Τα θαλασσινά και τα ψάρια πρέπει τελικά να καταλώνονται από μία γυναίκα στην εγκυμοσύνη ή όχι;
Οι έγκυες γυναίκες μπορούν να τρώνε με ασφάλεια 200 έως 350 γραμμάρια από συγκεκριμένα ψάρια την εβδομάδα, για να λάβουν κρίσιμα θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα λιπαρά οξέα.
Τα ωμά θαλασσινά είναι μια άλλη ιστορία: το σούσι, το σασίμι και τα ωμά στρείδια, οι μύδια και τα χτένια πρέπει να αποφεύγονται επειδή μπορούν να μεταφέρουν επικίνδυνα παράσιτα ή βακτήρια.
Η γενική σύσταση είναι: Στην εγκυμοσύνη οι γυναίκες μπορούν να τρώνε αρκετά ψάρια και θαλασσινά για να αποκομίσουν τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία, αλλά όχι τόσο για να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων σημαντικών συνεπειών. Πρέπει επίσης να προσέχουν πώς παρασκευάζεται το ψάρι που τρώνε.
«Το ψάρι είναι μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών και η κατανάλωσή του δεν πρέπει να αποφεύγεται», δήλωσε η Δρ Λήδα Χατζή, καθηγήτρια Επιστημών Δημόσιας Υγείας στο Keck School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια (USC), η οποία ηγήθηκε μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.
«Αλλά οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να τηρούν μία έως τρεις μερίδες ψαριού την εβδομάδα όπως συνιστάται και να μην τρώνε περισσότερες, λόγω της πιθανής μόλυνσης των ψαριών από υδράργυρο και άλλους επίμονους οργανικούς ρύπους», συμβουλεύει η κα. Χατζή.
Τρώγοντας ψάρια και θαλασσινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται σε ορισμένα ψάρια είναι αξιοσημείωτα.
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ σημειώνει ότι ένα από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα ψάρια, η χολίνη, υποστηρίζει την ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού του μωρού και τη γνωστική ανάπτυξη.
Στη μελέτη του USC για τα οφέλη των ψαριών στην εγκυμοσύνη στην υγεία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των μητέρων που έτρωγαν ψάρια μία έως τρεις φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν καλύτερη περίμετρο μέσης, αρτηριακή πίεση και επίπεδα χοληστερόλης, όλα δείκτες μεταβολικής υγείας. Αυτή η έρευνα έγινε όταν τα παιδιά ήταν ηλικίας 6 έως 12 ετών.
Αντίθετα, μια μελέτη που μέτρησε τα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας EPA και DHA στο αίμα των εγκύων γυναικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκείνες με τα χαμηλότερα επίπεδα κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο είχαν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν πρόωρο τοκετό σε σύγκριση με εκείνες με τα υψηλότερα επίπεδα. Τα EPA και DHA βρίσκονται συνήθως στα ψάρια. Αυτή η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό EBioMedicine.
Η έλλειψη λιπαρών οξέων στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει κυτταρικό στρες στον πλακούντα ή τη μητέρα.
Πόσα θαλασσινά μπορούν να φάνε οι έγκυες;
Τα ψάρια παρέχουν πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες.
Μεταξύ των θρεπτικών συστατικών στα ψάρια είναι τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά, ο σίδηρος, το ιώδιο, η χολίνη, η πρωτεΐνη, το σελήνιο και οι βιταμίνες D και B12.
Θαλασσινά που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Ορισμένα ψάρια είναι πολύ προβληματικά για τις έγκυες μητέρες σε οποιαδήποτε ποσότητα, επειδή μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα μεθυλυδράργυρου. Ο υδράργυρος διέρχεται από τον πλακούντα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, και αυτό μπορεί να βλάψει το μωρό.
Ο FDA συνιστά να αποφεύγετε:
- Σκουμπρί
- Μεγάλα ψάρια
- Ξιφίας
- Μεγαλόφθαλμος τόνος
Οι καλύτερες επιλογές είναι:
- Γαύρος
- Μαύρο λαβράκι
- Καραβίδα
- Μπακαλιάρος
- Ρέγγα
- Αστακός
- Κέφαλος
- Πέρκα
- Γλώσσα
- Σολομός
- Σαρδέλλα
- Γαρίδα
- Αθερίνα
- Καλαμάρι
- Πέστροφα γλυκού νερού
- Τόνος, κονσέρβα
Μπορείτε να φάτε σούσι όταν είστε έγκυος;
Πραγματικά δεν πρέπει. Το σούσι, το σασίμι και το σεβίτσε, καθώς και τα ωμά στρείδια, τα μύδια και τα χτένια, είναι τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουν οι έγκυες γυναίκες επειδή μπορεί να περιέχουν παράσιτα ή βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της λιστέριας, η οποία έχει συνδεθεί με σοβαρές επιπλοκές της εγκυμοσύνης.
Διαβάστε επίσης
Μελατονίνη σε παιδιά: Είναι ασφαλής;
Τα SOS στην ανοσία μετά από νόσηση με COVID-19, οι “παγίδες” του RSV και η έξαρση της γρίπης