Τρόποι για να επανέλθετε μετά από πολύ φαγητό

Το Σαββατοκύριακο, ειδικά, όλοι παρασυρόμαστε με το φαγητό και τρώμε πολύ παραπάνω χαραμίζοντας ότι κάναμε μέσα στην εβδομάδα. Όμως, δεν πρέπει να συνεχίζουμε στον ίδιο ρυθμό αλλά πρέπει να ανακάμψουμε.

Το πρώτο πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε, μετά από μια κραιπάλη φαγητού, είναι να παραλείψετε το επόμενο γεύμα σας, για να αντισταθμίσετε  την ημέρα της υπερφαγίας. Η παράλειψη γευμάτων επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας και μπορεί να σας οδηγήσει πάλι σε υπερκατανάλωση, όταν έρθει η ώρα να φάτε κανονικά. Αντ αυτού επιλέξτε τροφές με πρωτεΐνη και πλούσιες σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και διατηρούν την πείνα υπό έλεγχο.

Εστιάστε στις φυτικές ίνες

Δεν υπάρχει πρόβλημα το να τρώτε ένα φαγητό που αγαπάτε, αλλά η υπερβολή σε ορισμένα τρόφιμα μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα ή στομαχικές ενοχλήσεις, ειδικά εάν αυτά τα τρόφιμα είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Εάν αισθάνεστε φουσκωμένοι μετά την υπερκατανάλωση τροφής, σκεφτείτε να φάτε μερικές επιπλέον φυτικές ίνες την επόμενη μέρα.

«Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, προάγουν τις κινήσεις του εντέρου αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα», λέει η Amy Goodson, MS, RD, CSSD, LD. «Μετά από μια υπερκατανάλωσή φαγητού, η προσθήκη περισσότερων φυτικών ινών (και νερού) στην ημέρα σας, θα μειώσουν το επιπλέον φούσκωμα».

Για να ενσωματώσετε περισσότερες φυτικές ίνες, δοκιμάστε να ξεκινήσετε το πρωί σας με ένα μπολ πλιγούρι βρώμης ή τοστ ολικής αλέσεως με αβοκάντο.

Λαχανικά

Σύμφωνα με τους Tammy Lakatos Shames, RDN, CDN, CFT και Lyssie Lakatos, τα RDN, CDN, CFT, γνωστά και ως The Nutrition Twins, η κατανάλωση λαχανικών πλούσια σε αντιοξειδωτικά, γεμάτα φυτικές ίνες στο επόμενο γεύμα σας μπορεί να σας βοηθήσει να επαναφέρετε το σώμα σας .

«Οι ίνες από τα χόρτα βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το παχύ έντερο, και θα αισθάνεστε πιο ανάλαφροι», ισχυρίζονται οι Nutrition Twins. «Τα αντιοξειδωτικά στα πράσινα λαχανικά εξουδετερώνουν την βλάβη που δημιουργείται από την υπερβολική κατανάλωση φλεγμονωδών ζαχαρούχων, λιπαρών και υψηλής επεξεργασίας τροφίμων», εξηγούν οι ειδικοί.

Ισορροπημένο πρωινό

Ένα από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε την επόμενη μέρα που το παρακάνετε με το φαγητό είναι να βεβαιωθείτε ότι ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα υγιεινό, ισορροπημένο πρωινό.

«Την ημέρα μετά την υπερκατανάλωση τροφής, ξεκινήστε με ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες για να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας προς τη σωστή κατεύθυνση», λέει η Goodson. “Τα αυγά και το πλιγούρι βρώμης ή το τοστ ολικής αλέσεως με φυστικοβούτυρο και γιαούρτι είναι εξαιρετικές επιλογές. Αυτό θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε καλύτερα όλη την ημέρα.”

Μειώστε το αλκοόλ

Για όσους αγαπούν το κρασί, τη μπύρα ή το κοκτέιλ, καταλαβαίνουμε ότι το τέλειο ρόφημα για να συνοδεύσετε το γεύμα σας μπορεί να είναι εξίσου συναρπαστικό με το ίδιο το φαγητό. Σίγουρα δεν είμαστε εδώ για να πούμε ότι πρέπει να παραλείψετε το αγαπημένο σας ποτό, αλλά η Goodson συνιστά να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ.

Μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό να συνεχίσετε να απολαμβάνετε το αλκοόλ όλο το βράδυ, ειδικά αν είστε σε ένα δείπνο ή σε σε ένα μπαρ με φίλους, αλλά η αλήθεια είναι ότι προσθέτει θερμίδες και μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο φουσκωμένοι την επόμενη μέρα», λέει.

Περπατήστε

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας για να παρέχετε πιο άμεση ανακούφιση αφού φάτε πολύ και αισθάνεστε υπερβολικά γεμάτοι είναι να πάτε μια βόλτα μετά το γεύμα σας.

«Θα κάψετε μερικές επιπλέον θερμίδες, κάτι που θα σας βοηθήσει να αντισταθμίσετε μερικές από τις επιπλέον θερμίδες που μπορεί να έχετε καταναλώσει».

Αν δεν έχετε διάθεση για βόλτα, η Goodson έχει μερικές εναλλακτικές προτάσεις για να κινήσετε το σώμα σας μετά από ένα βαρύ γεύμα.

Οι διαιτολόγοι συνιστούν να τηρείτε τη ρουτίνα της προπόνησής σας μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Έτσι, εάν τρώτε υπερβολικά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για παράδειγμα, βρείτε μερικούς τρόπους να μετακινηθείτε τις επόμενες δύο ημέρες.

«Λίγος ιδρώτας στο γυμναστήριο ή το πρωινό τζόκινγκ , μόνο καλό κάνει», εξηγεί η Goodson.

Φροντίστε να ενυδατώνεστε

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο «μπορεί να συμβάλει στο να αισθάνεστε «φουσκωμένοι»», σύμφωνα με την Goodson. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ειδικός τονίζει τη σημασία του να παραμένετε ενυδατωμένοι πριν και μετά από ένα μεγάλο γεύμα.

«Ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να ενυδατώνεστε όλη την ημέρα με αφεψήματα νερού, όπως αυτό το ρόφημα με μηλόξυδο με λεμόνι ή αυτό το νερό «αποτοξίνωσης» με τζίντζερ με πορτοκάλι κράνμπερι», λένε οι The Nutrition Twins. «Το υγρό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της κανονικής κατάστασης ενυδάτωσης καθώς ξεπλένει την περίσσεια νατρίου, ζάχαρης και νερού που συγκρατούνται μαζί τους, ανακουφίζοντας το φούσκωμα και το βάρος».

Διαβάστε επίσης 

Μια συγκεκριμένη άσκηση μπορεί να σταματήσει τις λιγούρες και το υπερβολικό φαγητό

Μακροζωία και αντιγήρανση: Τα ναι και τα όχι στη διατροφή

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.