Πόσο λίπος πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα;

Το λίπος είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά, μαζί με υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, που είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία. Παίζει πολλούς προστατευτικούς ρόλους στο σώμα και αποτελεί πηγή ενέργειας που μας βοηθά να απορροφήσουμε συγκεκριμένες βιταμίνες. Ωστόσο, το λίπος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, συμβάλλει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο σε σχέση με τις 4 θερμίδες ανά γραμμάριο από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

Ένας υγιής ενήλικας σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων δεν θα πρέπει να καταναλώνει περισσότερα από 22 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά ημέρα. Άπαχα κρέατα, όπως το στήθος της γαλοπούλας και το άπαχο ζαμπόν, είναι χαμηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά, λέει η η Katherine Brooking, MS, RD, εγγεγραμμένη διαιτολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Είναι τα λιπαρά καλά για σένα;

Ενώ υπάρχουν γενικές κατηγορίες καλών λιπών και κακών λιπών, το λίπος παίζει βασικούς ρόλους στο σώμα και χρειαζόμαστε μια συγκεκριμένη ποσότητα για να λειτουργήσουμε βέλτιστα.

Ωστόσο, τα έλαια είναι συνήθως τα “καλά” λίπη, ενώ τα λίπη που είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου όπως το λαρδί, το βούτυρο ανήκουν στην κατηγορία “κακών” λιπών. Όλα τα λίπη και τα έλαια είναι ένα μείγμα κορεσμένων και ακόρεστων λιπών, αλλά ταξινομούνται με βάση τον μεγαλύτερο τύπο λίπους που περιέχουν.

Προτερήματα του να τρως λιπαρά

Τα λιπαρά είναι ένα σημαντικό κομμάτι της διατροφής σου, όχι μόνο για λόγους υγείας της καρδιάς των ακόρεστων λιπών, αλλά και για την ενέργεια και την υγιή λειτουργία των κυττάρων σου.

Όταν έχουμε ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, το πεπτικό μας σύστημα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιώσει το φαγητό και μας κάνει να νιώθουμε πιο γεμάτοι και πιο ικανοποιημένοι. Το λίπος κάνει τα τρόφιμα να έχουν καλή γεύση, αλλά πρέπει να έχεις κατά νου τον αριθμό των θερμίδων όταν αποφασίζεις πόσα καταναλώνεις.

Ποια είναι τα φυσιολογικά όρια λίπους;

Τα φυσιολογικά όρια λίπους κυμαίνονται σύμφωνα με την ηλικία και όχι σύμφωνα με το βάρος του ατόμου. Εξαιρετικά καθοριστικός παράγοντας για να καθοριστεί ο στόχος του λίπους είναι το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας και η συνολική κατάσταση της υγείας. Για παράδειγμα, εάν έχουμε έναν αθλητή (επαγγελματία ή μη) το λίπος του θα πρέπει να είναι στα βέλτιστα κατώτερα επίπεδα, ενώ αν έχουμε έναν άντρα με καρδιαγγειακά νοσήματα θα πρέπει το ποσοστό λίπους να βρίσκεται στο εύρος των φυσιολογικών ορίων με χαμηλό σπλαχνικό λίπος.

Σύμφωνα με το American Council on Exercise, έχουν θεσπιστεί τα ελάχιστα αποδεκτά όρια λίπους, τα οποία διαμορφώνονται ως εξής :

Ελάχιστα αποδεκτό ποσοστό λίπους για γυναίκες : 10-13%

Ελάχιστα αποδεκτό ποσοστό λίπους για άντρες : 2-5%

Κάτω από αυτά τα όρια το άτομο έχει αυξημένη πιθανότητα για ασθένειες, αντιμετωπίζει χαμηλά επίπεδα ενέργειας και είναι πιθανά τα προβλήματα αναπαραγωγής και γονιμότητας.

Τα φυσιολογικά όρια του λίπους σύμφωνα με το American Journal of Clinical Nutrition διαμορφώνονται ως εξής :

Γυναίκες 20-29 ετών : 21 – 32,9 %

30-59 ετών : 23 – 33,9 %

60-79 ετών : 24 – 35,9 %

Άντρες 20-29 ετών : 8 – 19 %

30-59 ετών : 11 – 21 %

60-79 ετών : 13 – 24, 9 %

Διαβάστε επίσης 

Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών το κόκκινο κρέας

Λίπος στο συκώτι: Τροφές που εμποδίζουν τη συσσώρευση του

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.