Κλείστε τα αυτιά σας στις δίαιτες εξπρές του φθινοπώρου

Κλείστε τα αυτιά σας στις δίαιτες εξπρές του φθινοπώρου, τώρα που οι διακοπές τέλειωσαν και η επάνοδος στην καθημερινότητα βρίσκει πολλούς με κάποια κιλά παραπάνω, παρακαταθήκη του διατροφικού χαλαρώματος ή πολλές φορές ξεφαντώματος των διακοπών.

Και τότε έρχεται ο πανικός. Να απαλλαχτούμε άμεσα από τα κιλά των διακοπών με κάθε κόστος!

Σίγουρα για αρκετούς η προοπτική μιας γρήγορης απώλειας κιλών φαντάζει δελεαστική, γεγονός που εξηγεί και τη μεγάλη δημοσιότητα που έχουν λάβει κατά καιρούς διάφορες δίαιτες εξπρές που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα σε λίγες μόλις εβδομάδες.

Στην πραγματικότητα «κάποιο λάκκο έχει η φάβα», αφού η γρήγορα απώλεια πολλών κιλών αφενός μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην υγεία να μας απομακρύνει από τον απώτερο στόχο, που είναι όχι μόνο η απώλεια αλλά και η διατήρηση των κιλών που χάθηκαν.

Οι δίαιτες εξπρές

Ας δούμε όμως τα πράγματα αναλυτικά :

Η ταχεία απώλεια βάρους συνήθως προκύπτει από την υιοθέτηση αυστηρά περιοριστικών διαιτητικών σχημάτων, που απέχουν αρκετά από αυτό που θα χαρακτηρίζαμε ως «ισορροπημένο διαιτολόγιο» και προϋποθέτουν σημαντική μείωση της προσλαμβανόμενης ποσότητας τροφής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παράλληλη μείωση της πρόσληψης πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, που οδηγεί συχνά σε αδυναμία κάλυψης των αναγκών του οργανισμού και κατ’ επέκταση αύξηση του κινδύνου εμφάνισης συμπτωμάτων ανεπάρκειας, όπως απώλεια μαλλιών, ζαλάδες, αδυναμία και έντονη κόπωση. Από την άλλη, η γρήγορη μείωση του σωματικού βάρους συνδέεται και με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης σοβαρότερων προβλημάτων, όπως χολολιθίαση, δυσκοιλιότητα, και διαταραχές του κύκλου για τις γυναίκες.

Παράλληλα, σημαντική είναι η επίδραση που έχει ο ρυθμός απώλειας βάρους και στη σύσταση σώματος. Ειδικότερα, η αυξημένη και γρήγορη απώλεια κιλών που παρατηρείται σε αυστηρά περιοριστικές δίαιτες, οφείλεται κυρίως στην απώλεια μυϊκού ιστού και υγρών και όχι λίπους. Το γεγονός αυτό επιδρά αρνητικά τόσο στην υγεία και την εικόνα σώματος, όσο και στην ικανότητα του οργανισμού να οδηγηθεί σε περαιτέρω απώλεια, καθώς η μείωση της μυϊκής μάζας προκαλεί αντίστοιχα μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού, η οποία με τη σειρά της «κολλάει» τη ζυγαριά.

Τέλος, ένα πολύ βασικό μειονέκτημα της ταχείας απώλειας είναι και το γεγονός ότι δε συμβάλλει στη μακροχρόνια διατήρηση του χαμηλότερου σωματικού βάρους. Τα άτομα που επιτυγχάνουν γρήγορη μείωση του βάρους μέσα από στερητικές δίαιτες, συνήθως επανακτούν το βάρος που έχασαν ή και περισσότερο σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Από τη μία η επαναφορά σε «φυσιολογικές» διαιτητικές συνήθειες σε συνδυασμό με τη μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού και από την άλλη η αυξημένη πιθανότατα υπερκατανάλωσης τροφής λόγω της στερητικής περιόδου που προηγήθηκε, έχουν αυξημένο «κόστος» για το ενεργειακό ισοζύγιο.

Είναι λοιπόν σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι η σωστή διατροφή και η απώλεια βάρους δεν είναι κάτι που απαιτεί κινήσεις πανικού. Κλείστε τα αυτιά σας στις μαγικές δίαιτες «εξπρές» και προσπαθήστε να συνδυάσετε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με ήπιο θερμιδικό περιορισμό με συστηματική άσκηση. Στοχεύστε στην σταδιακή αλλά πραγματική απώλεια βάρους και λίπους, που για να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα θα πρέπει να είναι 0,5-1 κιλό ανά εβδομάδα.

Χάρης Γεωργακάκης Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής
Ο κ. Χάρης Γεωργακάκης

Χάρης Γεωργακάκης,
Κλινικός Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής

 

 

Διαβάστε επίσης

Ozempic: Χιλιάδες συσκευασίες σε φαρμακαποθήκες, γιατί δεν τις αποδεσμεύει ο ΕΟΦ

Τσεκάπ: Πότε και πόσο συχνά πρέπει να γίνεται

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.