Καφές με λεμόνι το πρωί για απώλεια βάρους; Τι λένει οι ειδικοί για την νέα τάση που κατακλύζει το TikTok

Στα διάφορα hacks του TikTok για την υγεία, μπορεί να δείτε μία νέα τάση που υποστηρίζει ο καφές με λεμόνι το πρωί, βοηθά στην απώλεια βάρους.

Πέρα από το ότι γευστικά αυτός ο συνδυασμός δεν είναι ότι καλύτερο, ειδικά για το πρωλι, δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να τον υποστηρίζει.

«Ο καφές και το λεμόνι μεμονωμένα έχει αποδειχθεί ότι έχουν κάποια πιθανά οφέλη για την υγεία», λέει ο Δρ. Χόρχε Μορένο, παθολόγος στο Yale Medicine.

Αλλά η ανάμειξη αυτών των δύο δεν ενισχύει μαγικά τα οφέλη κάθε ουσίας.

Η ανάμειξη καφέ και χυμού λεμονιού δεν έχει δείξει πρόσθετα οφέλη, ούτε έχει ιδιότητες απώλειας βάρους.

Βασικά, αυτός είναι ένας υπερδιαφημισμένος διαδικτυακός μύθος, που δίνει στους ανθρώπους ψεύτικες ελπίδες.

Ο Μορένο σημειώνει ότι εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος κόβοντας τα ζαχαρούχα ποτά και αναζητώντας υποκατάστατα, τόσο ο μαύρος καφές όσο και το νερό με λεμόνι είναι εξαιρετικές επιλογές χαμηλών θερμίδων για να αντικαταστήσετε τα αναψυκτικά σας.

Τα οφέλη του καφέ

Όσον αφορά την απώλεια βάρους, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποστηρίζουν την απώλεια βάρους και λίπους από τον καφέ. Μια μελέτη του 2020 με υπέρβαρους συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα απώλεια λίπους κατά 3,7%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καφές μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό σας.

Το λεμόνι

Δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να λένε ότι η κατανάλωση λεμονιών οδηγεί σε απώλεια βάρους, λέει ο Μορένο. Αλλά και πάλι, εάν πίνετε λεμόνι με νερό αντί για ζαχαρούχα ποτά, αυτή είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων και με τη σειρά της σε πιθανή απώλεια βάρους.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση καφέ με λεμόνι;

Πρώτον, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τον κίνδυνο να πίνετε υπερβολική καφεΐνη.

«Τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης μπορεί να αυξήσουν τους πονοκεφάλους, το άγχος και την αϋπνία», λέει ο Μορένο. Ωστόσο, αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο, καθώς μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στην καφεΐνη από άλλους.

Δεύτερον, τα άτομα με ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα μπορεί να μην ανταποκρίνονται καλά στον όξινο συνδυασμό αυτών των ουσιών. Ο καφές και ο χυμός λεμονιού έχουν και τα δύο πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ, επομένως όσοι έχουν παλινδρόμηση ή καούρες θα πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν αυτόν τον συνδυασμό.

Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση καφέ με λεμόνι είναι ασφαλής. Όταν καταναλώνετε οποιοδήποτε είδος καφεΐνης, το μέγιστο συνιστώμενο ημερήσιο μέγιστο είναι 400 χιλιοστόγραμμα, δηλαδή περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ.

Τέλος, ο συνδυασμός πικρής και ξινής γεύσης μπορεί να μην είναι πολύ ευχάριστη για πολλούς ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης

Δεν αντέχετε τα Χριστούγεννα; Τι μπορείτε να κάνετε, μέχρι να περάσουν οι γιορτές

Τα αλκοολούχα ποτά που είναι λιγότερο πιθανό να πειράξουν το στομάχι σας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.