Έξυπνοι τρόποι να χρησιμοποιήσετε το μπαγιάτικο ψωμί

Υπάρχουν πολλοί έξυπνοι τρόποι για να δημιουργήσετε και να απολαύσετε νέες συνταγές που θα προκύψουν από το μπαγιάτικο ψωμί. Όπως αναφέρει ο διάσημος Βρετανός σεφ, Jamie Oliver, αρκετοί είναι εκείνοι που αγοράζουν μπαγιάτικο ψωμί από τον φούρνο και μάλιστα σε καλύτερη τιμή και το χρησιμοποιούν σε πολλές συνταγές. Δεν είναι μόνο θέμα οικονομίας αλλά και μιας άμεσης λύσης, για τραπέζια και επισκέπτες της τελευταίας στιγμής, εξηγεί ο γνωστός σεφ.

Αν λοιπόν, σας περίσσεψε ψωμί, μπορείτε να το κόψετε σε φέτες και να το αποθηκεύσετε στην κατάψυξη. Κάθε φορά μπορείτε να βγάλετε την ποσότητα που επιθυμείτε, να την ζεστάνετε για 10 λεπτά σε μέτριο φούρνο και να απολαύσετε και πάλι ολόφρεσκο.
Ειδικά τα ψωμιά με προζύμι αποκτούν και πάλι την χαμένη τους φρεσκάδα.

Τρόποι να χρησιμοποιήσετε το μπαγιάτικο ψωμί

Παξιμάδια

Κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε μέτριες φέτες, ψήστε το στους 60°C Κελσίου για 40 λεπτά και απολαύστε τέλεια παξιμάδια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε τύπου ψωμί ειδικά ολικής, πολύσπορο ή σίκαλης, αν θέλετε μπορείτε να αρωματίσετε, πασπαλίζοντας με ξερά μυρωδικά ή μπαχαρικά όπως γλυκάνισο, κανέλα, θυμάρι ή να κόψετε μια σκελίδα σκόρδο στην μέση και να την τρίψετε ελαφρά σε κάθε φέτα, λέει ο Oliver.

Φρυγανιά Τριμμένη

Ψήστε το ψωμί, αφού το κόψετε σε μικρές φέτες, για 30 λεπτά στους 100°C Κελσίου.
Κατόπιν το βάζετε στο multi και το κάνετε τρίμματα.
Ξαναβάζετε τα τρίμματα στο ταψί και τα ψήνετε άλλα 20 λεπτά στους 120°C Κελσίου, επαναλαμβάνετε την διαδικασία, βάζοντας τα τρίμματα στο multi και πάλι πολτοποιείτε μέχρι να γίνουν τα ψίχουλα λεπτή φρυγανιά!

Κρουτόν

Κόψτε το ψωμί σε μέτριες φέτες και κατόπιν σε μικρά ομοιόμορφα κυβάκια. Μπορείτε να ψήσετε τα κρουτόν στον φούρνο για 10 λεπτά στους 180°C Κελσίου. Εναλλακτικά βάλτε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και μόλις κάψει τηγανίστε τα κυβάκια μέχρι να ροδίσουν, αν θέλετε αρωματίστε με σκόρδο ή ξερά μυρωδικά.Είναι ιδανικά για σαλάτες ή σούπες.

Κρούστα για ψητό ή πανάρισμα

Τρίψτε την ψίχα του ψωμιού στο multi και δημιουργήστε μικρά ψίχουλα. Μπορείτε να φτιάξετε μια τέλεια κρούστα που θα κρατήσει το ψητό σας ζουμερό. Μπορείτε επιπλέον να την αρωματίσετε με φρέσκα ή ξερά μυρωδικά, ανακατέψτε τα ψίχουλα με 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα, καλύψτε το ψητό σας με την κρούστα και δώσετε ξεχωριστή γεύση.

Τα ψίχουλα του μπαγιάτικου ψωμιού, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να πανάρετε σνίτσελ ή φιλέτο ψαριού, αντικαθιστώντας την φρυγανιά, ακολουθώντας την συνηθισμένη διαδικασία παναρίσματος. Τέλος μπορείτε να πανάρετε, με τραγανά ψημένα ψίχουλα που θα ανακατέψετε με μυρωδικά, μαλακά επιτραπέζια τυριά, δίνοντάς τους εμφάνιση και επιπλέον γεύση!

Ορεκτικά

Κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε φέτες, ραντίστε τις με λίγο ελαιόλαδο φρυγανίστε το για μερικά λεπτά, προσθέστε αλλαντικά, τυριά ή λαχανικά και μυρωδικά, απολαύστε στο άψε σβήσε υπέροχες μπρουσκέτες. Φτιάξτε ατομικά πιτσάκια χρησιμοποιώντας το ψωμί ως βάση, προσθέστε λίγη κέτσαπ, τυρί και ό,τι άλλο σας αρέσει, ψήστε και απολαύστε τα.

Κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε λεπτέ φέτες και κατόπιν σε κάθετα λεπτά στίκ, ψήστε τα για μερικά λεπτά σε δυνατό φούρνο να ξεροψηθούν και σερβίρετε τα μαζί με ντιπ.

Γεμιστό ψωμί

Αφαιρέστε την ψίχα του ψωμιού και γεμίστε την, με ένα μείγμα από τυρί κρέμα, λαχανικά, αλλαντικά και ό,τι σας αρέσει! Βάλτε το 2-3 ώρες στο ψυγείο, κόψτε το σε φέτες και έχετε ένα καταπληκτικό σνακ.

Διαβάστε επίσης

Νόστιμοι συνδυασμοί τροφών που βοηθούν στο αδυνάτισμα

Μαύρος καφές: Γιατί πρέπει να τον προτιμάμε;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.