Η κατανάλωση καφέ βοηθά στην καύση του λίπους

Η κατανάλωση του καφέ αποτελεί αγαπημένη συνήθεια όλες τις ώρες της ημέρας, κάθε μέρα του χρόνου. Θα μπορούσε όμως η μια τόσο αγαπημένη συνήθεια, πέραν της απόλαυσης που μας προσφέρει, να αυξήσει το μεταβολισμό και να συμβάλλει στην απώλεια λίπους;

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μπακόπουλο, Διαιτολόγο -Διατροφολόγο και ιδρυτή του κέντρου εργομετρικής αξιολόγησης & βελτίωσης αθλητικής απόδοσης NutriErgo, η απάντηση είναι «Ναι».

Η δράση αυτή του καφέ οφείλεται στις βιοδραστικές ουσίες που περιέχει και κυρίως στην καφεΐνη, η οποία αποτελεί διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών, η πρόσληψη 100mg καφεΐνης μπορεί να αυξήσει το βασικό μεταβολισμό κατά 3% ενώ μεγαλύτερες δόσεις της τάξης των 200mg έχουν ακόμη μεγαλύτερη επίδραση οδηγώντας σε αύξηση έως και 11%.

Πιο συγκεκριμένα σε 45 λεπτά μετά την κατανάλωση καφέ ολοκληρώνεται η απορρόφηση της καφεΐνης από τους ιστούς. Μετά την απορρόφησή της, η καφεΐνη, αυξάνει την απελευθέρωση ορισμένων νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη. Οι ενώσεις αυτές διεγείρουν το νευρικό σύστημα, δίνοντας το μήνυμα για κινητοποίηση και διάσπαση του λίπους. Τέλος, η πρόσληψη καφεΐνης αυξάνει τα επίπεδα της αδρεναλίνης, μιας ορμόνης η οποία επίσης μηνυματοδοτεί τη διάσπαση του λίπους.

Ποιο είδος καφέ να επιλέξω

Εδώ η απάντηση είναι εύκολη υπόθεση, σημειώνει ο κ.Μπακόπουλος. Η πρώτη επιλογή είναι ο ελληνικός καφές. Ένα φλιτζανάκι ελληνικού καφέ (50mL) περιέχει 40mg καφεΐνης, 150mg πολύτιμων για την υγεία αντιοξειδωτικών, πολυφαινόλες και μόλις 1 θερμίδα (ένας σκέτος ελληνικός)! Λόγω της μέτριας ποσότητα καφεΐνης που περιέχει δε, μπορεί να καταναλώνεται συχνότερα μέσα στη μέρα.

Εξίσου αγαπημένη επιλογή αποτελεί και ο στιγμιαίος καφές. Μάλιστα το γεγονός ότι μπορούμε να τον απολαύσουμε και ζεστό και κρύο τον καθιστά κατάλληλο για κάθε περίσταση. Μια κούπα των 200ml μας δίνει 65-100mg καφεΐνης, ποσότητα αρκετή για να αποκομίσουμε τα παραπάνω οφέλη στην καύση λίπους και την αύξηση του μεταβολισμού.

Ωστόσο, τα οφέλη από την κατανάλωση του στιγμιαίου καφέ δε σταματούν εδώ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης ο στιγμιαίος καφές περιέχει αυξημένη ποσότητα αντιοξειδωτικών, λόγω της μεθόδου παρασκευής του, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού έναντι στις ελεύθερες ρίζες. Τέλος, η κατανάλωσή του μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση, τη γνωστική λειτουργία αλλά και την απόδοση.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.