Τι ποτό να πιω στην παραλία; Συνηθισμένο ερώτημα και δίλημμα για πολλούς, για το ποιο ποτό να διαλέξουν, αλλά στην πραγματικότητα το αλκοόλ είναι μια αρκετά κακή επιλογή.
Τα ζητήματα είναι δύο. Το αλκοόλ αυτό καθ’ αυτό σαν συστατικό. Μη θρεπτικό και με θερμιδικό περιεχόμενο 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, μπαίνει στο σώμα μας και απλά αποδίδει τις θερμίδες του. Τίποτε άλλο. Αν, μάλιστα, το δούμε και σε κοκτέιλ, σε συνδυασμό με άλλα συστατικά (που συνήθως περιέχουν ζάχαρη), τότε η κατάσταση απογειώνεται ενεργειακά και το όλο μείγμα μπορεί να ανατρέψει πολλά πράγματα.
Προσθέστε το γεγονός ότι είναι υγρό και εύκολα “πάει κάτω”. Τότε η ζημιά γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, μιας και πολύ γρήγορα το ένα μπορεί να γίνει δύο, αλλά και να μπει κυριολεκτικά σε ελάχιστο χρόνο στο σώμα μας.
Το δεύτερο ζήτημα είναι και το πιο σημαντικό. Πίνετε κάποιο αλκοολούχο ρόφημα για να σας ξεδιψάσει, ενώ στη πραγματικότητα μπορεί και να σας αφυδατώσει. Κι αυτό γιατί τα παράγωγα του μεταβολισμού του στο συκώτι (κύρια ακεταλδεΰδη) είναι διουρητικά.
Παράλληλα, όμως, το αλκοόλ μειώνει και την παραγωγή της βαζοπρεσίνης. Μιας ορμόνης με αντιδιουρητική δράση, που δουλειά της είναι να “κρατάει” το νερό μέσα στο σώμα μας.
Το αποτέλεσμα; “Να την ακούσετε” πιο γρήγορα, μιας και η αφυδάτωση έρχεται πιο γρήγορα, τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα ανεβαίνουν πιο γρήγορα και… γκολ. Όπως το καταλάβει κανείς.
Κοκτέιλ και θερμίδες
Ενδεικτικά ακολουθεί μια μικρή λίστα με το θερμιδικό περιεχόμενο των κοκτέιλ. Ενδεικτικά τα κοκτέιλ ανά μερίδα (μικρή) αποδίδουν:
Μαργαρίτα: 170 θερμίδες
Βότκα πορτοκάλι: 185 θερμίδες
Cosmopolitan:331 θερμίδες
Μοχίτο: 340 θερμίδες
Pina colada 260 θερμίδες
Sambuca: 250 θερμίδες
Τζιν –τόνικ: 170 θερμίδες
Baileys: 200 θερμίδες
Grand Marnier: 198 θερμίδες
Kahlua: 198 θερμίδες
Martini: 160 θερμίδες
Σαγκριά (120 ml): 114 θερμίδες
Zombie 371 θερμίδες
Martini 160 θερμίδες
Mai Tai 309 θερμίδες
Daquiri Frozen 196 θερμίδες
Pina Colada 230 θερμίδες
Tequila Sunrise 189 θερμίδες
Apple martini 160 θερμίδες
Kamikaze 178 θερμίδες.
Τι ισχύει με τα αναψυκτικά
Η ίδια η λέξη αναψυκτικά σε προετοιμάζει για κάτι δροσιστικό, αλλά πολλές φορές “καιγόμαστε” από το θερμιδικό τους περιεχόμενο. Και εδώ το ένα γραμμάριο ζάχαρης αποδίδει 4 θερμίδες, αλλά, δυστυχώς, σε κάθε συσκευασία υπάρχει πολύ περισσότερη ζάχαρη από ένα γραμμάριο.
