Ζαχαρούχα ποτά: Πώς επιδρούν στην υγεία

Τα ζαχαρούχα ποτά έχουν μπει στη ζωή μας. Η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας όπως η τερηδόνα, η παχυσαρκία και τα συναισθηματικά προβλήματα.

Τώρα, έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nutrients και δημοσιεύει το newsmedical.com καταδεικνύει τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και την τριχόπτωση σε νεαρούς άνδρες, καθώς καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ζαχαρούχων ποτών, όπως χυμοί, αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, αθλητικά ποτά ή τσάι/καφέ με ζάχαρη.

Πώς τα ζαχαρούχα ποτά επιδρούν στην υγεία

Οι επιστήμονες παρατήρησαν μια σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην υψηλή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και την ανδρική τριχόπτωση.

Αυτό το εύρημα θα μπορούσε να εξορθολογιστεί με πολλούς πιθανούς άμεσους και έμμεσους μηχανισμούς. Τα βιοχημικά συμπτώματα της ανδρογενετικής αλωπεκίας (AGA) στο τριχωτό της κεφαλής υποδηλώνουν μια υπερδραστήρια οδό πολυόλης (polyol). Η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα στα ποτά αυτά πυροδοτεί υψηλότερη συγκέντρωση γλυκόζης στον ορό, η οποία στη συνέχεια ενεργοποιεί την οδό της πολυόλης. Αυτό μειώνει την ποσότητα γλυκόζης που είναι διαθέσιμη στα κερατινοκύτταρα του εξωτερικού περιβλήματος της ρίζας των τριχοθυλακίων, οδηγώντας σε τριχόπτωση.

Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης συχνά συνδυάζεται και με υψηλή πρόσληψη λιπιδίων και η ανδρική τριχόπτωση έχει φανεί ότι προκαλείται από μια υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή. Αυτό το φαινόμενο έχει αποδειχθεί σε μελέτες σε ζώα σε ποντίκια. Ωστόσο, η συσχέτιση ανάμεσα στα ζαχαρούχα ποτά και την ανδρική τριχόπτωση παρέμεινε σημαντική ακόμη και μετά την προσαρμογή των αποτελεσμάτων για τη συχνότητα πρόσληψης ελαίων, λίπους και τηγανητών φαγητών.

Αυτό έδειξε ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας που συνδέεται με την ανδρική τριχόπτωση.

Σύμφωνα με την μελέτη, χρόνιες ασθένειες και συναισθηματικοί παράγοντες μεσολαβούν επίσης στη συσχέτιση αυτή.

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) φάνηκε να σχετίζεται σημαντικά με την ανδρική τριχόπτωση. Όταν ο παράγοντας PTSD ελήφθη υπόψη στα αποτελέσματα, η συσχέτιση ανάμεσα σε ζαχαρούχα ποτά και τριχόπτωση δεν ήταν πλέον επαρκώς σημαντική. Αυτό το εύρημα έδειξε ότι το PTSD είναι πιο σημαντικός παράγοντας τριχόπτωσης από την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών.

Περιορισμοί της έρευνας

Ένας σημαντικός περιορισμός της μελέτης είναι ότι βασίζεται σε δεδομένα που αναφέρθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Αυτό καθιστά δύσκολη τη συνεπή εκτίμηση των αιτιωδών και χρονικών σχέσεων μεταξύ της τριχόπτωσης και της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών.

Επίσης, το εάν αυτά τα ποτά επηρεάζουν την τριχόπτωση, ή εάν απλά όσοι έχουν τριχόπτωση καταναλώνουν περισσότερα ζαχαρούχα ποτά, δεν ήταν σαφές στην μελέτη και θα πρέπει να διερευνηθεί σε μελλοντική έρευνα.

Επίσης, δεν έγινε διάκριση μεταξύ των διαφορετικών βαθμών τριχόπτωσης. Δεδομένου ότι η όποια βαθμού τριχόπτωση δεν διαγνώστηκε κλινικά, τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν μόνο ενδεικτικό αποτέλεσμα.

Τέλος, οι ερευνητές δεν συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση άλλων ζαχαρούχων προϊόντων πέραν των ποτών. Επομένως, οι ακριβείς επιδράσεις της ζάχαρης στην τριχόπτωση δεν μπορούσαν να εκτιμηθούν με ακρίβεια.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης θα πρέπει να επιβεβαιωθούν μέσω μεγαλύτερης κλίμακας και ακρίβειας μελετών, αναφέρει το newsmedical.com.

Διαβάστε επίσης 

Μυστικά για να διατηρήσετε φρέσκια τη σαλάτα στο ψυγείο περισσότερες ημέρες

Τι πρέπει να τρώτε κάθε εβδομάδα για υγιή νεφρά

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.