Όσπρια: Σύμμαχοι στο αδυνάτισμα και στην ισορροπημένη διατροφή

Τα όσπρια είναι από τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως και φημίζονται για την ευελιξία και τα θρεπτικά τους οφέλη. Αλλά με την πλούσια περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες και φυτικές πρωτεΐνες, μπορεί η κατανάλωσή τους να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος;

Τα όσπρια μπορούν και πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια δίαιτα απώλειας βάρους, δηλώνει η Destini Moody, RDN, CSSD, LD, διαιτολόγος στο Garage Gym Reviews. «Είναι υπερτροφές γεμάτες με θρεπτικά συστατικά, προστατεύουν την καρδιά και είναι φιλικές προς τους vegan και τους χορτοφάγους».

Τα όσπρια είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μια σειρά από άλλα απαραίτητα συστατικά, καθιστώντας τα απαραίτητα για τη διατροφή σας. Επιπλέον μελέτες επισημαίνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και διαβήτη τύπου 2, καθώς είναι χαμηλά σε λιπαρά (ειδικά κορεσμένα λιπαρά) και χωρίς χοληστερόλη, λέει η Moody.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και βιταμίνες

Η έρευνα δείχνει ότι το μαγνήσιο παίζει ρόλο στη ρύθμιση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην υποστήριξη της ικανότητας του σώματός σας να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τη γλυκόζη. Οι βιταμίνες Β είναι απαραίτητες για τον ενεργειακό μεταβολισμό, προάγοντας μια ισορροπημένη και διαρκή πηγή ενέργειας – έναν κρίσιμο παράγοντα για τη διατήρηση ενός ενεργού τρόπου ζωής που ευνοεί την απώλεια βάρους.

Εξαιρετική πηγή διαλυτών φυτικών ινών

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 στο Molecules, οι διαλυτές ίνες σχηματίζουν μια ουσία που μοιάζει με γέλη στον πεπτικό σωλήνα. Αυτή η ουσία βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης και προάγει το αίσθημα πληρότητας. Αυτός είναι ο λόγος που τα φασόλια μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της όρεξης, αλλά μειώνουν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, καθιστώντας τα μια πολύτιμη προσθήκη σε μια δίαιτα φιλική για την απώλεια βάρους.

Η Moody λέει, “Οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι ένας τύπος ινών που αναμιγνύεται με το υγρό στο πεπτικό σας σύστημα για να σχηματίσει ένα τζελ. Αυτό το τζελ προσθέτει όγκο στην πέψη τροφής στο στομάχι σας και κινείται μέσα στα έντερα πολύ πιο αργά από τα τρόφιμα σε υγρή μορφή. Αυτή η διαδικασία σας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αποτρέπει την υπερκατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας και σας βοηθά να διαχειριστείτε το βάρος».

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, η πρωτεΐνη είναι το βασικό μακροθρεπτικό συστατικό που πρέπει να καταναλώνετε. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχει συσχετιστεί με αυξημένο κορεσμό και τη διατήρηση της άλιπης μυϊκής μάζας κατά την απώλεια βάρους. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα όσπρια παρέχει πάνω από 15 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης, καθιστώντας τα μια ευεργετική τροφή για να μετριαστεί η πρόσληψη θερμίδων και να αποφευχθεί η υπερκατανάλωση τροφής.

«Τα όσπρια και ειδικότερα τα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, με μισό φλιτζάνι μαύρα φασόλια να παρέχουν τόση πρωτεΐνη όσο ένα φλιτζάνι γάλα», εξηγεί η Moody. “Αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την άπαχη μάζα σώματος, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας ηρεμίας. Τείνουν επίσης να είναι μια πηγή πρωτεΐνης με χαμηλότερες θερμίδες σε σύγκριση με τα μη άπαχα κρέατα όπως το βοδινό και το χοιρινό”.

Διαβάστε επίσης

Περιορίστε αυτές τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες, που επηρεάζουν τα νεφρά

To γεύμα που κάνει τη διαφορά στο αδυνάτισμα

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.