Θέλεις να χάσεις βάρος; Πες ναι σε αυτά τα λαχανικά

Το καλοκαίρι έχει κάνει δυναμικά την εμφάνιση του και τα πιο ανάλαφρα ρούχα μας αποκαλύπτουν τα κιλά που μας άφησαν οι χειμωνιάτικες διατροφικές ατασθαλίες. Έτσι, είναι σημαντικό να εντάξουμε στη διατροφή μας τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά, που μπορούν με τις χαμηλές θερμίδες να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

Γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και χαμηλές θερμίδες, τα λαχανικά όχι μόνο υποστηρίζουν τη διαχείριση του βάρους, αλλά παρέχουν και μια σειρά από οφέλη για την υγεία, λέει στο healthline.com, η κλινική διατροφολόγος Alissa Palladino, MS, RDN, LD, CPT.

Λαχανικά ιδανικά για αδυνάτισμα

Παντζάρια

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, σίδηρο και χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, τα οποία είναι ευεργετικά στη διαδικασία απώλειας βάρους, μιας και καταπολεμούν την δυσκολιότητα, ελέγχουν την όρεξη και τονώνουν τον οργανισμό. Τα παντζάρια μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή βραστά σε σαλάτες, σε χυμό ή ψητά σε φούρνο. Προσθέτουμε πάντα ελαιόλαδο όταν τα καταναλώνουμε, ώστε να ενεργοποιήσουμε τα αντιοξειδωτικά τους.

Καρότα

Τα καρότα είναι γεμάτα με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ωφελήσουν τις προσπάθειές σου για απώλεια βάρους. Το πορτοκαλί λαχανικό περιέχει μια καλή δόση φυτικών ινών με πάνω από 3,5 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Και ως τροφή με χαμηλές θερμίδες, τα καρότα μπορούν να σε βοηθήσουν να νιώσεις χορτάτη, ενώ παράλληλα μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων, σύμφωνα με την Palladino.

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι μέλος της οικογένειας λαχανικών Brassica μαζί με το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Αυτό το λαχανικό εκτός από θρεπτικό, έχει λίγες θερμίδες και μπορεί να συνοδεύσει σχεδόν όλα τα πιάτα σου.Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φολικό οξύ. Το μισό φλιτζάνι έχει μόλις 27 θερμίδες και 5 γραμμάρια υδατανθράκων.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα, μεταξύ άλλων. Έρευνες δείχνουν ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, συνεπώς η ικανότητα του μπρόκολου να μειώνει τις φλεγμονές μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις εύκολα και γρήγορα βάρος.

Πιπεριές

Οι πιπεριές, είτε κόκκινες, είτε πράσινες, είτε κίτρινες, είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την απώλεια βάρους. Είναι χαμηλές σε θερμίδες και πλούσιες σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στον περιορισμό της πείνας και στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων. Οι πιπεριές παρέχουν επίσης σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει τη γενική ευεξία. Πρόσθεσέ τες σε σαλάτες ή απόλαυσε τες ως τραγανό σνακ με ένα υγιεινό ντιπ.

Αγγούρι

Το αγγούρι είναι ένα ενυδατικό λαχανικό με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και ελάχιστες θερμίδες. Αποτελεί ιδανική προσθήκη σε κάθε πρόγραμμα απώλειας βάρους. Επίσης είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες και πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν την πέψη.

Κολοκυθάκια

Τα κολοκυθάκια είναι ένα ευπροσάρμοστο και χαμηλών θερμίδων λαχανικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους για την υποστήριξη της απώλειας βάρους. Αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και νερού, καθιστώντας το χορταστικό, διατηρώντας παράλληλα τον αριθμό των θερμίδων σε χαμηλά επίπεδα. Μπορείς ακόμα και να φτιάξεις «zoodles», δηλαδή να κάνεις σπιράλ κολοκυθάκια για ένα υγιεινό υποκατάστατο των ζυμαρικών.

Μελιτζάνα

Η μελιτζάνα, αναφέρει η Alissa Palladino, είναι ένα ακόμα λαχανικό που δεν θα πρέπει να λείψει από την διατροφή σας καθώς αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν στο αδυνάτισμα, στην μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, στην ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αλλά και στην σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Είναι επίσης  από τα λαχανικά εκείνα που είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και φώσφορο. Όλα οι παραπάνω βιταμίνες και τα μέταλλα μπορούν να σας βοηθήσουν στην προώθηση της υγείας αλλά και σε ευεξία.

Διαβάστε επίσης 

Fast food μία φορά την εβδομάδα; Τι μπορεί να νιώσετε στο σώμα

Τι συμβαίνει στο σώμα σας, όταν τρώτε καλαμπόκι; Πού ωφελεί και πού χρειάζεται προσοχή

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.