Το γκρέιπφρουτ μαζί με τα πορτοκάλια είναι από τα πιο δημοφιλή εσπεριδοειδή, όμως, είναι κι ένα “παρεξηγημένο” φρούτο το οποίο αρκετοί αποφεύγουν λόγω της στυφής του γεύσης. Ωστόσο, είναι ένα ιδιαίτερα ωφέλιμο φρούτο και θα εκπλαγείς από τη διατροφική του αξία.
Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μαρία Μεντζέλου εξηγεί όλα τα οφέλη του γκρέιπφρουτ και μας δίνει ιδέες για να το εντάξουμε στη διατροφή μας.
Ποια είναι η διατροφική του αξία;
Το γκρέιπφρουτ είναι μια εξαιρετική πηγή:
- βιταμίνης Α
- βιταμίνης C
- φυλλικού οξέος
- βιταμίνης Β1μαγνησίου
- φυτικών ινών
Επιπλέον, περιέχει μερικές ισχυρές αντιοξειδωτικές φυτικές ενώσεις, οι οποίες πιθανώς ευθύνονται για πολλά από τα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία – ένα εκ των οποίων είναι ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης, που σημαίνει ότι δεν προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Τα τελευταία χρόνια, τα λευκά και ροζ γκρέιπφρουτ (Citrus paradisi Macf.) έχουν προσελκύσει μεγάλη προσοχή λόγω των θρεπτικών και αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων.
Τα σάκχαρα που εντοπίζονται είναι η φρουκτόζη, η σουκρόζη και η γλυκόζη, με κυριότερο τη σουκρόζη.
6 διαφορετικά είδη καροτενοειδών έχουν εντοπιστεί στη λευκή, πορτοκαλί και κόκκινη εκδοχή τους.
Ποια είναι τα οφέλη του;
Είναι γνωστό ότι έχει μια ποικιλία φυτοθρεπτικών συστατικών, χαρακτηριστικό που έχει δώσει ώθηση σε έρευνες για τον προσδιορισμό των βιολογικών και βιοϊατρικών δραστηριοτήτων του, επιπλέον, επειδή η χρήση φυτών ή υποπροϊόντων τους φαίνεται μια ελκυστική ευεργετική στρατηγική χωρίς οικολογικές επιπτώσεις και μικρότερη παράπλευρη ζημιά από αυτή που προκαλείται από συνθετικές χημικές ουσίες.
Τα επεξεργασμένα υπολείμματα φλούδας γκρέιπφρουτ θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη θρεπτικών προϊόντων ή ως θεραπευτικών παραγόντων για χρήση σε διάφορες φαρμακολογικές προσεγγίσεις.
Το αιθέριο έλαιό του βρέθηκε να έχει αντιβακτηριακή και αντιμυκητισιακή δράση.
Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι: είναι προστατευτικό κατά των επιπλοκών της παχυσαρκίας μέσω της μείωσης της αντίστασης στην ινσουλίνη, στη συσσώρευση λιπιδίων, στην υπέρταση και στη βελτίωση του οξειδωτικού στρες.
Επίσης, καλό είναι να ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχουν πειστικά ερευνητικά αποτελέσματα που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση γκρέιπφρουτ θα μπορούσε να μειώσει το σωματικό βάρος και την περίμετρο της μέσης.
Επιπλέον οφέλη:
Υπάρχουν πολλές θετικές επιδράσεις στην υγεία των οστών και τη διαχείριση της οστεοπόρωσης.
Ακόμα, είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και διαιτητικές ίνες που αποτελούν βασική γραμμή στην ύφεση της ελκώδους κολίτιδας.
Πώς να το εντάξετε στη διατροφή σας;
Ψητό, με λίγο μέλι.
Το γκρέιπφρουτ είναι νόστιμο και δροσιστικό ως έχει, αλλά μην χάσεις την ευκαιρία να το δοκιμάσεις ψητό με λίγο μέλι από πάνω.
Σαν υλικό στα pancakes σου.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το χυμό του ως γλυκαντική ύλη για να φτιάξεις τη ζύμη των pancakes σου.
Σε σαλάτες
Ωραία ιδέα είναι να ταιριάξεις το γκρέιπφρουτ σαν εσπεριδοειδές μαζί με κάποιο λιπαρό ψάρι όπως είναι ο σολομός και αβοκάντο ως πηγή καλών λιπαρών.
Σε smoothie bowl στο πρωινό σου
Το γκρέιπφρουτ, μπορεί να συγκρατήσει τη γλυκύτητα από φρούτα όπως είναι τα κεράσια, η μπανάνα και το εκχύλισμα βανίλιας. Από εκεί και πέρα μπορείς να προσθέσεις επιπλέον granola, τριμμένη καρύδα, αμύγδαλα κομμένα σε φέτες ή άλειμμα ξηρών καρπών.
Διαβάστε επίσης
Η ζωή μιας 63χρονης με σπάνια πάθηση – «Πέθανε» 10 φορές μέσα σε 19 χρόνια
Τέσσερις ελληνικές παραλίες ανάμεσα στις κορυφαίες της Ευρώπης για το 2022