Σόγια: Η τροφή που θωρακίζει την καρδιά

Ίσως έχετε ακούσει ότι ορισμένες τροφές, όπως η βρώμη και τα πλούσια σε ωμέγα-3 ψάρια, είναι ιδιαίτερα καλές για την υγεία της καρδιάς. Η σόγια είναι μια ακόμη τροφή για την οποία ακούμε πολλά.

Οι τροφές από σόγια – όπως το τόφου, το τέμπε, το γάλα σόγιας και οι ξηροί καρποί σόγιας – είναι πράγματι μια έξυπνη προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι έχει να προσφέρει η σόγια, ειδικά όσον αφορά την καρδιαγγειακή ευεξία.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας, συνιστά την κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα σε λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιεινές πρωτεΐνες (όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς, ψάρια/θαλασσινά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά) και ελάχιστη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, πρόσθετων σακχάρων και αλκοόλ.

Σόγια: Η τροφή που θωρακίζει την καρδιά

Είναι πλούσια σε ισοφλαβόνες

Οι ισοφλαβόνες είναι ενώσεις που μοιάζουν με οιστρογόνα που παράγονται από φυτά σόγιας. Η κατανάλωση ισοφλαβονών έχει συσχετιστεί με οφέλη για την υγεία της καρδιάς και μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation το 2020 εξέτασε τη διατροφή 200.000 ατόμων. Όσοι έτρωγαν τουλάχιστον μία μερίδα τόφου κάθε εβδομάδα, διαπιστώθηκε ότι είχαν μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 18%, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν (ή σπάνια) έτρωγαν τόφου.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ισοφλαβόνες περιλαμβάνουν: τόφου, ενταμάμε, ρεβίθια, φιστίκια Αιγίνης. Αν και το γάλα σόγιας είναι πηγή ισοφλαβονών, να έχετε κατά νου ότι συχνά γλυκαίνεται με πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία μπορεί να μην έχουν τα ίδια οφέλη για την υγεία της καρδιάς (απαιτείται περισσότερη έρευνα).

Μπορεί να μειώσει την ολική και την LDL χοληστερόλη

Η χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (ή LDL) – που αναφέρεται επίσης ως «κακή χοληστερόλη» – συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε καρδιακή νόσο. Η ολική χοληστερόλη είναι μια μέτρηση της LDL και της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (ή HDL – «καλή χοληστερόλη»), στο αίμα σας. Μειώνοντας την LDL χοληστερόλη, μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης σας.

Μια μετα-ανάλυση 38 κλινικών μελετών το 2000 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υποκατάσταση των πρωτεϊνών σόγιας στη θέση των ζωικών πρωτεϊνών μείωσε τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Όταν η σόγια καταναλώνεται αντί για προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να μειωθούν ακόμη περισσότερο.

Διαβάστε επίσης

8+1 απλές συμβουλές για προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες

3 κόλπα για να καταλάβετε αν ένα καρπούζι είναι ώριμο – Τι έδειξε νέα έρευνα

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.