Τι είναι ο «στεγνός» Ιανουάριος και ποια τα οφέλη για την υγεία;

«Στεγνός Ιανουάριος», ονομάζεται η πρωτοβουλία που εφαρμόζεται κάθε χρόνο στη Βρετανία και κερδίζει διαρκώς έδαφος σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο στόχος είναι η απόλυτη αποχή από το αλκοόλ για έναν ολόκληρο μήνα, αμέσως μετά τις ”καταχρήσεις” των εορτών.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν σε αυτόν τον μήνα της αποχής. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς όλοι προσπαθούμε ακόμα να βγούμε από τις σκιές μιας παγκόσμιας πανδημίας. «Ενώ το αρχικό σοκ της COVID-19 έχει εξαφανιστεί, το πρόβλημα είναι ότι η χρήση του ποτού ως μηχανισμού αντιμετώπισης μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει το άγχος και την κατάθλιψη», εξηγεί στο womenshealthmag.com η Vanessa Kennedy, PhD, διευθύντρια ψυχολογίας στο Driftwood.

Το να έχετε έναν «Στεγνό Ιανουάριο» ή να εγκαταλείπετε το αλκοόλ για τον πρώτο μήνα του έτους, είναι μια τάση. Και δεν είναι κακή ιδέα, σύμφωνα με την Kennedy.

«Στεγνός» Ιανουάριος – Οφέλη για την υγεία;

Η μη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Κάνοντας ένα μεγάλο διάλειμμα από την κατανάλωση αλκοόλ δίνουμε στο συκώτι μας μία καλή ευκαιρία να αποτοξινωθεί, να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει από τις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ σε αυτό. Αυτό βοηθά στο ήπαρ να δώσει έμφαση στις υπόλοιπες λειτουργίες του, όπως είναι ο μεταβολισμός βασικών ουσιών (πχ ορμονών) και λίπους.

Επίσης, για όσα άτομα δεν έχουν ιδιαίτερη εξάρτηση από το ποτό, η διακοπή αυτού οδηγεί σε μείωση του λίπους γύρω από το συκώτι. Αντιθέτως για άτομα με μεγάλη εξάρτηση που ίσως και να κινδυνεύουν από κίρρωση ήπατος, η διακοπή του ποτού είναι ένα τεράστιο βήμα στην προσπάθεια επιβράδυνσης αυτής της κατάστασης.

Τα οφέλη όμως μπορεί να είναι περισσότερα. Σταματώντας κανείς το αλκοόλ, βοηθά τον εγκέφαλό του να σκέφτεται καθαρότερα και σαφέστερα, να μην ξεχνά. Κι έτσι οξύνεται ο νους. Επίσης βοηθά στην βελτίωση του ύπνου, ουσιαστικά κάνοντας ποιοτικότερο τον ύπνο άρα και χορταστικότερο.

Η κατάσταση του δέρματός σας, η αυξημένη ποσότητα ενέργειας που έχετε, αν δεν αντικαθιστάτε το αλκοόλ με γλυκά ή καραμέλες -γιατί μπορεί να αρχίσετε να τα αποζητάτε λίγο περισσότερο αν σταματήσετε να πίνετε- σίγουρα θα έχετε απώλεια βάρους”, εξηγεί η Kennedy.

Διαβάστε επίσης

Αλκοόλ και καρκίνος παγκρέατος: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Τα εκπληκτικά οφέλη που θα δείτε αν κάνετε μια 24ωρη νηστεία κάθε εβδομάδα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.