Ο χυμός που «καθαρίζει» τις αρτηρίες και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Σε πολλούς πολιτισμούς, ο χυμός ροδιού, είναι το σύμβολο της γονιμότητας. Σε άλλους σύμβολο ευημερίας ή καρπός ζωής. Κατά τη διάρκεια των αιώνων έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές του δυνάμεις. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει τώρα ότι μόλις 2 ποτήρια χυμού από αυτό το ισχυρό φρούτο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση τόσο αποτελεσματικά όσο ένας αναστολέας, χωρίς τις ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Ο χυμός ροδιού, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, έχει δείξει ότι είναι ισχυρός. Έχει την ικανότητα, όπως αναφέρει το resperate.com, να μειώνει την αρτηριακή πίεση, να βελτιώνει τη χοληστερόλη, να μειώνει την πλάκα στις αρτηρίες σας, να ”καθαρίζει” τα αγγεία και να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ένα ποτήρι την ημέρα μέρα βελτιώνει τη ροή του αίματος στην καρδιά τουλάχιστον κατά 30%, καθώς περιέχει σχεδόν τριπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών από ό,τι το πράσινο τσάι.

Αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Ο χυμός ροδιού έχει επίσης ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Μείωση της πιθανότητας καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού Ο χυμός ροδιού είναι σίγουρα ένας χυμός με τον οποίο πρέπει να ξεκινήσουμε τη μέρα μας.

Ερευνητές από το Rambam Medical Center του Ισραήλ δημοσιεύουν στο Clinical Nutrition μία επιστημονική μελέτη, η οποία διεξήχθη σε ανθρώπους και κατέληξε σε όχι απλώς εντυπωσιακά, αλλά πράγματι ασύλληπτα αποτελέσματα.

Ασθενείς με αθηροσκλήρωση οι οποίοι δεν κάπνιζαν και ακολουθούσαν πανομοιότυπη θεραπεία για τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ. Τα μέλη του ενός έπιναν για ένα χρόνο 50 ml χυμό ροδιού καθημερινά, ενώ τα μέλη του άλλου γκρουπ έπιναν ψευδοφάρμακο (placebo).

Η αθηροσκλήρυνση αφορά την ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών στα τοιχώματα των αρτηριών. Οι πλάκες αυτές που έχουν ως βασικό συστατικό την οξειδωμένη LDL (“κακή») χοληστερόλη, προοδευτικά μεγαλώνουν και στενεύουν τις αρτηρίες ή αδυνατίζουν το τοίχωμά τους. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ρήξη ανευρύσματος των αρτηριών.

Η εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης διερευνήθηκε με τη βοήθεια υπερηχογραφήματος, το οποίο μετρά του πάχος του έσω μέσου χιτώνα των καρωτίδων αρτηριών (intima-media thickness, IMT). Τα άτομα που κατανάλωναν επί ένα έτος καθημερινά το χυμό ροδιού ανέστρεψαν την αθληροσκλήρωση μειώνοντας έως και 30% το πάχος του έσω μέσου χιτώνα των καρωτίδων, ενώ στα άτομα που έπιναν το ψευδοφάρμακο παρατηρήθηκε αντίστοιχη αύξηση κατά 9%.

Και όλα αυτά με την καθημερινή πόση μόλις 50ml χυμού ροδιού, και μάλιστα παστεριωμένου και συμπυκνωμένου.

Αν λάβουμε υπόψη μας τα αποτελέσματα μελέτης του εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε χυμό ροδιού, τα οποία δείχνουν υποβάθμιση της αντιοξειδωτικής δράσης του χυμού όταν αυτός υπόκειται σε συμβατική θερμική παστερίωση, φανταστείτε τι θα συνέβαινε στη μελέτη των Ισραηλινών αν ο χυμός ήταν φρέσκος.

Διαβάστε επίσης 

Περιττή η συμβουλή για κατανάλωση 8 ποτηριών νερού την ημέρα – Ο ρόλος της άλιπης μάζας του σώματος

Έχετε υψηλό σάκχαρο; Ξεκινήστε να τρώτε κρεμμύδια

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.