4 βασικοί κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων, που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Οι κανόνες ασφάλειας στην προετοιμασία και παρασκευή των τροφίμων, είναι σημαντικοί, καθώς όσο νόστιμο και αν είναι ένα πιάτο, θα είναι αποτυχία ανμας οδηγήσει στο νοσοκομείο. Επίσης μας προστατεύουν από τις τροφικές δηλητηριάσεις και τις ασθένειες που προκαλούνται από τους παθογόνους μικροοργανισμούς  Ε. coli, σταφυλόκοκκο, σαλμονέλα, καμπυλοβακτήριο και λιστέρια που μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, πυρετό, κοιλιακές κράμπες, ναυτία, εμετό, αφυδάτωση κ.ά.

Γι’ αυτό, είναι τόσο σημαντικό, να ακολουθείτε αυτούς τους τέσσερις βασικούς κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων: καθαρίστε, χωρίστε, μαγειρέψτε και ψύξτε. Όταν εφαρμόζονται τακτικά, αυτά τα βήματα θα βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου τροφικής δηλητηρίασης, είτε ετοιμάζετε μεσημεριανό γεύμα για κάποιον είτε ταΐζετε για εσάς.

Καθαρίστε τα χέρια και τις επιφάνειες

Πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα, πλύνετε τα χέρια σας με ζεστό και σαπουνόνερο για 20 δευτερόλεπτα—και ξανά κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του γεύματος, λέει στο marthaswewart.com, ο Archie Magoulas, ειδικός για την ασφάλεια των τροφίμων στη Γραμμή Υποστήριξης Κρέατος και Πουλερικών του USDA. Θυμηθείτε, τα χέρια σας είναι τα κύρια εργαλεία σας στην κουζίνα, επομένως το να τα διατηρείτε καθαρά είναι το κλειδί για την ασφάλεια.

Το πλύσιμο των χεριών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετά το χειρισμό ωμού κρέατος, πουλερικών, θαλασσινών ή αυγών, τα οποία μπορούν να μεταδώσουν μικρόβια που προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων. Ομοίως, πλύνετε τα χέρια σας πριν φάτε και αφού φυσήξετε τη μύτη σας, βήξετε, φταρνιστείτε, χρησιμοποιείτε το μπάνιο, αλλάζετε πάνες, χειρίζεστε σκουπίδια και αγγίζετε κατοικίδια ή τροφές για κατοικίδια, λέει ο Magoulas.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι το απολυμαντικό χεριών δεν είναι υποκατάστατο για το πλύσιμο των χεριών στην κουζίνα. Ένα απολυμαντικό χεριών, μπορεί να σκοτώσει ορισμένα μικρόβια, αλλά δεν θα αφαιρέσει το χώμα και τα υπολείμματα, λέει στο marthastewart.com, η Abby Snyder, Ph.D, επίκουρη καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων στο Cornell College of Agriculture and Life Sciences. Το πλύσιμο των χεριών με ζεστό, σαπουνόνερο θα βοηθήσει στη διάσπαση αυτών των συστατικών, καθαρίζοντας αποτελεσματικά τα χέρια σας.

Μην ξεχνάτε να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά κάτω από δροσερό τρεχούμενο νερό λίγο πριν τα φάτε, λέει η Ghaida Batarseh Havern, MS, εκπαιδευτής επέκτασης ασφάλειας τροφίμων, στο Michigan State University. Αυτό είναι απαραίτητο ακόμα κι αν το προϊόν σας έχει μη βρώσιμο φλοιό (σκεφτείτε το καρπούζι ή τα πορτοκάλια), καθώς μπορεί να υπάρχουν βρωμιές και μικρόβια.

«Καθώς ξεπλένετε κάτω από τρεχούμενο νερό, τρίψτε με το χέρι φρούτα και λαχανικά με μια βούρτσα λαχανικών», προτείνει η Havern. «Ποτέ μην χρησιμοποιείτε σαπούνι ή απορρυπαντικό, γιατί τα προϊόντα είναι πορώδη», προσθέτει. Κάτι τέτοιο θα παρουσιάσει τον κίνδυνο της κατάποσης υπολειμμάτων σαπουνιού, που μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε.

