Βάλε «αρνητικές θερμίδες» στο πιάτο σου και δες το σώμα σου να αλλάζει

Αν προσπαθείτε να χάσετε κιλά όμως, μην ξεχνάτε να καταναλώνετε τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες. Πρόκειται για τροφές που συμβάλλουν στο αρνητικό ισοζύγιο θερμίδων, παρέχοντας ταυτόχρονα την απαραίτητη ενέργεια.

Η διατροφή των αρνητικών θερμίδων, βασίζεται στο ότι κάποιες συγκεκριμένες τροφές με λίγες θερμίδες προκαλούν μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας από τις θερμίδες που αποδίδουν. Η θεωρία πίσω από τα τρόφιμα αυτά λέει ότι μας δίνουν λιγότερες θερμίδες από την ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται για να τα χωνέψει και να τα απορροφήσει ο οργανισμός μας, εξηγεί η Louise Dunford, ειδική στη διατροφή από το Πανεπιστήμιο De Montfort στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Στην πραγματικότητα, ακόμη και τα τρόφιμα με το χαμηλότερο θερμιδικό φορτίο περιέχουν περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζονται για να διασπαστούν και να απορροφηθούν».

Ποιες τροφές έχουν «αρνητικές θερμίδες»;

Λαχανικά και χόρτα τα οποία είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και προάγουν το αίσθημα του κορεσμού. Ποια είναι: αγγούρι, αγκινάρες, βλίτα, γλιστρίδα, κάρδαμο, καρότα, κολοκυθάκια, κουνουπίδι, κρεμμυδάκια φρέσκα, κρεμμύδια ξερά, λάχανο, λαχανάκια, μανιτάρια, μαρούλι, μπρόκολο, ντοματίνια, παντζάρια, πικραλίδα, πιπεριές όλων των χρωμάτων, πράσα, ραδίκια, ραπανάκια, ρέβα, σέλινο, σπανάκι, σπαράγγια, φασολάκια.

Φρούτα σχετικά φτωχά σε σάκχαρα αλλά πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτοθρεπτικά και ένζυμα που περιορίζουν την υπεροξείδωση, αυξάνουν τα αλκαλικά αποθέματα, μειώνουν τις χρόνιες φλεγμονές και εξασφαλίζουν καλύτερη αποτοξίνωση. Ποια είναι: ακτινίδια, ανανάς, βατόμουρα, βερίκοκα, γκρέιπφρουτ, κεράσια, κορόμηλα, κράνα (κράνμπερι), λεμόνι, μάνγκο, μήλα, παπάγια, πεπόνι, πορτοκάλια, φράουλες.

Μυρωδικά, βότανα και αρτύματα που διεγείρουν τη θερμογένεση, αναγκάζοντας τον οργανισμό να κάνει περισσότερες καύσεις και να αποβάλλει θερμίδες με τη μορφή θερμότητας. Ποια είναι: άνηθος, βασιλικός, γαρίφαλο, δεντρολίβανο, δυόσμος, εστραγκόν, θυμάρι, κανέλα, κάρι, κουρκουμάς, κύμινο, μαϊντανός, μαντζουράνα, μουστάρδα, πάπρικα καυτερή, πιπέρια, πιπερόριζα τριμμένη (τζίντζερ), ρίγανη, σινάπι, σκόρδο, ταμπάσκο, τσίλι.

Ροφήματα φυτικής προέλευσης με τονωτικές ουσίες που αυξάνουν την ταχύτητα του βασικού μεταβολισμού και συγχρόνως παρέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες. Ποια είναι: καφές, λουίζα, μέντα, τσάι, φασκόμηλο, χυμοί και ζωμοί λαχανικών.

Τι θα κερδίσεις με τις «αρνητικές» θερμίδες:

  • Είναι πλούσιες σε φυτοθρεπτικά και αντιοξειδωτικές ουσίες, ενισχύουν γενικότερα την υγεία.
  • Παρέχουν ελάχιστες θερμίδες, μπορούν να καταναλωθούν σε μεγαλύτερη ποσότητα από τις υπόλοιπες.
  • Δημιουργούν εντονότερο στομαχικό κορεσμό, ελαττώνουν την όρεξη.
  • Προκαλούν θερμογένεση και αυξάνουν τη θερμόλυση, δηλαδή την αποβολή θερμίδων.
  • Έχουν ήπια διουρητική δράση, βοηθούν στην απομάκρυνση των περιττών υγρών, μειώνουν πρηξίματα και κατακρατήσεις.
  • Συμβάλλουν στο αδυνάτισμα και στη διατήρηση του επιθυμητού βάρους.

Πώς βοηθούν στο αδυνάτισμα;

Αυτό που έχει καθοριστική σημασία για το σωματικό μας βάρος είναι το ποσό των θερμίδων που τελικά αφομοιώνουμε στο σύνολο της ημέρας και όχι το –πλασματικό!- ονομαστικό ποσό των θερμίδων που προσλαμβάνουμε. Επομένως, η τακτική κατανάλωση τροφών με «αρνητικές θερμίδες» και ειδικά όταν αντικαθιστά μέρος των πιο πολυθερμιδούχων τροφών, πάντα στα πλαίσια μιας γενικά προσεκτικής διατροφής, μπορεί να συμβάλλει στην ευκολότερη επίτευξη ενός ελλειμματικού ισολογισμού ενέργειας και να οδηγήσει έτσι σε απώλεια σωματικού βάρους.

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι, οι απόψεις των ειδικών για την ύπαρξη ή όχι τροφών με αρνητικές θερμίδες διίστανται.Το σώμα σου θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται, επομένως η σωστή διατροφή περιέχει μια τεράστια γκάμα τροφών και πριν ξεκινήσεις διατροφή με αρνητικές θερμίδες, θα πρέπει να συμβουλευτείς έναν διαιτολόγο.

Διαβάστε επίσης 

Τροφές, με λίγες θερμίδες, που βοηθούν να διατηρήσουμε το σώμα μας ζεστό στο κρύο

Τι πρέπει να ξέρετε για τις έτοιμες σάλτσες και ποιοι πρέπει να τις απολαμβάνουν με μέτρο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.