Ποτά με λίγες θερμίδες, ιδανικά για τον χειμώνα και για όσους κάνουν δίαιτα

Δίαιτα και αλκοολούχα ποτά είναι σίγουρα ένας συνδυασμός μη επιτρεπτός για όλους όσοι βρίσκονται σε πρόγραμμα διατροφής… Είναι ιδιαίτερα δύσκολο όμως, να μπορέσει να αντεπεξέλθει κανείς στο διατροφικό του πρόγραμμα, όταν μια ανάσα πριν από τα Χριστούγεννα, η κατανάλωση ορισμένων ποτών μπορεί να βλάψει τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους.

«Γενικά, τείνουμε να πίνουμε πιο ζαχαρούχα και αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια του χειμώνα που προσθέτουν επιπλέον θερμίδες», λέει στο eatthis.com, η Bianca Tamburello, RDN, διατροφολόγος στη FRESH Communications.

Από την πλευρά της,  η Roxana Ehsani, MS, RD, CSSD, LDN, αθλητική διαιτολόγος στο Μαϊάμι της Φλόριντα, λέει «Με όλα αυτά τα ποτά και τα εδέσματα σε αφθονία, κατά την περίοδο των εορτών, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την πρόσληψη ζάχαρης, θερμίδων και λίπους εάν προσπαθείτε να χάσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας».

Επειδή όμως μετράμε αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και σίγουρα τα καλέσματα είναι αρκετά και το ποτό άφθονο, δείτε ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για να το απολαύσετε με την παρέα σας, αλλά και να μην έχετε το άγχος των θερμίδων.

Ποτά με λίγες θερμίδες

Εάν είστε σε ένα πάρτι και θέλετε να απολαύσετε ένα γλυκό ποτό, επιλέξτε χυμό φρούτων που είναι 100% χυμός χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

«Παραλείψτε τα ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης και δοκιμάστε 100% χυμό φρούτων όπως χυμό πορτοκαλιού», λέει η Ehsani. «Ο 100% χυμός πορτοκαλιού σας παρέχει μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Απολαύστε το κοκτέιλ! Απλώς φροντίστε να πίνετε νερό

«Τα αλκοολούχα ποτά είναι συχνά γεμάτα θερμίδες και μπορεί να είναι εύκολο να χάσεις τον αριθμό των ποτών που έχεις πιει σε ένα κοινωνικό κάλεσμα», λέει η Tamburello. «Αντί να πίνετε κοκτέιλ εναλλάξτε με ένα ποτήρι νερό για να επιβραδύνετε τον ρυθμό  και να ενυδατωθείτε». Όταν πρόκειται για Χριστουγενιάτικα πάρτι, μπορεί να δελεαστείτε από τα υπερόχα κοκτέιλ ή ποτήρια κρασιού που σας προσφέρονται. Επομένως, είναι σημαντικό να είστε επιλεκτικοί με το αλκοόλ σας εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ή να διατηρήσετε την απώλεια βάρους.

“Δυστυχώς, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των συνολικών κενών θερμίδων που λαμβάνετε. Εάν πρόκειται να πιείτε, θυμηθείτε να τηρείτε τις διατροφικές οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ή ακόμα και να χάσετε βάρος, που δεν είναι περισσότερο από ένα ποτό το ημέρα για τις γυναίκες και όχι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες», λέει η Ehsani.

“Θα μπορούσατε επίσης να αναζητήσετε ένα ποτό χαμηλής περιεκτικότητας σε ABV. Αν και αυτά τα ποτά μπορεί να έχουν χαμηλότερες ποσότητες αλκοόλ, να έχετε κατά νου ότι πιθανότατα εξακολουθούν να περιέχουν θερμίδες και έχουν επίσης προσθήκη ζάχαρης”.

Επιλέξτε μίνι μπουκάλια για εύκολο έλεγχο της μερίδας

«Ένα ανοιχτό μπουκάλι κρασί, μπορέ ινα σας παρασύρει σε  ένα δεύτερο και τρίτο ποτήρι», λέει η Tamburello. «Αντ’ αυτού, επιλέξτε μίνι μπουκάλια για εύκολο έλεγχο των μερίδων».

Επιλέξτε αφεψήματα από βότανα

Αν ψάχνετε για ένα ζεστό, καταπραϋντικό ρόφημα που δεν θα σας κοστίσει καθόλου θερμίδες, προτιμήστε ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα.

“Το τσάι από βότανα είναι ένα εξαιρετικό ρόφημα και το βασικότερο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την κατανάλωση πρόσθετων θερμίδων. Υπάρχει μια πληθώρα γεύσεων  στην αγορά όπως τζίντζερ, μέντα, χαμομήλι και μάραθο”, λέει η Ehsani. “Ή αν προτιμάτε κάτι φρουτώδες, μπορείτε να στραφείτε σε ένα τσάι με ροδάκινο, λεμόνι, πορτοκάλι ή ιβίσκο. Και επειδή είναι όλα γεμάτα γεύση, δεν χρειάζεται καν να το πιείτε με πρόσθετο μέλι ή ζάχαρη.”

Μην ξεχνάτε το νερό!

Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που θα βοηθήσει τις προσπάθειές σας να χάσετε βάρος. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η επαρκής ημερήσια πρόσληψη υγρών είναι περίπου 15,5 φλιτζάνια (3,7 λίτρα) υγρών την ημέρα για τους άνδρες και περίπου 11,5 φλιτζάνια (2,7 λίτρα) υγρών την ημέρα για τις γυναίκες.

«Το να πίνετε άφθονο νερό μπορεί να σας αποτρέψει από το να τρώτε υπερβολικά τις ώρες των γευμάτων ή να πιάσετε σνακ αργά το βράδυ», λέει η Ehsani. “Μπορεί να νομίζετε ότι πεινάτε, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να είστε απλώς αφυδατωμένοι. Επομένως, είναι πάντα σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι πίνετε άφθονο νερό για να διατηρήσετε το επιθυμητό βάρος”.

Διαβάστε επίσης 

10 εύκολες αντικαταστάσεις τροφίμων για μια νόστιμη δίαιτα χαμηλής χοληστερόλης

Αποξηραμένα φρούτα: Ποια είναι κατάλληλα για δίαιτα;

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.