3+1 τρόφιμα που δεν είναι όσο υγιεινά νομίζουμε

Πολλές φορές, τα τρόφιμα που διαφημίζονται ως «υγιεινά», sugar-free ή με χαμηλά λιπαρά εγκυμονούν άλλους κινδύνους για την υγεία μας, που είναι πιθανό να αγνοούμε.

Η βρετανική Daily Mail, μιλώντας με ειδικούς, κατέγραψε πέντε τρόφιμα που ο κόσμος μπορεί να μη γνωρίζει ότι είναι τόσο πολύ επεξεργασμένα:

Δημητριακά πρωινού

Τα ζαχαρούχα δημητριακά πρωινού, όπως είναι αναμενόμενο, δεν θεωρούνται υγιεινά. Αλλά ακόμη και αυτά που δεν περιέχουν ζάχαρη θεωρούνται  υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι νιφάδες πίτουρου με γλυκαντικά με εκχύλισμα βύνης κριθαριού, ζάχαρη και άλλα πρόσθετα που δεν υπάρχουν στη φύση θεωρούνται υπερ-επεξεργασμένα.

Για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα δημητριακά είναι εμπλουτισμένα, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα από τα πρόσθετα που εισάγονται είναι για να ενισχύουν τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών που οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να πάρουν.

Σε αυτά περιλαμβάνεται ο σίδηρος, απαραίτητος για τον οργανισμό ώστε να παράγει τα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν το οξυγόνο στο σώμα, και βιταμίνες απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και του νευρικού συστήματος.

Ψωμί ολικής άλεσης

Η ταπεινή φρατζόλα του σούπερ μάρκετ είναι ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο. Εν αντιθέσει, μία σπιτική φρατζόλα ψωμιού θεωρείται απλώς επεξεργασμένη, καθώς συνήθως φτιάχνεται μόνο από αλεύρι, νερό και μαγιά.

Ωστόσο, τα ψωμιά μακράς διαρκείας που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων μπορεί να περιέχουν πρόσθετες ουσίες, όπως γαλακτωματοποιητές και συντηρητικά, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους. Τα ψωμιά ολικής άλεσης δεν στερούνται ωστόσο των πλεονεκτημάτων τους για την υγεία, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες αποτελούν βασικό συστατικό για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του εντέρου. Μπορούν επίσης, όπως και τα δημητριακά, να εμπλουτιστούν με βιταμίνες και μέταλλα για πρόσθετα οφέλη για την υγεία.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι θεωρείται υγιεινή πηγή πρωτεΐνης, καλής για τη διατήρηση των μυών, αλλά και ασβεστίου, απαραίτητου για την υγεία των οστών.

Αλλά ενώ το φυσικό γιαούρτι κατατάσσεται στην κατηγορία των απλώς επεξεργασμένων τροφίμων, πολλά από τα γιαούρτια που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων ανήκουν στην κατηγορία των εξαιρετικά επεξεργασμένων.

Ορισμένα διαθέτουν τεχνητές ουσίες που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν τη γεύση, το χρώμα και τη γεύση τους. Άλλα, όσα διαφημίζονται ως χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, προσθέτουν τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη για να προσφέρουν μια γλυκιά απόλαυση χωρίς ενοχές.

Πολλά περιέχουν επίσης σταθεροποιητές και συντηρητικά, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να τα διατηρούν πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Μπάρες δημητριακών και πρωτεϊνών

Συχνά παρουσιάζονται ως ένα βολικό, υγιεινό και «χωρίς ενοχές» σνακ. Αλλά οι μπάρες δημητριακών και πρωτεϊνών είναι από τα πιο υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορείτε να πάρετε. Οι μπάρες συχνά περιέχουν αποξηραμένα φρούτα και άμυλα, που είναι ήδη επεξεργασμένα προϊόντα.

Ορισμένες περιέχουν επίσης πυκνωτικά, ρυθμιστές οξύτητας και συντηρητικά ως μέρος της διαδικασίας παραγωγής. Οι μπάρες πρωτεΐνης είναι επίσης γεμάτες με παρόμοια συστατικά. Αυτά τρόφιμα, μπορεί να περιλαμβάνουν γλυκαντικά, γαλακτωματοποιητές, συντηρητικά και χρωστικές τροφίμων.

Διαβάστε επίσης

Τα καλύτερα και τα χειρότερα τρόφιμα για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση 

Μείωση σχεδόν 30% του κινδύνου για καρδιαγγειακά και καρκίνο με τη μεσογειακή διατροφή – Νέα μεγάλη έρευνα

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.