Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος για απώλεια βάρους;

Η υγιεινή διατροφή δεν περιορίζεται στο τι καταναλώνετε, αλλά επίσης έχει να κάνει με τον τρόπο μαγειρέματος. Υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές μέθοδοι μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο στη σχάρα, το βράσιμο και το τηγάνισμα , δίνοντάς σας πολλές επιλογές για να διαλέξετε, αλλά δεν είναι όλες ευνοϊκές για απώλεια βάρους και υγιεινό τρόπο ζωής.

Η κατανόηση των πολλών τρόπων με τους οποίους μπορείτε να μαγειρέψετε τα αγαπημένα σας φαγητά μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε σε πρόγραμμα και να είστε ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους σας, ενώ θα απολαμβάνετε τον εαυτό σας αυτό το καλοκαίρι, αναφέρει στο cardio.com, η γκουρού της διατροφής, Dr Megan Rossi PhD, RD, APD.

Σύμφωνα με την ειδικό, το μαγείρεμα στον ατμό δεν είναι πάντα η καλύτερη προσέγγιση αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη των τροφών σας. Αντιστοίχως, ενώ μπορεί να νομίζετε ότι η κατανάλωση ωμών λαχανικών είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών σας, αυτό δεν ισχύει πάντα.

Κάθε τρόπος μαγειρέματος, λέει η Rossi, ενεργοποιεί διαφορετικές θρεπτικές ουσίες στις τροφές μας, συνεπώς το μυστικό για μία ισορροπημένη διατροφή είναι να κάνετε εναλλαγές και να μην εγκλωβίζεστε σε μία συγκεκριμένη ρουτίνα. Αν θέλετε να πάρετε το μέγιστο δυνατό όφελος από τις τροφές σας πρέπει να διαφοροποιείτε το στιλ μαγειρέματος ανάλογα με το κάθε υλικό -μην επιμένετε στην ίδια ρουτίνα.

Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος για απώλεια βάρους;

Γενικώς, τα ωμά λαχανικά διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά που είναι ευαίσθητα στη θερμότητα- όπως οι βιταμίνες Β και η βιταμίνη C. Από την άλλη, το αλλά το μαγείρεμα των τροφίμων ενεργοποιεί άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως τα καροτενοειδή.

Κατά το βράσιμο, κάποια υδατοδιαλυτά θρεπτικά συστατικά μπορεί να ελαχιστοποιηθούν. Για να το βεβαιωθείτε πως θα διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα ωφέλιμα συστατικά, μπορείτε να μην ξεφλουδίζετε τα λαχανικά σας (ή να το κάνετε αφού τα έχετε μαγειρέψει).

Κατά το βράσιμο, χρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν λιγότερο νερό, ή προτιμήστε τον ατμό. (Η μελέτη του 2013 που ανέφερα διαπίστωσε ότι ο ατμός και ο φούρνος μικροκυμάτων διατηρούν πολύ περισσότερα καροτενοειδή σε σύγκριση με το βράσιμο).

Χρησιμοποιήστε το νερό μαγειρέματος (το οποίο θα περιέχει ένα ποσοστό αυτών των θρεπτικών συστατικών που έχουν εκχυλιστεί) σε smoothies ή σούπες, ώστε να αξιοποιήσετε τα οφέλη των λαχανικών σας στο μέγιστο.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ο χρόνος μαγειρέματος – όσο περισσότερο βράζετε ή ατμίζετε τα λαχανικά, τόσο περισσότερα από τα υδατοδιαλυτά θρεπτικά συστατικά τους τείνουν να καταστραφούν.

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μια αρκετά καλή επιλογή μαγειρέματος, καθώς παρέχει μικρότερο χρόνο μαγειρέματος και λιγότερη έκθεση στη θερμότητα. Μια πρόσφατη μελέτη του περιοδικού Food Science and Biotechnology το 2018, διαπίστωσε ότι τα καρότα διατηρούσαν σχεδόν διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C όταν μαγειρεύονταν στο φούρνο μικροκυμάτων σε σύγκριση με όταν βράζονταν.

Τα καροτενοειδή, τα οποία συναντάτε σε πολλά φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα, όπως οι ντομάτες, αλλά και τα καρότα, το σπανάκι, το λάχανο και οι πιπεριές, είναι λιποδιαλυτά, οπότε το μαγείρεμα τους με λιπαρά συστατικά (πχ λάδι) είναι πιθανό να ενισχύσει την ωφελιμότητά τους.

Όπως εξηγεί η Rossi, το τηγάνισμα και το σοτάρισμα μπορούν επίσης να βοηθήσουν να ξεκλειδώσετε περισσότερα από τα καλά λιποδιαλυτά καροτενοειδή, ωστόσο μειώνει σημαντικά τα επίπεδα βιταμίνης C.

Ενώ το ψήσιμο στη σχάρα ή το μπάρμπεκιου δίνει στο φαί μια υπέροχη καπνιστή γεύση, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την πιθανή καρκινογόνο επίδρασή του. Καλό είναι να τυλίξετε τα φαγητά σε αλουμινόχαρτο για να αποφύγετε την άμεση έκθεση σε ανοιχτή φλόγα.

Διαβάστε επίσης 

Βότανα και μπαχαρικά που ενισχύουν την προσπάθεια αδυνατίσματος

Τροφές που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργία και τα πιθανά συμπτώματα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.