Τι μπορεί να πάθετε από την υπερβολική κατανάλωση χυμών και πράσινων smoothies

Τι μπορεί να πάθετε από την κατανάλωση χυμών και πράσινων smoothies, αφού περιέχουν τόσες πολλές βιταμίνες; Κι όμως η υπερβολική κατανάλωσή τους, μπορεί να είναι ανθυγιεινή και σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες.

Οι ηπατολόγοι και οι νεφρολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις μοντέρνες δίαιτες που προωθούνται στο διαδίκτυο με έναν «χυμό αποτοξίνωσης» από πολλά φρούτα και ωμά λαχανικά αναμεμειγμένα σε ένα μπλέντερ.

Τι μπορεί να πάθετε από την υπερβολική κατανάλωση χυμών και πράσινων smoothies

Ο ηπατολόγος και ειδικός στις μεταμοσχεύσεις Δρ Άμπι Φίλιπς αναφέρει ότι έχει δει τουλάχιστον δύο ασθενείς που είχαν υποστεί βλάβη στα νεφρά μετά από καθημερινή κατανάλωση σπιτικού χυμού που περιελάμβανε συστατικά όπως φραγκοστάφυλα, παντζάρια, σπανάκι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και εσπεριδοειδή.

«Σε παρακαλώ μην το κάνεις. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στα νεφρά από ρα οξαλικά και τα νεφρά χρειάζονται πολύ χρόνο για να ανακάμψουν», έγραψε ο Philips στο Twitter τον περασμένο μήνα.

Ο Philips σημειώνει ότι δεν είναι κακό να πίνει κανείς περιστασιακά έναν χυμό φρούτων ή λαχανικών, αλλά προειδοποιεί και τους υγιειίς αλλά και όσους πάσχουν από χρόνια ηπατική νόσο, νεφρική νόσο ή διαβήτη – να μην κάνουν χυμούς λαχανικών και φρούτων «με παράλογο τρόπο».

«Για παράδειγμα, ο χυμός πορτοκαλιών και αβοκάντο μαζί με παντζάρια και σπανάκι οδηγεί σε πολύ υψηλά επίπεδα οξαλικών, τα οποία μπορούν να βλάψουν τα νεφρά», λέει.

«Η μόνη αποτοξίνωση που λειτουργεί πραγματικά στους ανθρώπους είναι το συκώτι και τα νεφρά τους. Όπως λέω πάντα, «Δεν κάνουμε αποτοξίνωση στο συκώτι, το συκώτι μας αποτοξινώνει». Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για αποτοξίνωση, καθώς η μόνη πλευρά της αποτοξίνωσης είναι η οικονομική επιβάρυνση».

Ο νεφρολόγος Δρ. Ray Bignall λέει ότι ο τραυματισμός των νεφρών με οξαλικό δεν είναι κάτι που είναι πιθανό να επηρεάσει τον μέσο άνθρωπο που πίνει χυμό ως μέρος του πρωινού του, αλλά συμφωνεί ότι είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε.

«Όλα με μέτρο», λέει στο today.com ο Bignall, παιδονεφρόλογος στο Nationwide Children’s Hospital στο Κολόμπους του Οχάιο.

Τι είναι τα οξαλικά;

Το οξαλικό είναι μια ένωση που βρίσκεται σε μια σειρά από τρόφιμα, ιδιαίτερα σε ορισμένα φυλλώδη λαχανικά, εξηγεί ο Bignall.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά περιλαμβάνουν:

Φρούτα: σταφίδες, φρουτοσαλάτα σε κονσέρβα, φράουλες και σταφύλια Concord

Λαχανικά: παντζάρια, πράσα, γλυκοπατάτες, σπανάκι και σούπα ντομάτας

Ποτά: τσάι και στιγμιαίος καφές

Άλλες τροφές: τόφου, ξηροί καρποί και σοκολάτα

Πώς τα οξαλικά επηρεάζουν τα νεφρά;

Η υπερβολική παραγωγή ή απορρόφηση του οξαλικού μπορεί τελικά να οδηγήσει σε τραυματισμό των νεφρών.

Αυτός ο τύπος τραυματισμού, που ονομάζεται οξαλική νεφροπάθεια , μπορεί να σχετίζεται με κληρονομική διαταραχή του μεταβολισμού ή εντερική δυσαπορρόφηση.

Αλλά μπορεί επίσης να σχετίζεται με την κατανάλωση, εάν ένα άτομο τρώει υπερβολικές ποσότητες τροφών πλούσιων σε οξαλικά, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί και προϊόντα σόγιας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της δίαιτας με χυμούς, λέει ο Δρ Joseph Vassalotti, επικεφαλής ιατρός του Εθνικού Ιδρύματος Νεφρού.

Ακραίες περιπτώσεις

Πάρτε για παράδειγμα την περίπτωση ενός 68χρονου άνδρα που ανέπτυξε σοβαρή οξεία οξαλική νεφροπάθεια έξι μήνες αφότου ξεκίνησε μια καθημερινή διατροφή με χυμούς φρούτων και λαχανικών πλούσια σε οξαλικά.

Ανακάτεψε το ένα τρίτο ενός κιλού ωμά φύλλα baby σπανακιού με ελβετικό σέσκουλο και μετά πρόσθεσε μπρόκολο, κουνουπίδι, πράσινα φασόλια, σπαράγγια, λάχανο, παντζάρια, κόλιανδρο, παστινάκια, μανιτάρια, κρεμμύδια και βατόμουρα ή σμέουρα. Πρόσθεσε νερό στο μείγμα και έπινε ένα λίτρο ημερησίως.

Η ημερήσια πρόσληψη οξαλικού που έπαιρνε ο άνδρας ήταν περίπου 10 φορές μεγαλύτερη από μια τυπική διατροφή.

Μια άλλη αναφορά περιστατικού ήταν για έναν άνδρα 81 ετών, ο οποίος ανέπτυξε οξαλική νεφροπάθεια λόγω διατροφής μετά από ένα διατροφικό σχήμα πλούσιο σε ξηρούς καρπούς που περιλάμβανε επίσης κατανάλωση περισσότερων από 4 φλιτζάνια γάλα αμυγδάλου κάθε μέρα. Το ρόφημα έχει την υψηλότερη συγκέντρωση οξαλικού γάλακτος φυτικής προέλευσης.

Διαβάστε επίσης

Πώς να καθαρίσετε το κλιματιστικό σας ώστε να λειτουργεί σαν καινούργιο όλο το καλοκαίρι

Ο τουρισμός ευζωίας και τα οφέλη για την υγεία μας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.