Λάβετε υπόψηότι, δεν συνιστάται να ξεπλένετε το ωμό κρέας. Η πρακτική αυτή θα εξαπλώσει βακτήρια στον νεροχύτη, τα σφουγγάρια και άλλα αντικείμενα, μολύνοντας αποτελεσματικά την κουζίνα σας.

Διαχωρισμός τροφίμων

Μια άλλη βασική πρακτική για την ασφάλεια των τροφίμων είναι ο διαχωρισμός. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της μόλυνσης, η οποία «αναφέρεται στη μεταφορά παθογόνων από τη μια επιφάνεια στην άλλη», λέει η Snyder. Για παράδειγμα, αν ετοιμάσετε ωμό σολομό σε ξύλο κοπής και μετά τον χρησιμοποιήσετε για να κόψετε σε φέτες μαρούλι, το τελευταίο θα μαζέψει μικρόβια από το ωμό ψάρι. Και ενώ ο σολομός θα μαγειρευτεί (μια διαδικασία που καταστρέφει τα μικρόβια), το μαρούλι πιθανότατα θα καταναλωθεί ωμό, που σημαίνει ότι θα εξακολουθεί να έχει τα επιβλαβή μικρόβια.

«Οι σανίδες κοπής έχουν τη δυνατότητα να κρύβουν βακτήρια, ανεξάρτητα από τον τύπο που χρησιμοποιείτε», λέει η Havern.

Μαγειρέψτε στη σωστή θερμοκρασία

Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πουν τη διαφορά μεταξύ μαγειρεμένου και ωμού φαγητού – αλλά πιθανότατα δεν μπορούν να πουν εάν ένα φαγητό έχει μαγειρευτεί αρκετά για να σκοτώσει πιθανά παθογόνα, λέει η Snyder. Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι ένα χάμπουργκερ είναι έτοιμο εάν είναι καφέ στη μέση. “Ωστόσο, δεν αρκεί να κοιτάξεις το χρώμα και την υφή του φαγητού. Πρέπει να χρησιμοποιήσεις θερμόμετρο τροφίμων για να είσαι σίγουρος”.

Ένα θερμόμετρο τροφίμων σάς επιτρέπει να ελέγχετε την εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος, των πουλερικών και των αυγών, εξηγεί ο Magoulas. «Αυτό, όχι μόνο προστατεύει την οικογένειά σας από επιβλαβή βακτήρια τροφίμων, αλλά σας βοηθά επίσης να αποφύγετε το υπερβολικό μαγείρεμα, δίνοντάς σας ένα γευστικό γεύμα».

Ψύξτε το φαγητό αμέσως

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να αφήνουμε έξω τα τρόφιμα για μελλοντική χρήση ή για την προετοιμασία κάποιου σνακ, κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη βακτηρίων (όπως η σαλμονέλα και το E.coli) σε επίπεδα που προκαλούν ασθένειες, λέει ο Magoulas.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το φαγητό παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου για πάρα πολύ καιρό. Τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα, διπλασιάζοντας τον αριθμό σε μόλις 20 λεπτά, εξηγεί ο ειδικός. Ορισμένα παθογόνα μπορούν ακόμη και να παράγουν τοξίνες.

Η καλύτερη πρακτική για την ασφάλεια των τροφίμων είναι να ψύχετε τα υπολείμματα μέσα σε δύο ώρες από το μαγείρεμα, εξηγεί η Havern. Τοποθετήστε τα σε αεροστεγές δοχείο αποθήκευσης και πετάξτε τυχόν ευπαθή τρόφιμα που έχουν μείνει έξω για περισσότερες από δύο ώρες, προσθέτει. Τα υπολείμματα θα διαρκέσουν τρεις έως τέσσερις ημέρες στο ψυγείο, ή στην κατάψυξη για τρεις έως τέσσερις μήνες. Ωστόσο, εάν η περιοχή είναι ιδιαίτερα ζεστή, αποφύγετε να αφήνετε το φαγητό έξω για περισσότερο από μία ώρα.

Διαβάστε επίσης

Τροφική δηλητηρίαση από θαλασσινά: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί συσκευασία φυστικιών από την αγορά – Εντοπίστηκαν νεκρές προνύμφες

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.