Γάλα: Ασπίδα προστασίας για διαβήτη τύπου 2

Τα τελευταία χρόνια πολλοί αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με το σκεπτικό ότι το πλήρες γάλα, το βούτυρο και το τυρί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για πολλά προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, πρέπει να τρώτε τροφές φυτικής προέλευσης, όπως είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και τα φρούτα, τα όσπρια και το γάλα και το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Πρέπει επίσης να περιορίσετε την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.

Ομάδα ιατρικών ερευνητών που συνεργάζονται με πολλούς φορείς στις ΗΠΑ και την Κίνα διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μειώνεται για τα άτομα με μια συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή.

Στο πρόγραμμά τους, το οποίο αναφέρεται στο περιοδικό Nature Metabolism, η ομάδα διεξήγαγε μια μελέτη συσχέτισης σε επίπεδο γονιδιώματος (GWAS) αναζητώντας συνδέσεις μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι Sheridan Littleton και Struan Grant, με το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας, δημοσίευσαν ένα άρθρο News & Views στο ίδιο τεύχος του περιοδικού, στο οποίο περιγράφουν αυτή τη νέα προσπάθεια.

Προηγούμενες έρευνες σχετικά με τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αγελαδινού γάλακτος και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 παρήγαγαν μικτά αποτελέσματα, με ορισμένες προσπάθειες να δείχνουν μια συσχέτιση και άλλες να διαπιστώνουν ελάχιστη έως καθόλου συσχέτιση. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, η ερευνητική ομάδα υποψιάστηκε ότι αυτά τα διαφορετικά ευρήματα μπορεί να είχαν να κάνουν με το γενετικό προφίλ των εξεταζόμενων ατόμων.

Το γάλα, η λακτάση και ο Διαβήτης Τύπου 2

Στο πλαίσιο της εργασίας τους, χρησιμοποίησαν εκτιμήσεις για τη διαιτητική πρόσληψη που αναπτύχθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ ατόμων με μια γενετική παραλλαγή που κωδικοποιεί το ένζυμο λακτάση, το οποίο χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να διασπάσει τα σάκχαρα του γάλακτος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι παράγουν λακτάση όταν είναι παιδιά, αλλά πολλοί σταματούν καθώς μεγαλώνουν στην ενήλικη ζωή, με αποτέλεσμα κάποιοι να γίνονται δυσανεκτικοί στη λακτόζη, κάτι που είναι επίσης γνωστό ως μη μόνιμη λακτάση (LNP). Η διαφορά έχει εντοπιστεί σε μια παραλλαγή του γονιδίου LCT.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με LNP που καταναλώνουν επίσης τακτικά γάλα έχουν 30% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 – δεν παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου σε άτομα που καταναλώνουν τακτικά γάλα αλλά δεν έχουν τη γονιδιακή παραλλαγή.

Για να ενισχύσουν τα ευρήματά τους, η ομάδα επανέλαβε την προσπάθειά της με δεδομένα από τη βρετανική βιοτράπεζα και βρήκε παρόμοια αποτελέσματα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους εξηγούν τα ποικίλα αποτελέσματα που βρέθηκαν σε προηγούμενες δοκιμές για τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε επίσης 

Γιατί πρέπει να βάζετε γάλα στον καφέ

7 + 1 μύθοι για τα ζωικά λίπη 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.