ΕΦΕΤ: Ανακαλεί κατεψυγμένο σουβλάκι κοτόπουλου, λόγω σαλμονέλας

Σουβλάκι κοτόπουλου κατεψυγμένο με πιπεριά όπου διαπιστώθηκε η παρουσία σαλμονέλας (Salmonella spp) ανακαλεί από την αγορά ο Ενιαίος Φορέας ελέγχου Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, κατά τη διενέργεια ελέγχων προέβη σε δειγματοληψία κατεψυγμένου παρασκευάσματος από κρέας κοτόπουλου, με τα στοιχεία: «ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΤΨ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΑ ΔΙΣΚΟΣ – Chico από φρέσκο κοτόπουλο» με ημερομηνία παραγωγής 24-01-2023 και ημερομηνία λήξης 24-01-2024, που παράγεται από την εταιρεία FOOD MASTER AEBE.

Σε συνέχεια εργαστηριακών αναλύσεων στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε στο σουβλάκι κοτόπουλου η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp, δηλαδή σαλμονέλας.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Τι είναι η σαλμονέλωση

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σαλμονέλωση είναι η λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σαλμονέλα. Τα άτομα που νοσούν από σαλμονέλωση παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς, πυρετό). Πρόκειται για συχνό νόσημα που μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.

Οι δύο κυριότερες κατηγορίες σαλμονέλας είναι η τυφική και η μη τυφική σαλμονέλλωση. Η σαλμονέλα προκαλείται, όταν το μικρόβιό της διεισδύσει στο επιθήλιο του λεπτού εντέρου και προκαλέσει φλεγμονή, με αποτέλεσμα να παραχθεί μια εντεροτοξίνη στα εντερικά κύτταρα. Η ασθένεια αυτή προέρχεται συνήθως από το νερό, το χώμα, τα έντομα, τις επιφάνειες εργοστασίων και κουζινών, τα ζωικά περιττώματα και τα ακατέργαστα κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά.

Η μη τυφική σαλμονέλλωση είναι το ηπιότερο εκ των δύο ειδών σαλμονέλλωσης.

Η τυφική σαλμονέλλωση, ευρύτερα γνωστή ως τυφοειδής πυρετός προκαλείται από τα βακτήρια Salmonella Typhi, Salmonella Paratyphi A, Salmonella Paratyphi B και Salmonella Paratyphi C, μολύνοντας και αλλοιώνοντας διάφορα όργανα. Αυτή η κατηγορία σαλμονέλας επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό και όχι απλά τα έντερα, όπως συμβαίνει με την πρώτη κατηγορία, κάνοντας την ασθένεια πολύ πιο επικίνδυνη για τον οργανισμό, έως και θανατηφόρα.

Διαβάστε επίσης

Ο εμβολιασμός απορροφά μόλις το 0,6% των δαπανών υγείας – Χαμηλή η κάλυψη αγοριών και κοριτσιών για τον ιό HPV

Κωδικός «ράντζα»: Έρχονται αλλαγές στις εφημερίες των νοσοκομείων

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.