Bιταμίνη Α: Σε ποιες τροφές θα την βρείτε

Η βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη, είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον άνθρωπο. Βοηθά το σώμα σας να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει σωστά. Ενώ η ανεπάρκειά της είναι σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες, πολλοί άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν λαμβάνουν αρκετή ποσότηττα, με αυτούς που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να είναι οι έγκυες γυναίκες, οι θηλάζουσες μητέρες, τα βρέφη και τα παιδιά, αναφέρουν οι γιατροί, της Cleveland Clinic.

Ποια είναι τα πιο κοινά σημάδια έλλειψης της;

Ξηροδερμία

Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για τη δημιουργία και την επισκευή των κυττάρων του δέρματος. Βοηθά, επίσης, στην καταπολέμηση της φλεγμονής που οφείλεται σε ορισμένα δερματικά προβλήματα. Η μη λήψη αρκετής βιταμίνης Α μπορεί να ευθύνεται για την ανάπτυξη εκζέματος και άλλων δερματικών προβλημάτων που προκαλούν ξηρότητα.

Ξηροφθαλμία

Οι παθήσεις των ματιών είναι από τα πιο γνωστά συμπτώματα έλλειψης Βιταμίνης Α. Η ξηροφθαλμία, ή η αδυναμία παραγωγής δακρύων, είναι ένα από τα πρώτα σημάδια ανεπάρκειάς της.

Δυσκολία επούλωσης πληγών

Οι πληγές που δεν επουλώνονται καλά μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση μπορεί να συνδέονται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη Α προάγει τη δημιουργία κολλαγόνου, ένα σημαντικό συστατικό του υγιούς δέρματος. Η έρευνα δείχνει ότι τόσο η από του στόματος όσο και η τοπική βιταμίνη Α μπορούν να ενισχύσουν το δέρμα.

Υπογονιμότητα και προβλήματα σύλληψης

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγή τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, καθώς και στη σωστή ανάπτυξη στα μωρά. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ικανότητα σύλληψης τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, όπως επίσης και σε μεγαλύτερη πιθανότητα αποβολής, σύμφωνα με έρευνες.

“Η βιταμίνη Α βρίσκεται στο κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, καθώς και σε κόκκινες, πορτοκαλί, κίτρινες και πράσινες φυτικές τροφές. Για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη Α, δώστε έμφαση στην κατανάλωση μιας ποικιλίας αυτών των τροφών και σε κάθε περίπτωση συζητήστε με τον γιατρό σας για περαιτέρω συμβουλές, όπως την λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής.”

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Α

Αυγά

Τα αυγά είναι ένα θρεπτικό μέρος οποιουδήποτε γεύματος. Ο κρόκος περιέχει σχεδόν κάθε βιταμίνη και μέταλλο που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργεί καλά. Ένα βραστό αυγό περιέχει 75 μικρογραμμάρια (mcg) ή 8% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για βιταμίνη Α. Τα αυγά περιέχουν επίσης τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία της όρασής σας.

Ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Α. Προτιμήστε σολομό, σκουμπρί ή τόνο. Δεν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες: Μια μερίδα 85 γρ. μαγειρεμένου σολομού παρέχει το 7% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

Συκώτι

Το συκώτι είναι η καλύτερη πηγή τροφής με βιταμίνη Α, συμπεριλαμβανομένου του μουρουνέλαιου και του πατέ συκωτιού. Τροφές όπως το λουκάνικο συκωτιού είναι τόσο πλούσιες σε αυτό το βασικό θρεπτικό συστατικό που μπορεί να χρειαστεί να το περιορίσετε σε όχι περισσότερο από ένα γεύμα την εβδομάδα για να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση! Μια μερίδα 85γρ. τηγανητό μοσχαρίσιο συκώτι περιέχει περίπου 6.600 mcg βιταμίνης Α, δηλαδή περισσότερο από το 700% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

Φρούτα και λαχανικά

Το λάδι, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί παρέχουν μια καλή δόση βιταμίνης Α, μαζί με τα περισσότερα φρούτα με βαθύ κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα και λαχανικά με σκούρο πράσινο φύλλωμα. Μια ολόκληρη γλυκοπατάτα με τη φλούδα της έχει περίπου 1.400 mcg βιταμίνης Α. Μισό φλιτζάνι ωμά καρότα έχει 450 mcg, ή το 51% των ημερήσιων αναγκών σας. Άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α περιλαμβάνουν τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, το μπρόκολο, το γκρέιπφρουτ, την κολοκύθα, το καρπούζι και το σπανάκι.

Διαβάστε επίσης 

Αποφύγετε αυτές τις 4 τροφές στο γιορτινό τραπέζι, για να μην πάρετε βάρος στην κοιλιά

Τροφές για να παραμείνεις υγιής σε κάθε ηλικία

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.