Οι αλλεργίες από τροφές είναι εξαιρετικά συχνές. Στην πραγματικότητα, επηρεάζουν περίπου το 6% των ενηλίκων και το 8% των παιδιών και αυτά τα ποσοστά αυξάνονται.
Μια μελέτη δείχνει ότι σχεδόν το 11% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τροφική αλλεργία, ενώ ο αριθμός των πασχόντων από τροφικές αλλεργίες έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες, με το 5-7% των νηπίων και το 1-2% των ενηλίκων να εκδηλώνουν συμπτώματα όταν καταναλώνουν συγκεκριμένα τρόφιμα, αναφέρει το healthline.com.
Τροφές που παρατηρείται συχνή εμφάνιση αλλεργιών είναι τα εξής:
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Όσοι έχουν αλλεργία στο γάλα, θα πρέπει να προσέξουν ακόμη και την κατανάλωση «νηστίσιμων» γαλακτοκομικών, μιας και κάποια εξ’ αυτών περιέχουν πρωτεΐνες γάλακτος, οι οποίες μπορεί να πυροδοτήσουν μια αλλεργική αντίδραση, λέει η κλινική διατροφολόγος, Alyssa Northrop, MPH, RD, LMT.
Φυστίκια
Η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς είναι από τις πιο συχνές αλλεργίες και από τις πιο σοβαρές, μιας και μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλαξία. Συστήνεται στους ανθρώπους με την συγκεκριμένη αλλεργία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να έχουν πάντα στη διάθεσή τους ενέσιμη επινεφρίνη, αλλά και να γνωρίζουν πως να την χρησιμοποιήσουν.
Σόγια
Η αλλεργία στην σόγια είναι αρκετά συχνή και μπορεί να παρουσιάσει τα εξής συμπτώματα: πρήξιμο στα χείλη, τσούξιμο στοματικής κοιλότητας και πόνο στην κοιλιά.
Ψάρια.
H παρβαλβουμίνη, μια πρωτεΐνη του μυϊκού ιστού του ψαριού, ευθύνεται συχνά για την αλλεργία στα ψάρια και περιέχεται σε όλα τα είδη, σε άλλα περισσότερο και σε άλλα λιγότερο.
Οστρακοειδή
Στα όστρακα η πιο συνηθισμένη ουσία που ευθύνεται για την εμφάνιση αλλεργίας είναι μια πρωτεΐνη, η τροπομυοσίνη. Ο συγκεκριμένος τύπος αλλεργίας συνήθως εκδηλώνεται στην ενήλικη ζωή, παρά στην παιδική ηλικία.
Φρούτα που προκαλούν αλλεργία
Η αλλεργική αντίδραση των φρούτων συνήθως είναι στοματική (Oral Allergy Syndrome) και προκαλεί συμπτώματα στο πρόσωπο και στο στόμα, όπως:
Κνησμός
Ερυθρότητα
Πρήξιμο
Κάψιμο
Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται αμέσως μετά την κατανάλωση ωμών φρούτων ή λαχανικών, και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν μια ώρα αργότερα. Φρούτα που προκαλούν τις περισσότερες αλλεργίες είναι το μήλο, το ροδάκινο και το ακτινίδιο.
Πως θα καταλάβω αν έχω αλλεργία
Αν ως τώρα δεν έχετε αντιμετωπίσει ποτέ σας κάποιο αλλεργικό επεισόδιο, είναι λογικό να ανησυχείτε για το ποιές είναι οι ενδείξεις που πρέπει να σας θορυβήσουν. Οι πιο συχνές αντιδράσεις αφορούν σε δερματικά εξανθήματα, φαγούρα, ερεθισμό στο σώμα ή στο λαιμό, καταρροή και φτέρνισμα. Επίσης μπορεί να νιώσετε αδυναμία, ναυτία, ζαλάδα και να έχετε χαμηλή πίεση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αν τα νιώσετε, είναι σίγουρα αλλεργία.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα μιας αλλεργίας μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Το κοινό κρυολόγημα συνήθως συνοδεύεται από κόπωση, πυρετό και έντονο πονοκέφαλο, ενώ η αλλεργία παρουσιάζει κυρίως φαγούρα, καταρροή, συριγμό. Η εποχιακή αλλεργία είναι πιο εύκολο να παρερμηνευθεί ως κρυολόγημα, παρά μια τροφική αλλεργία.
Αν νιώθετε ενοχλήσεις συχνά και πιστεύετε πως οφείλονται σε κάποια αλλεργική αντίδραση, επισκεφθείτε άμεσα έναν αλλεργιολόγο. Συνίσταται η τήρηση ημερολογίου για κάποιες εβδομάδες, ώστε να καταφέρετε να συνδέσετε τις τροφές που καταναλώνετε με την συμπτωματολογία σας.
Τα συμπτώματα τροφικής αλλεργίας που δεν πρέπει να αγνοήσεις
Η τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει από ήπια συμπτώματα και μικροενοχλήσεις, έως σοβαρά επεισόδια αναφυλαξίας, για αυτό και συνίσταται μεγάλη προσοχή σε όσους έχουν γνωστές αλλεργίες σε τροφές.
Η αναφυλαξία είναι η πιο σοβαρή αντίδραση του οργανισμού μας σε αλλεργιογόνα και μπορεί να αποβεί μοιραία. Τα συμπτώματα, τα οποία αυξάνουν σε ένταση τάχιστα, είναι το πρήξιμο, το εξάνθημα, η χαμηλή πίεση, η έντονη φαγούρα στα μάτια και η δυσκολία στην αναπνοή αλλά και την κατάποση.
Αν αισθανθείτε έντονη αδιαθεσία αμέσως μετά από την κατανάλωση κάποιας τροφής, πόνους στην κοιλιακή χώρα ή κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Αν υποψιαστείτε πως η αδιαθεσία σας οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση αποφύγετε εντελώς την οδήγηση. Αν γνωρίζετε πως έχετε αλλεργία σε κάποια συνηθισμένη τροφή, καλό είναι να έχετε ένεση επινεφρίνης πάντα μαζί σας και να ξέρετε πως να την χρησιμοποιήσετε.
Το αναφυλακτικό σοκ είναι η πιο σοβαρή περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης και είναι πιο συχνή σε περιπτώσεις τροφικών αλλεργιών. Οι τροφές που είναι πιθανό να προκαλέσουν αναφυλακτικό σοκ σε άτομα που έχουν αλλεργία σε αυτές, είναι οι ξηροί καρποί, τα οστρακοειδή και το αυγό. Άλλα συνηθισμένα αίτια, είναι τα τσιμπήματα εντόμων, όπως οι μέλισσες.
Πάντως οι γιατροί είναι κατηγορηματικοί. Σε περίπτωση που υποψιάζεστε ότι έχετε κάποια τροφική αλλεργία πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση της ύποπτης τροφής.
Ο μόνος ειδικός γιατρός ο οποίος θα διαγνώσει την τροφική αλλεργία είναι ο αλλεργιολόγος ο οποίος θα σας υποβάλλει σε σειρά δοκιμών και εξετάσεων.
Διαβάστε επίσης
Αν λαχταράτε πικάντικα φαγητά, αυτό λέει πολλά για την προσωπικότητά σας
Προβιοτικά: Πώς μας κρατάνε υγιείς και πότε πρέπει να αποφεύγονται