Τροφές που κάνουν καλό στην υγεία αλλά όχι στα δόντια

Υπάρχουν τροφές που μπορεί να κάνουν καλό στην υγεία μας δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα δόντια μας. Πρωταγωνιστές δεν είναι άλλοι από τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης και οξέων,αναφέρει η διατροφολόγος, Melina Jampolis, MD. Όπως εξηγεί, η  ζάχαρη προκαλεί σύψη των δοντιών ενω τα οξέα συγκεντρώνονται στο σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας πόνο και ευαισθησία στη συγκεκριμένη περιοχή. Τα σκληρά ή τραγανά τρόφιμα αποτελούν επίσης μεγάλο κίνδυνο για τα δόντια μας καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο της θραύσης.

Ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η συχνότητα κατανάλωσης των σνακ, λέει η Jampolis. Και αυτό, διότι, αν καταναλώνετε καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας τροφές με ζάχαρη τότε τα δόντια σας θα είναι συνεχώς εκτεθειμένα στον κίνδυνο.

Τροφές που κάνουν καλό στην υγεία αλλά όχι στα δόντια

Εσπεριδοειδή

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φρούτα είναι θρεπτικά και πολύτιμα για τον οργανισμό μας. Ωστόσο, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα γκρέιπφρουτ περιέχουν υψηλά επίπεδα κιτρικού οξέος, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στη διάβρωση του σμάλτου και συνεπώς στην ευαισθησία των δοντιών. Η καλύτερη εναλλακτική λύση είναι ένα μήλο ή μια μπανάνα.

Ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά είναι μια νόστιμη και πολλές φορές υγιεινή επιλογή τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Ωστόσο, οι σάλτσες που έχουν βάση τη ντομάτα είναι εξαιρετικά όξινες. Αυτό συμβαίνει διότι η ντομάτα περιέχει υψηλά επίπεδα κιτρικού οξέος. Το ίδιο ισχύει και για τις κονσέρβες. Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα αποφασίσετε να μαγειρέψετε ζυμαρικά, περιόριστε την ποσότητα της σάλτσας ή αντικαταστήστε την με κάποια άλλη επιλογή.

Ποπ Κορν

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα μπολ ποπ κορν και μια ταινία είτε στο σπίτι είτε στον κινηματογράφο. Ενώ το ποπ κορν δεν περιέχει ζάχαρη ή οξέα, μπορεί να απωβεί μοιραίο για τα δόντια μας εξαιτίας της σύστασής του. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν επιλέγουμε ποπ κορν με διάφορες επικαλύψεις γεγονός που τα κάνει ακόμα πιο σκληρά και άρα πιο βλαβερά για τα δόντια μας, λέει η ειδικός.

Υδατάνθρακες

Τα κράκερ και το ψωμί από επεξεργασμένο λευκό αλεύρι είναι σχεδόν το ίδιο επιβλαβή για τη στοματική σας υγεία με τις τροφές που περιέχουν ζάχαρη, διότι το άμυλο διασπάται σε απλά σάκχαρα τα οποία αποτελούν τροφή για τα επιβλαβή βακτήρια. Αντί για τα παραπάνω, επιλέξτε προϊόντα από αλεύρι ολικής άλεσης, τροφής πλούσιας σε πρωτεΐνες, διατροφικές ίνες, βιταμίνη Β και αντιοξειδωτικά.

Διαβάστε επίσης 

Τροφές που «θωρακίζουν» την υγεία και μας προστατεύουν από μια σειρά παθήσεων

5 τροφές και 3 ποτά που κοιμίζουν τον μεταβολισμό

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.