Έχουμε και τα αναψυκτικά με γλυκαντικές ουσίες, που έχουν μηδενική ή μειωμένη θερμιδική αξία. Θα πρέπει να τονίσουμε όμως εδώ, ότι από το παρελθόν υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι δεν είναι τόσο αθώα η κατανάλωση αναψυκτικών με γλυκαντικές ουσίες. Και ότι η καθημερινή κατανάλωσή τους μπορεί να συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας. Σε άλλη μελέτη σε γονιδιακό επίπεδο, έχει φανεί ότι η κατανάλωση ολιγοθερμιδικών αναψυκτικών ή ροφημάτων από παχύσαρκα άτομα μπορεί να σχετίζεται με εμφάνιση προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2, ακόμη και με αύξηση της παχυσαρκίας ή με την εμφάνιση άλλων συνοδών νοσημάτων.
Ποια είναι λύση;
Ξεκάθαρα το ζητούμενο είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, ζάχαρης, αλλά ακόμη και η προσεγμένη κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών. Είτε βρισκόμαστε σε παρέα, είτε είμαστε μόνοι μας, έχουμε δύο εργαλεία. Την επιλογή και τα όρια.
Μπορούμε, λοιπόν, όταν πραγματικά θέλουμε να ξεδιψάσουμε, να επιλέξουμε ένα ρόφημα χωρίς αλκοόλ και χωρίς ζάχαρη. Σίγουρα το νερό είναι η πρώτη μας επιλογή, αλλά μπορούμε επίσης να καταναλώσουμε και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα, σόδα ή ανθρακούχο νερό χωρίς ζάχαρη ή ακόμη και ένα παγωμένο αφέψημα. Για τα αφεψήματα καλό είναι να ξέρουμε πόση καφεΐνη μπορεί να περιέχουν.
Αν θέλουμε να καταναλώσουμε κάτι με διαφορετική γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε σε παγωμένο νερό και μερικά φύλλα μαϊντανού ή δυόσμου ή κάποιου άλλου αρωματικού βοτάνου. Μερικές σταγόνες λεμόνι ή χυμός μπορούν, επίσης, να μας βοηθήσουν να δώσουμε μία πιο ευχάριστη γεύση σε αυτό που πίνουμε. Προσοχή! Ο δυόσμος ή ο μαϊντανός δεν είναι αποτοξινωτικοί. Έχουν απλά διουρητικές ιδιότητες. Και ο χυμός του λεμονιού δεν λιώνει το λίπος.
Μπορούμε επίσης να καταναλώσουμε στις εξόδους μας κάποιο άλλο παγωμένο ρόφημα, ζητώντας να μην προσθέσουν σε αυτό ζάχαρη. Όταν βρεθούμε με παρέα σε κάποιο μέρος και θέλουμε να κάνουμε κατανάλωση αλκοόλ, μπορούμε να επιλέξουμε κάποια μπύρα από αυτές που κυκλοφορούν στο εμπόριο με μειωμένη περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή, αν θέλουμε να πιούμε ένα ποτό, μπορούμε να επιλέξουμε κάτι χωρίς την προσθήκη ζάχαρης ή αναψυκτικού. Καλό είναι να αποφύγουμε τα κοκτέιλ, γιατί τα συστατικά τους πολλές φορές έχουν ζάχαρη ή ακόμη και ποσότητα από αναψυκτικά.
Ακόμα κι όταν δεν κάνουμε κάτι από τα παραπάνω πάντοτε μπορούμε να βάλουμε ένα όριο – δέσμευση το οποίο δεν θα παραβιάσουμε. Είναι ένας τρόπος να μπορέσουμε να περιορίσουμε την πρόσληψη επιπλέον θερμίδων.
Προσοχή!
Μην ξεχνάτε ότι για να φτάσουμε στο σημείο να αισθανθούμε έντονη δίψα, πιθανότατα τα επίπεδα της ενυδάτωσης του οργανισμού μας να είναι ήδη πολύ χαμηλά. Φροντίστε, λοιπόν, σε τακτά χρονικά διαστήματα να πίνετε μία μικρή ποσότητα νερού. Συνδέστε την κατανάλωση τροφής με την πρόσληψη ενός ποτηριού νερού. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να καταναλώσετε αρκετά υγρά.
*Μανώλης Μανωλαράκης διαιτολόγος – διατροφολόγος
Διαβάστε επίσης
Καθ. Λουκίδης: Ίσως δεν δούμε πολύ μεγάλη αύξηση στους σκληρούς δείκτες
Μαθήματα πρώτων βοηθειών για τις διακοπές από τον Ερυθρό Σταυρό μέσω YouTube