CLA: Τι δείχνουν οι μελέτες, τι πρέπει να ξέρετε

Ο όρος “συζευγμένο λινολεϊκό οξύ” ή αλλιώς CLA αναφέρεται σε ένα σύνολο λιπαρών οξέων με 18 άτομα άνθρακα και 2 συζευγμένους διπλούς δεσμούς, σε αντίθεση με το λινολεϊκό οξύ που δεν έχει διπλούς δεσμούς.

Ανακαλύφθηκε το 1987 από τον ιατρό Dr. Michael Pariza, καθηγητή του Πανεπιστημίου Wisconsin στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος με έρευνα πάνω σε ποντίκια διαπίστωσε ότι η πρόσληψη CLA μείωνε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκινικού όγκου.

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ προέρχεται από το λινολεϊκό οξύ, που το βρίσκουμε κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα κρεατικά.

CLA: Τι δείχνουν οι μελέτες

Μέσα στην τελευταία πενταετία πάνω από 350 μελέτες έχουν δημοσιευθεί σχετικά με τη δράση του συζευγμένου λινολεϊκού οξέος σε πειραματόζωα, αλλά και στον άνθρωπο.

Έρευνες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι το CLA εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και έχει προστατευτική δράση κατά ορισμένων τύπων καρκίνου. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις από έρευνες σε ποντικούς ότι το CLA προστατεύει από τον καρκίνο του στήθους, του δέρματος, του ήπατος και του λεπτού εντέρου. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη CLA από άπαχο τυρί και γαλοπούλα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους. Παρόλα αυτά χρειάζονται περισσότερα στοιχεία, προκειμένου αυτά τα στοιχεία να θεωρηθούν αποδεικτικά.

Άλλες μελέτες σε διαβητικούς τύπου 2 έδειξαν ότι η πρόσληψη 3 γρ. CLA την ημέρα μπορεί να αυξήσει τα μέσα επίπεδα της ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της μέρας και κατά συνέπεια να οδηγήσει σε καλύτερο μεταβολισμό της γλυκόζης. Χρειάζονται πιο μακροχρόνιες έρευνες σε μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού, προκειμένου να μπορέσουμε με βεβαιότητα να θεωρήσουμε το CLA σύμμαχο στον έλεγχο του διαβήτη.

Επιπροσθέτως, μέσα από μελέτες σε ζώα έχει προκύψει ότι το CLA μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Παρόλα αυτά η μοναδική έρευνα σε ανθρώπους δεν έδειξε μείωση στα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων κατά την περίοδο πρόσληψης του CLA.

Τα τελευταία χρόνια το CLA χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής για απώλεια βάρους. Έρευνες σε ποντικούς έχουν δείξει ότι το CLA αυξάνει την μυική μάζα και μειώνει το ποσοστό του λίπους. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σχετική έρευνα σε ανθρώπους που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο. Κατά συνέπεια, η χρήση του “λιποδιαλυτική ουσία” είναι προς το παρόν αμφισβητούμενη.

Έχει οφέλη;

Συμπερασματικά, υπάρχουν αρκετά στοιχεία στη βιβλιογραφία για την προστατευτική δράση του CLA σε σχέση με παθήσεις της σύγχρονης εποχής, όπως η αθηροσκλήρωση, η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Αδιαμφισβήτητα υπάρχει όφελος από την πρόσληψη του CLA μέσα από την καθημερινή μας διατροφή και η χρήση συμπληρωμάτων CLA, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, δεν θεωρείται σε καμία περίπτωση επιβλαβής. Παρόλα αυτά, όμως, χρειάζονται περισσότερες και πιο μακροσκελείς μελέτες, για να οδηγηθούμε σε τελικά συμπεράσματα.

*Κάλλια Γιαννιτσοπούλου MSc, MBA, SRD, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Διαβάστε επίσης

Σφουγγάρισμα: 5 μυστικά για αστραφτερό και καθαρό πάτωμα

Γ. Πατούλης: Πίσω στη δωρεά οργάνων και μεταμοσχεύσεων η Ελλάδα

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.