Ο πιο γρήγορος τρόπος για να καταλάβετε, εάν ένα αυγό είναι χαλασμένο

Με τις σωστές γνώσεις και μεθόδους μπορείτε να καταλάβετε, εάν ένα αυγό είναι χαλασμένο, κάτι που θα σας βοηθήσει να προστατευθείτε από πιθανές τροφιμογενείς ασθένειες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η κατανάλωση αλλοιωμένων τροφών ή τροφών που έχουν χαλάσει μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μολύνσεων, γεγονός που συνδέεται με πάνω από 200 διαφορετικούς τύπους ασθενειών. Η σαλμονέλα εντοπίζεται ιδιαίτερα στα αυγά, γι’ αυτό δεν πρέπει να καταναλώνουν ωμά αυγά σε ζύμη κέικ ή ζύμη μπισκότων, να τρώμε αυγά που έχουν ραγίσει και βέβαια να μην καταναλώνουμε χαλασμένα αυγά.

Η μέση διάρκειας ζωής των αυγών

Μια κρίσιμη πτυχή για να αξιοποιήσετε τα αυγά σας όσο είναι ακόμα φρέσκα είναι να έχετε μια γενική αίσθηση της διάρκειας ζωής τους. Ωστόσο δεν πρέπει να βασίζεστε αποκλειστικά σε αυτό επειδή όλες οι συσκευασίες αυγών είναι διαφορετικές.

Τα αυγά έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από το γάλα ή το κρέας. Στην πραγματικότητα, τα αυγά στο ψυγείο με το κέλυφός τους μπορεί να διαρκέσουν από τρεις έως πέντε εβδομάδες. Εάν βράζετε ένα αυγό, θα πρέπει να διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα. Και αν έχετε ωμά ασπράδια ή κρόκους αυγών εκτός του κελύφους, θα διαρκέσουν μόνο περίπου δύο έως τέσσερις ημέρες κατά μέσο όρο.

Πώς να καταλάβετε εάν ένα ωμό αυγό είναι χαλασμένο

Η δοκιμή επίπλευσης είναι μια από τις πιο κλασικές και συνήθως συνιστώμενες μεθόδους για να ελέγξετε εάν ένα αυγό είναι ακόμα καλό ή όχι. Σύμφωνα με τον Γιώργο Ζάππα, επικεφαλής σεφ στο Cooking Genie, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γεμίσετε ένα μπολ με νερό και να τοποθετήσετε το αυγό μέσα σε αυτό.

«Τα φρέσκα αυγά θα βυθιστούν στον πυθμένα, ενώ τα παλαιότερα αυγά θα επιπλέουν», εξηγεί ο Ζάππας στο eatthis.com. “Αυτό οφείλεται στο αυξανόμενο μέγεθος του αέρα μέσα στο αυγό καθώς γερνάει.”

Αν και ένα αυγό που επιπλέει δεν είναι τόσο φρέσκο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει χαλάσει. Αν σπάσετε το αυγό και απελευθερώσει μια φοβερή μυρωδιά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχει χαλάσει.

Healthstories Ο πιο γρήγορος τρόπος για να καταλάβετε εάν ένα αυγό είναι χαλασμένο

«Τα φρέσκα αυγά δεν πρέπει να έχουν μυρωδιά», λέει ο Ζάππας. «Αν ένα αυγό μυρίζει ή μυρίζει θείο, είναι καλύτερο να το πετάξετε.
Σπάστε το αυγό σε μια επίπεδη επιφάνεια. Ο κρόκος ενός φρέσκου αυγού θα είναι λαμπερός και στρογγυλός και το ασπράδι δεν θα απλωθεί πολύ».

Οποιοδήποτε ροζ ή ιριδίζον χρώμα στο αυγό, μόλις ανοίξει, μπορεί να υποδηλώνει ότι τα βακτήρια έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται. Πριν ακόμη ανοίξετε τα αυγά, ελέγξτε επίσης για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ρωγμές ή γλοιώδης συνοχή στο κέλυφος του αυγού.

Πως να καταλάβετε αν είναι χαλασμένο και το μαγειρεμένο αυγό

Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε αβέβαιοι αφού μαγειρέψετε το αυγό σας, μπορείτε να αναζητήσετε μερικά ενδεικτικά σημάδια μετά το μαγείρεμα.

Αν έχετε μαγειρέψει το αυγό, μπορείτε να το μυρίσετε ή να παρατηρήσετε την υφή του. Ένα χαλασμένο αυγό θα μυρίζει περίεργα και η υφή του θα είναι γλοιώδης ή σαν κιμωλία.

Σημείο αναφοράς η ημερομηνία λήξης
Είναι εύκολο να μπερδευτείτε με τις ημερομηνίες λήξης, τις ημερομηνίες “πώλησης έως” και “χρήση έως” στα χαρτοκιβώτια αυγών.

Η καλύτερη ημερομηνία σε μία συσκευασία αυγών σημαίνει ότι η χρήση τους σε αυτό το χρονικό παράθυρο σημαίνει ότι είναι στην καλύτερη ποιότητα και γεύση. Αφού ελέγξετε για άλλα σημάδια, όπως μια άσχημη οσμή ή οπτικά σημάδια αλλοίωσης, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα αυγά μετά από αυτήν την ημερομηνία.

Η ημερομηνία “πώληση έως” (γραμμένη επίσης ως ΛΗΞΗ) σημαίνει ότι δεν πρέπει να πωλούνται μετά από 30 ημέρες από τη συσκευασία των αυγών. Αυτή δεν θα πρέπει να είναι η μόνη σας μέθοδος για να γνωρίζετε εάν ένα αυγό έχει χαλάσει, αλλά τα αυγά ήταν στο κουτί τους για περίπου 4 εβδομάδες.

Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποθηκεύσετε τα αυγά

Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε τα αυγά σας είναι να τα βάζετε στο ψυγείο αμέσως μόλις φτάσετε στο σπίτι.

Αποφύγετε να τα κρατήσετε έξω από το ψυγείο για περισσότερο από δύο ώρες. Όταν ένα αυγό ψύχεται και στη συνέχεια βγαίνει από το ψυγείο, μπορεί να αρχίσει να ιδρώνει, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες εισόδου βακτηρίων στο αυγό.

Ο ασφαλέστερος και οικονομικότερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι χρησιμοποιείτε τα αυγά σας πριν χαλάσουν είναι να τα τοποθετήσετε στο ψυγείο και να τα χρησιμοποιήσετε μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης

1 στους 3 ενήλικες έχει άγχος όταν κάνει μαθηματικά και 2 στους 3 γονείς βοηθούν τα παιδιά τους με την Google

Τι απαιτείται για εκπληκτικό σεξ μετά τα 40 (όχι αυτό που φαντάζεστε)

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.