερη περίπτωση, βρίσκουμε χρόνο να πιούμε ένα φλιτζάνι καφέ εν κινήσει. Το έχετε ακούσει ξανά και ξανά: «Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας».

Η παράλειψη του πρωινού, αναφέρει πρόσφατη έρευνα,  μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας και μπορεί επίσης να είναι μακροπρόθεσμη. Η παράλειψη του πρωινού μας στερεί τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να αντιμετωπίσουμε την ημέρα. Για το λόγο αυτό, όσοι δεν τρώνε πρωινό τείνουν να τρώνε περισσότερο (και χειρότερα) κατά τη διάρκεια της ημέρας και είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από ασθένειες όπως ο διαβήτης.

Μερικές φορές, όταν είστε πολύ απασχολημένοι ή βιάζεστε, μπορεί να παραλείψετε το πρωινό και αυτή τη στιγμή μπορεί να πιστεύετε ότι δεν είναι μεγάλη υπόθεση. Εάν αυτό είναι μια φορά το μήνα, τότε δεν είναι μεγάλη υπόθεση, αλλά, εάν αποκτήσετε μια συνήθεια, είναι πρόβλημα. Αυτό δεν θα επηρεάσει μόνο τη σωματική σας υγεία αλλά και την ψυχική σας υγεία και ευεξία, αναφέρει η διαιτολόγος, Marissa Meshulam, MS, RD, CDN.

Μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της διάθεσης

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έγραψε στην έκθεσή του ότι αν παραλείψετε το πρωινό ή οποιοδήποτε άλλο σημαντικό γεύμα της ημέρας, θα μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, θα προκαλέσει εναλλαγές της διάθεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα επηρεάσει τον εγκέφαλό σας και μειώσει την παραγωγικότητά του. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Cambridge University Press αποκάλυψε ότι μπορεί να αναπτύξετε διαταραχές της διάθεσης εάν συνεχίσετε να παραλείπετε γεύματα. Ακόμη και ένα αργά πρωινό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία σας.

Κακή συγκέντρωση και ομίχλη του εγκεφάλου

Έχετε αναρωτηθεί πώς ο εγκέφαλός σας παραμένει παραγωγικός; Καταναλώνει τις θερμίδες που τρώτε. Έτσι, όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε τον εγκέφαλό σας για να κάνετε οποιοδήποτε είδος εργασίας, τόσο περισσότερες θερμίδες θα καταναλώνει. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Western Oregon, ο εγκέφαλός σας χρησιμοποιεί σχεδόν το 20 τοις εκατό των θερμίδων κάθε μέρα. Έτσι, εάν στερήσετε το σώμα σας από φαγητό, στερείτε και από τον εγκέφαλό σας ενέργεια. Φυσικά δεν θα μπορεί να λειτουργήσει κανονικά, μπορεί να αντιμετωπίσετε πρόβλημα συγκέντρωσης, έλλειψη εστίασης, ικανότητα ορθής σκέψης, ομιχλώδη εγκέφαλο και αργή σκέψη.

Άγχος και κατάθλιψη

Ένα καλό πρωινό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το μυαλό και τον εγκέφαλό σας καύσιμο. Ομοίως, όταν τους στερείτε φαγητό, μπορεί να περάσει σε κατάσταση άγχους ή κατάθλιψης. Μια μελέτη που διεξήχθη για αυτό αποκάλυψε ότι οι νέοι που είχαν την τάση να παραλείπουν γεύματα έδειξαν περισσότερα σημάδια καταθλιπτικών συμπτωμάτων και άγχους. Τα υγιεινά τρόφιμα έχουν ιδιότητες και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης σας. Αν δεν τρώτε καλά, θα έχετε περισσότερο άγχος.

Αυξημένη πείνα 

Μία από τις συνέπειες που έχει η παράλειψη του πρωινού γεύματος είναι η αίσθηση ανησυχίας, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, αναφέρει η Meshulam.

Αν και αρχικά μπορεί να φαίνεται ότι, όταν παραλείπετε το πρωινό, καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες, στην πραγματικότητα αυτό σας κάνει να τρώτε περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε, επειδή αισθάνεστε ακόρεστη πείνα.

Διαβάστε επίσης 

Νέες οδηγίες ΕΕ για το πρωινό: Σήμανση για μέλι, χυμούς και μαρμελάδες

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Με ποια προβλήματα υγείας συνδέονται

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.