Ο μέσος ενήλικας προσθέτει μισό κιλό ετησίως και αυτό μπορεί να σχετίζεται άμεσα με το τι (και όχι μόνο πόσο) τροφές τρώει, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο New England Journal of Medicine, που δημοσιεύει το everydayhealth.com.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν σε διάστημα 20 ετών απόπερισσότερους από 120.000 άνδρες και γυναίκες των ΗΠΑ που δεν ήταν παχύσαρκοι. Και δεν είχαν χρόνιες ασθένειες. Εντόπισαν μια σειρά συγκεκριμένων τροφών που συνδέονται με την αύξηση βάρους ή την απώλεια βάρους.
Ευρήματα μελέτης
Η κατανάλωση μόνο μιας επιπλέον ημερήσιας μερίδας τηγανιτών πατατών οδήγησε σε αύξηση βάρους 3,35 κιλών σε διάστημα τεσσάρων ετών. Σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ η προσθήκη γιαουρτιού στη διατροφή, συνδέεται με απώλεια 0,82 κιλών για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Τα ευρήματα τροφοδοτούν περαιτέρω τη θεωρία ότι οι μικρές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο βάρος σας.
“Αυτό υποδηλώνει ότι ο δρόμος για την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων δεν είναι απλώς ο υπολογισμός των θερμίδων, αλλά η εστίαση στην κατανάλωση μιας πιο υγιεινής διατροφής γενικά”. Δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dariush Mozaffarian, MD, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα επιδημιολογίας στο Tufts.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η αύξηση βάρους σημειώθηκε επίσης σε εκείνους. που κοιμόντουσαν λιγότερο από 6 ή περισσότερες από 8 ώρες, που έβλεπαν την περισσότερη τηλεόραση και έπιναν το περισσότερο αλκοόλ.
Τροφές που συνδέονται με την αύξηση και απώλεια βάρους
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί περιέχουν πολλές θρεπτικές ουσίες με θετική επίδραση στην υγεία, όχι όμως όταν έχουν επεξεργαστεί, όπως στην περίπτωση των φιστικιών
Αποξηραμένα φρούτα
Εξίσου ευεργετικά με τους ξηρούς καρπούς είναι τα αποξηραμένα φρούτα, εάν τα έχει αποξηράνει κανείς στο σπίτι.
Τα προϊόντα του σουπερμάρκετ είναι βολική λύση μεν, περιέχουν όμως πολλή ζάχαρη.
Τροφές με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
Σε μικρή ποσότητα η ζάχαρη (π.χ. ένα κουταλάκι του γλυκού) δεν είναι τόσο καταστροφική. Όλες οι γλυκαντκές ουσίες είναι πιο γλυκές από τη ζάχαρη και έχουν τη τάση να αλλοιώνουν σταδιακά τη γεύση. κάνοντας σε να αναζητάς περισσότερο γλυκό και πρόχειρα σνακ.
Κατεψυγμένα γεύματα
Είναι μια πολύ βολική λύση αλλά δυστυχώς αυτά του τύπου τα γεύματα είναι επεξεργασμένα σε μεγάλο βαθμό και γεμάτα με λίπος και αλάτι.
Δημητριακά
Πολλά δημητριακά συνοδεύονται από ετικέτες που γράφουν “από σιτάρι ολικής αλέσεως” ή “με χαμηλά λιπαρά”. Με μια πιο προσεκτική ανάγνωση της ετικέτας όμως θα διαπιστώσετε ότι περιέχουν ζάχαρη.
Όσο περισσότερο χρωματιστό και φανταχτερό είναι ένα κουτί δημητριακών τόσο πιο ύποπτο είναι να περιέχει εξευγενισμένους σπόρους και συνθετικά χημικά πρόσθετα.
Ενεργειακά ποτά
Περιέχουν ζάχαρη και ηλεκτρολύτες. Τα ποτά αυτά δεν είναι κατάλληλα για τον γενικό πληθυσμό που δεν ασκείται έντονα διότι περιέχουν αλάτι και ζάχαρη που δεν χρειάζεται σε κάποιον που σιτίζεται κανονικά.
Γαλακτοκομικά
Για το γάλα και το γιαούρτι, η ιδανική επιλογή είναι τα ημίπαχα και όχι τα πλήρη ή αυτά με μηδέν λιπαρά. Καλή ιδέα είναι και τα φυτικά γάλατα, αν και χρειάζεται προσοχή γιατί αρκετά από αυτά έχουν άφθονη ζάχαρη.
Από εκεί και έπειτα, τα περισσότερα τυριά έχουν μπόλικα λιπαρά, και γι΄ αυτό καλό είναι να τρώμε μικρή ποσότητα ή να επιλέγουμε τη light εκδοχή τους.
Διαβάστε επίσης
Οι συνέπειες, που μπορεί να έχει το κρασί, σε όσους δεν πίνουν μόνο ένα ποτήρι
Αβοκάντο: 3 κόλπα για να καταλάβεις ότι είναι ώριμο και έτοιμο για κατανάλωση