Το βότανο που κάνει θραύση στην Ευρώπη – Ανεβάζει τη λίμπιντο και καταπολεμά τη στυτική δυσλειτουργία

Το τζίνσενγκ, είναι ένα πολύ γνωστό θαυματουργό βότανο και χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για αιώνες. Υπάρχει σε εκχύλισμα, σκόνη, δισκία και κάψουλες. Βελτιώνει τη διανοητική και σωματική απόδοση, την κατάθλιψη, το άγχος, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και τη στυτική δυσλειτουργία.

Οι ιδιότητες του είναι πάρα πολλές και μέχρι σήμερα διερευνώνται διαρκώς. Πρόκειται για ένα πολύτιμο βότανο, που ανεβάζει τη λίμπιντο και καταπολεμά και τη στυτική δυσλειτουργία, γι αυτό κάνει θραύση στην Ευρώπη, παρά την υψηλή τιμή του.

Λέγεται μάλιστα, ότι το τζίνσενγκ σημαίνει ανθρώπινη ρίζα εξαιτίας του χαρακτηριστικού διχαλωτού σχήματος της ρίζας του που μοιάζει με ανθρώπινα πόδια. Ονομάζονταν επίσης και “η ρίζα της ζωής”. Η χρήση του αποτελούσε αποκλειστικό προνόμιο της αυτοκρατορικής οικογένειας και των ανώτερων αξιωματούχων. Η καλλιέργεια του φυτού αποτελούσε κρατικό μονοπώλιο, φρουρούνταν μέρα και νύχτα, και η συλλογή του γινόταν από άτομα της αυτοκρατορικής αυλής. Όλα αυτά για το λόγο ότι αναγνωριζόταν ευρέως η ικανότητα του να θεραπεύει οποιοδήποτε κακό, ακόμα και να παρατείνει τη ζωή, εξού και η ονομασία ”θαυματουργή ρίζα” ή ”ρίζα της ζωής.

Γονιμότητα και στυτική δυσλειτουργία

Όπως αναφέρει στο everydayhealth.com, η Sharon J. Parish, MD, καθηγήτρια ιατρικής στο Weill Cornell Medical College στη Νέα Υόρκη, μπορεί να αυξήσει τη γονιμότητα στις γυναίκες και να αντιμετωπίσει την στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες. Βελτιώνει τη σεξουαλική διέγερση και απόδοση, ενώ  μειώνει την κολπική ξηρότητα στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Μπορεί να είναι μια χρήσιμη εναλλακτική λύση για τη στυτική δυσλειτουργία, ίσως γιατί προστατεύει από το οξειδωτικό στρες τα αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι το  τζίνσενγκ μπορεί να προωθήσει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο βελτιώνει τη μυϊκή χαλάρωση και την κυκλοφορία του αίματος.

Μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έλαβαν κόκκινο ginseng είχαν βελτίωση κατά 60% στα συμπτώματα της στυτικής δυσλειτουργίας, σε σύγκριση με βελτίωση κατά 30% με ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της πάθησης. Άλλη μελέτη, σε 86 άνδρες με στυτική δυσλειτουργία, έδειξε σημαντικές βελτιώσεις μετά τη λήψη 1.000 mg εκχυλίσματος ginseng για 8 εβδομάδες

Τι πρέπει να προσέξετε

Γενικά θεωρείται ασφαλές βότανο, καθώς δεν έχουν διαπιστωθεί μέχρι σήμερα βλαβερές επιδράσεις του στον οργανισμό. Σε μεγάλες ποσότητες, όμως, μπορεί να φέρει νευρικότητα, υπερδιέγερση, αϋπνία, πονοκέφαλο, δερματίτιδες και γαστρεντερικά προβλήματα. Αποφύγετε το τζίνσενγκ αν είστε διαβητικοί, αν έχετε υψηλή πίεση ή υποφέρετε από καρδιαγγειακή πάθηση.

Αποφύγετε να πάρετε σκευάσματα που περιέχουν τζίνσενγκ το βράδυ ή αργά το απόγευμα, επειδή μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία.

Αποφύγετε επίσης να το παίρνετε μαζί με αλλά διεγερτικά όπως είναι η καφεΐνη, και μην το συνδυάζετε με διεγερτικά χάπια ή ορμόνες. Αν είστε νευρικοί ή ευερέθιστοι, μη λαμβάνετε μεγάλες ποσότητες.

Αποφύγετε το τζίνσενγκ, αν βρίσκεστε σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλάζετε, καθώς δεν έχουν διευκρινιστεί οι επιπτώσεις του στο έμβρυο ή στο μωρό.

Οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν το βότανο κατά την εγκυμοσύνη ή το θηλασμό, διότι δεν είναι γνωστές οι επιπτώσεις στο έμβρυο.

Διαβάστε επίσης 

9 γιορτινές συμβουλές προς άτομα με διαβήτη για την πιο δύσκολη εποχή του χρόνου

Εμμηνόπαυση: Ποια τρόφιμα καθυστερούν την έναρξή της;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.