Χυμός φρούτων: Δεν είναι τόσο υγιεινή συνήθεια όσο νομίζουμε

Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι ο χυμός φρούτων είναι μια υγιεινή συνήθεια, ωστόσο νέα επιστημονικά ευρήματα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τελικά οι χυμοί δεν είναι και τόσο «αθώοι» όσο πιστεύουμε καθώς, όσοι τους καταναλώνουν καθημερινά, κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν υπέρταση σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν τόσο συχνά.

Αναλυτικότερα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, προειδοποιούν πως ένα ποτήρι ή περισσότερο φυσικός χυμός φρούτων την ημέρα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο περιττών κιλών σε παιδιά και ενήλικες.

Κύρια αιτία γι’ αυτό είναι το γεγονός πως εύκολα μπορεί κάποιος να το παρακάνει. «Η ποσότητα παίζε ισημαντικό ρόλο», τονίζει ο ερευνητής Dr. Walter Willett, καθηγητής Επιδημιολογίας & Διατροφής στο Χάρβαρντ.

«Δύσκολα θα φάει κάποιος δύο ή τρία πορτοκάλια στη διάρκεια της ημέρας. Είναι όμως πολύ εύκολο να πιει δύο και τρεις χυμούς».

Αυτό όμως αυτομάτως σημαίνει υπερκατανάλωση, διότι ένα ποτήρι χυμός πορτοκαλιού μπορεί κάλλιστα να περιέχει τρία πορτοκάλια. Αν λοιπόν πιούμε δύο ποτήρια την ίδια μέρα, έχουμε προσλάβει τις θερμίδες 6 πορτοκαλιών!

Επιπλέον, χρειαζόμαστε περισσότερη ώρα για να καταναλώσουμε ένα ολόκληρο πορτοκάλι. Τον χυμό όμως μπορεί να τον πιούμε ακόμα και μονορούφι! Χώρια το γεγονός ότι ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερη ώρα για να πέψει ένα ολόκληρο τρόφιμο, παρά τα υγρά.

Αυτό όμως έχει επιπτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα φρούτα εκ φύσεως περιέχουν φρουκτόζη, που είναι σάκχαρο. Όταν τα τρώμε ολόκληρα, ο οργανισμός τα διασπά σταδιακά και έτσι η φρουκτόζη αυξάνει βαθμιαία το σάκχαρο (γλυκόζη) αίματος.

Οι χυμοί φρούτων εκτοξεύουν το σάκχαρο αίματος στα ύψη. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Αντοχή στην ινσουλίνη
  • Μεταβολικό σύνδρομο
  • Σακχαρώδη διαβήτη
  • Παχυσαρκία
  • Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Pediatrics. Οι επιστήμονες ανέλυσαν συνδυαστικά τα ευρήματα 42 προγενέστερων μελετών. Οι 17 είχαν διεξαχθεί σε παιδιά και οι 25 σε ενήλικες.

«Το καλό με τις μεταναλύσεις (συνδυασμένες αναλύσεις) είναι ότι παίρνουμε μικρές μελέτες και εξετάζουμε συνολικά τα ευρήματά τους, σαν να επρόκειτο για μία μεγάλη μελέτη», εξήγησε η παιδοενδοκρινολόγος Dr. Tamara Hannon, μέλος της Επιτροπής Διατροφής της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (ΑΑΡ).

Όπως έδειξε η ανάλυση, κάθε μερίδα χυμός φρούτων την ημέρα σχετίζεται με αύξηση του δείκτη μάζας σώματος:

  • Κατά 0,03 μονάδες στα παιδιά
  • Κατά 0,02 μονάδες στους ενήλικες

Μην πίνετε χυμό φρούτων για για να ξεδιψάτε

Οι ειδικοί τονίζουν επίσης, πως οι χυμοί φρούτων ή/και λαχανικών δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως υγιεινό υποκατάστατο του νερού. Με άλλα λόγια, μην πίνετε χυμό για να ξεδιψάσετε. Ο χυμός είναι κάτι που θα καταναλώνουμε σποραδικά, σαν μια ξεχωριστή λιχουδιά.

Διαβάστε επίσης 

Έρευνα: Η ποιότητα της πρωτεΐνης δίνει υγιή χρόνια στις γυναίκες μέσης ηλικίας

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν καταναλώνουμε ενεργειακά ποτά;

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.