Είναι υγιεινός ο τόνος σε κονσέρβα; 5 πιθανές παρενέργειες από την κατανάλωση του

Ο τόνος έχει πολλές ποικιλίες και αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες. Η κονσέρβα τόνου, είναι μια χρήσιμη επιλογή. Είναι όμως και υγιεινή;

Ο κονσερβοποιημένος τόνος, μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη, όπως πρωτεΐνη και ενισχύει τα υγιή λίπη, αλλά έχει επίσης υψηλότερη συγκέντρωση σε νάτριο όπως πολλά άλλα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, καθώς επίσης μπορεί να οδηγήσει σε έκθεση στον υδράργυρο, αναφέρει το eatthis.com. Ο υδράργυρος, ο οποίος βρίσκεται σε πολλά διαφορετικά είδη ψαριών και θαλασσινών, είναι μια αυξανόμενη ανησυχία των επιστημόνων, λόγω της επίδρασης που μπορεί να έχει στη γνωστική υγεία και την πνευματική μας λειτουργία. Και με όλες αυτές τις αντίθετες σκέψεις σχετικά με την κατανάλωση τόνου από κονσέρβα, πολλοί άνθρωποι μπορεί να αναρωτιούνται αν αξίζει να τον καταναλώσουν.

Πιθανές παρενέργειες

Υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Ο κονσερβοποιημένος τόνος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους αθλητές λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες που είναι ευεργετικές για την ανάπτυξη των μυών. Αλλά ένα κουτάκι μπορεί να περιέχει έως και 600 mg νατρίου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και ακόμη και εγκεφαλικά επεισόδια.

Κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης

Η κατανάλωση ψαριών και ιδιαίτερα τόνων μπορεί να είναι επικίνδυνη. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 75% όλων των περιπτώσεων τροφικής δηλητηρίασης παγκοσμίως προκαλείται από την κατανάλωση θαλασσινών. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η φρεσκάδα και η προετοιμασία παίζουν βασικό ρόλο σε αυτόν τον κίνδυνο.

Επιβλαβείς χημικές ουσίες

Οι ωκεανοί του πλανήτη είναι σήμερα πολύ μολυσμένοι και γεμάτοι από τοξικές χημικές ουσίες που καταναλώνουν τα ψάρια. Αυτές οι χημικές ουσίες περιλαμβάνουν τα πολυχλωροδιφαινύλια και τις διοξίνες, οι οποίες είναι καρκινογόνες ουσίες. Σήμερα, βρίσκονται στο λιπώδη ιστό πολλών ειδών ψαριών.

Απορρόφηση βαρέων μετάλλων

Ο τόνος είναι αρπακτικό ζώο. Αυτό σημαίνει ότι τρώνε μικρότερα ψάρια και έτσι καταλήγουν να καταναλώνουν πολλά βαρέα μέταλλα, π.χ. υδράργυρο, που έχει συσσωρευτεί στην τροφική αλυσίδα. Όταν οι άνθρωποι τρώνε το θαλάσσιο ψάρι, τρώνε επίσης αυτά τα μέταλλα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ακόμη και μικρές ποσότητες υδραργύρου μπορούν να βλάψουν το πεπτικό σύστημα, τα νεφρά, το δέρμα, το νευρικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο υδράργυρος μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών έως και 70% και να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη που οδηγεί σε προβλήματα συγκέντρωσης και άλλες γνωστικές διαταραχές. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η συγκέντρωση υδραργύρου στα ψάρια είναι αρκετά χαμηλή ώστε να μην προκαλεί ανησυχίες, υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις.

Οι γιατροί δεν συνιστούν την κατανάλωση τόνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, των μητέρων που θηλάζουν και των παιδιών κάτω των 12 ετών ή τουλάχιστον προτείνουν να περιορίσουν την κατανάλωση 100 γραμμαρίων αυτού του ψαριού την εβδομάδα. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο υδράργυρος θα εισέλθει στο σώμα με μια συγκεκριμένη μερίδα, αυτό το βαρύ μέταλλο, επιπλέον, τείνει να συσσωρεύεται στο σώμα. Η δηλητηρίαση από υδράργυρο είναι ασυμπτωματική στα αρχικά στάδια, αλλά αργότερα μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά προβλήματα, στην ομιλία, στην ακοή, στο συντονισμό και σε μυϊκή αδυναμία. Τα έμβρυα στη μήτρα και τα βρέφη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε δηλητηρίαση από υδράργυρο.

Ουρική αρθρίτιδα

Ο τόνος περιέχει επίσης ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Η περίσσεια πουρινών στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει ουρολιθίαση και να προκαλέσει την ανάπτυξη ουρικής αρθρίτιδας. Μην ξεχνάτε ότι ο τόνος, όπως και άλλα είδη ψαριών, μπορεί να προκαλέσει τροφικές αλλεργίες. Μπορεί να εκδηλωθεί ως εξάνθημα, πρήξιμο του λαιμού, ρινική συμφόρηση, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη και ναυτία.

Συμπερασματικά, ο τόνος σε κονσέρβα είναι πλούσιος σε χρήσιμα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μπορεί να αποτελέσει ένα νόστιμα χορταστικό σνακ που θα σας κρατήσει χορτάτους μεταξύ των γευμάτων.  Παρόλο που ορισμένες ποικιλίες είναι υψηλότερες σε νάτριο ή λίπος, μπορείτε να αναζητήσετε μάρκες που έχουν χαμηλότερα επίπεδα και των δύο. Έτσι, εφόσον βρίσκετε τη μάρκα που εμπιστεύεστε ότι είναι χαμηλότερη σε νάτριο και λίπος, η κατανάλωση κονσερβοποιημένου τόνου μερικές φορές την εβδομάδα μπορεί να είναι απόλυτα ασφαλής και ένα υγιεινό μέρος της καθημερινής σας διατροφής.

Διαβάστε επίσης 

«Καμπανάκι» ΕΦΕΤ για κινδύνους από καρκινογόνες ουσίες σε αλλαντικά και κρέατα

Διατροφή μετά τα 40: Τι πρέπει να προσέξετε

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.