Πώς θα καταλάβεις εάν το βούτυρο είναι χαλασμένο

Το βούτυρο, είναι νόστιμο και υγιεινό και χρησιμοποιείται για την παρασκευή σάντουιτς, το τηγάνισμα ή το ψήσιμο. Εάν αποθηκευτεί εσφαλμένα, αρχίζει να αλλοιώνεται και είναι επικίνδυνο για κατανάλωση. Οι οδηγίες παρασκευής ορίζουν ότι πρέπει να έχει τουλάχιστον 80% περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που βοηθά να κρατηθούν μακριά τα βακτήρια από το προϊόν.

Το βούτυρο αρχίζει να αλλοιώνεται αν δεν αποθηκευτεί σωστά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα βακτήρια που προκαλούν τη ζύμωση και τη σήψη ενεργοποιούνται και πολλαπλασιάζονται γρήγορα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αλλάζει ή η υγρασία αυξάνεται. Αυτό προκαλεί αλλοίωση του προϊόντος. Δεν αξίζει πλέον να καταναλώνεται, καθώς αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή δηλητηρίαση.

 Βούτυρο – Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης του 

Σύμφωνα με το American Butter Institute, το αλατισμένο βούτυρο είναι καλό να φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου από μερικές ημέρες έως δύο εβδομάδες, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το κλίμα και το δοχείο.

Η εφαρμογή FoodKeeper του USDA δίνει τις εξής οδηγίες για την αποθήκευση του βουτύρου: «Μπορεί να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για μία έως δύο ημέρες, έναν έως δύο μήνες στο ψυγείο, έξι έως εννέα μήνες εάν φυλάσσεται στην κατάψυξη».

Το αλάτι που περιέχεται στο βούτυρο το βοηθά να διατηρηθεί φρέσκο. Το φως και ο αέρας είναι οι δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους χαλάει όταν φυλάσσεται έξω από το ψυγείο. Όταν αφήνεις το βούτυρο πάνω στον πάγκο, φρόντισε να το αποθηκεύεις στο σωστό δοχείο για να αποφύγεις την έκθεση στο φως και τον αέρα. Όσο πιο αεροστεγές είναι το δοχείο, τόσο περισσότερο διατηρείται αναλλοίωτη η γεύση του προϊόντος.

Το ανάλατο βούτυρο χαλάει πολύ πιο εύκολα και δεν πρέπει να μένει έξω στον πάγκο για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά μόνο για 30-60 λεπτά. Το σπιτικό βούτυρο ή οποιοδήποτε βούτυρο που δεν είναι παστεριωμένο θα πρέπει επίσης να βρίσκεται πάντα στο ψυγείο.

 Αποθήκευση  στο ψυγείο

Το βούτυρο διατηρείται καλύτερα στην αρχική του συσκευασία, σύμφωνα με το American Butter Institute. Ιδανικά πρέπει να φυλάσσεται στο πίσω μέρος του ψυγείου, που είναι το πιο κρύο σημείο. Απόφυγε να το τοποθετείς στην ειδική εσοχή που βρίσκεται στην πόρτα του ψυγείου, γιατί ανοιγοκλείνει διαρκώς και αλλάζει η θερμοκρασία.

Πώς θα καταλάβεις εάν το βούτυρο είναι χαλασμένο

Μυρίστε το αν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχει σβήσει ή πάρτε μια μικρή γεύση. Εάν εντοπίσετε τυχόν ταγγισμένες νότες ή δυσάρεστες (και ασυνήθιστες) ξινές γεύσεις, μπορεί να είναι απενεργοποιημένο και θα πρέπει να το απορρίψετε.

Διαβάστε επίσης 

Ανάκληση μπισκότων κανέλας από τον ΕΦΕΤ

Εξαφανίστε το σπλαχνικό λίπος, με μικρές αλλαγές στη διατροφή

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.