4 ύπουλοι λόγοι για τους οποίους είστε αφυδατωμένοι, που δεν έχουν καμία σχέση με το νερό

Οι ειδικοί στη διατροφή αναφέρουν τέσσερις εκπληκτικούς λόγους για τους οποίους μπορεί να είστε αφυδατωμένοι και δεν έχουν σχέση με το νερό.

Όταν το σώμα σας δεν λαμβάνει τα υγρά που χρειάζεται, μπορεί να αφυδατωθεί, κάτι που μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές. Τα ήπια συμπτώματα αφυδάτωσης περιλαμβάνουν συνήθως ξηρό δέρμα, ξηροστομία, σκούρα ή σπάνια ούρηση, αίσθημα κόπωσης και ζάλη. Ωστόσο, οι σοβαρές επιπλοκές της πιο ακραίας αφυδάτωσης μπορεί να περιλαμβάνουν σύγχυση, λιποθυμία και γρήγορη αναπνοή παράλληλα με αυξημένο καρδιακό παλμό και σοκ.

Η πρόληψη της αφυδάτωσης είναι πολύ σημαντική για να διασφαλίσετε ότι το σώμα σας λειτουργεί στα καλύτερά του. Αν και το πόσιμο νερό είναι ένα σημαντικό μέρος της εξίσωσης για την αποφυγή αφυδάτωσης, υπάρχουν και άλλοι 4 λόγοι για τους οποίους μπορεί να είστε αφυδατωμένοι.

4 ύπουλοι λόγοι για τους οποίους είστε αφυδατωμένοι που δεν έχουν καμία σχέση με το νερό

1. Το πρόγραμμα ύπνου σας

Είτε κοιμάστε 6 είτε 10 ώρες την ημέρα, τόσο ο υπερβολικός ύπνος όσο και ο λίγος ύπνος μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep, όπως αναφέρει το eatingwell.com, διαπίστωσε ότι εκείνοι που κοιμόντουσαν 6 ώρες ή λιγότερο τη νύχτα διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπαρκούς ενυδάτωσης από εκείνους που κοιμόντουσαν 8 ώρες. Ο λόγος που ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση μπορεί να σχετίζεται με τη διαταραχή του φυσικού κιρκάδιου σήματος – που ονομάζεται βαζοπρεσσίνη – που λέει στο σώμα να κρατήσει τα υγρά στον κανονικό κύκλο ύπνου.

Αν και δεν βρέθηκε σταθερή συσχέτιση όταν οι ενήλικες κοιμόντουσαν 9 ώρες ή περισσότερες τη νύχτα, χάνουμε υγρά μέσω του δέρματος και του αναπνευστικού μας συστήματος όλη την ώρα, ακόμα και όταν είμαστε σε ηρεμία. Ο υπερβολικός ύπνος σημαίνει απλώς περισσότερες ώρες απώλειας υγρών χωρίς αναπλήρωση, αφήνοντας το σώμα αφυδατωμένο.

2. Αεροπορικά ταξίδια

Τα ταξίδια μπορεί να διαταράξουν πολλούς τομείς της υγείας σας, συμπεριλαμβανομένης της ενυδάτωσης. Σύμφωνα με μια ερευνητική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, οι καμπίνες των αεροπλάνων είναι ελεγχόμενα περιβάλλοντα με πολύ χαμηλότερη υγρασία από τον τυπικό αέρα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα υγρών και ενυδάτωσης, αφήνοντάς σας αφυδατωμένο μετά την πτήση σας.

3. Υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης

Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει πολλούς τομείς της υγείας, περιλαμβανομένης της ενυδάτωσης. Τα αναψυκτικά, αν και είναι σε υγρή μορφή, αφυδατώνουν. Η υπερβολική πρόσληψη προστιθέμενης ζάχαρης μπορεί να κάνει τα κύτταρα να ξεπλύνουν το νερό τους στο σώμα για να βοηθήσουν στην ισορροπία. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε συχνοουρία και όλα αυτά αφήνουν το σώμα αφυδατωμένο.

4. Κατανάλωση αλκοόλ

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ειδικά αν δεν καταναλώνετε με φαγητό και νερό. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychopharmacology, το αλκοόλ μπορεί να καταστείλει την ορμόνη βαζοπρεσσίνη, η οποία δρα συγκρατώντας το νερό στο σώμα.

Αυτή η ενέργεια αυξάνει την ποσότητα ούρων που παράγετε και, ως εκ τούτου, πρέπει να πάτε πιο συχνά στην τουαλέτα. Μια εξαιρετική στρατηγική που πρέπει να χρησιμοποιήσετε όταν σχεδιάζετε να πιείτε αλκοόλ είναι να είστε καλά ενυδατωμένοι πρώτα και μετά να εναλλάσσετε τα ποτά με ένα ποτήρι νερό».

Διαβάστε επίσης

Μύθοι και αλήθειες για την ψωρίαση

Πότε ξεκινά η κατ’ οίκον νοσηλεία για τους καρκινοπαθείς

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.