7 καθημερινά σημάδια ότι μπορεί να έχετε έλλειψη σιδήρου

Σχεδόν μία στις 3 γυναίκες κάτω των 50 ετών, έχουν έλλειψη σιδήρου και η κατάσταση αυτή έχει επιπτώσεις στη συνολική υγεία αλλά και στην καθημερινότητα.

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που χρησιμοποιείται από το σώμα για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα.

Η έμμηνος ρύση και η εγκυμοσύνη είναι δύο από τους κύριους λόγους για την έλλειψη σιδήρου. Δείτε μερικά σιωπηλά σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχετε έλλειψη σιδήρου.

1. Δυσκολία στην αναπνοή

Τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου είναι συχνά μη ειδικά και νεφελώδη. Ένα από αυτά τα ασαφή σημάδια περιλαμβάνει κάποιες φορές ανεξήγητη δύσπνοια.

2. Ομίχλη εγκεφάλου

Επειδή ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει ομίχλη στον εγκέφαλο. Η ομίχλη εγκεφάλου περιλαμβάνει θολές σκέψεις, λήθη, έλλειψη συγκέντρωσης, μειωμένη πνευματική οξύτητα.

3. Κούραση

Η κόπωση και η αδυναμία μπορεί επίσης να προκύψουν από έλλειψη σιδήρου, όπως αναφέρουν σε άρθρο τους επιστήμονες από την Κλινική του Κλίβελαντ.

4. Ζαλάδα

Η ζάλη είναι γνωστό ότι είναι το βασικό σύμπτωμα χαμηλού σιδήρου. Πολλές φορές μετά τη ακολουθεί σοβαρός πονοκέφαλος.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή δεν υπάρχει αρκετό αίμα προς τον εγκέφαλο, προκαλώντας πρήξιμο των αιμοφόρων αγγείων. Αν λοιπόν αισθάνεστε ότι το κεφάλι σας γυρίζει και δεν μπορείτε να εστιάσετε, μάλλον είναι τα αιμοφόρα αγγεία που περιμένουν οξυγόνο.

5. Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο

Όταν έχετε έλλειψη σιδήρου, μπορεί να είστε αναιμικοί, μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα παράγει λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα άτομα με αναιμία δεν έχουν αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Χωρίς επαρκές οξυγόνο, μπορεί να είναι πιο δύσκολο για τα κύτταρα να ανεχθούν το κρύο.

6. Χλωμάδα

Η ωχρότητα μπορεί να είναι σημάδι χαμηλού σιδήρου, λένε οι ειδικοί. Προκαλείται από τη μειωμένη ροή αίματος στο δέρμα.

7. Αίσθημα παλμών της καρδιάς

Το να ακούτε τους παλμούς της καρδιάς σας μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό καθώς η αναιμία είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεστε ότι μπορεί να είναι η αιτία. Ωστόσο, είναι ένα σημάδι ότι η καρδιά σας δουλεύει πιο σκληρά λόγω της μειωμένης ποσότητας οξυγόνου στο αίμα.

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο από την έλλειψη σιδήρου ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο είναι:

Όσπρια: Μπιζέλια, φασόλια, τόφου, φακές.
Δημητριακά: Ψωμί ολικής αλέσεως, εμπλουτισμένο λευκό ψωμί, ψωμί σίκαλης, πίτουρο.
Λαχανικά: Σπανάκι, μπρόκολο, αμπελοφάσουλα, σκούρα φυλλώδη πράσινα, πατάτες, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών και ντομάτες.
Πρωτεΐνες: Βόειο κρέας, πουλερικά, αυγά, συκώτι και ψάρια, συμπεριλαμβανομένων των οστρακοειδών.
Φρούτα: Σύκα, χουρμάδες και σταφίδες.

Διαβάστε επίσης

Μάθιου Πέρι: Μπορεί η επίπονη άσκηση να προκαλέσει ανακοπή; Ο Δ. Ρίχτερ απαντά

Λεύκη: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη νόσο – Μύθοι και πραγματικότητα

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.