Βοηθά ή βλάπτει τη δίαιτα το ελεύθερο γεύμα; Τι λένε οι ειδικοί;

Είτε ακολουθείτε μια συγκεκριμένη δίαιτα είτε απλώς έχετε περισσότερη επίγνωση της υγιεινής διατροφής, όλοι είναι εξοικειωμένοι με τον πειρασμό – και μόνο ένα ελεύθερο γεύμα δεν θα καταστρέψει την όλη προσπάθεια, σωστά ;

Υπάρχουν διαφορετικές σχολές σκέψης για το θέμα και διαφορετικοί ειδικοί θα σας δώσουν ένα ευρύ φάσμα απαντήσεων. Αλλά σύμφωνα με την κλινική διαιτολόγο Kate Patton, RD, ναι, ένα ελεύθερο γεύμα, δεν θα φέρει και την καταστροφή του κόσμου ή καλύτερα την καταστροφή της δίαιτας.

Τι είναι ένα ελεύθερο γεύμα;

Τα «cheat meals»,ή αλλιώς ελεύθερα γεύματα, αναφέρουν οι επιστήμονες της Cleveland clinic, είναι γεύματα που περιέχουν τροφές που δεν περιλαμβάνονται στο τρέχον πρόγραμμα διατροφής σας ή θεωρούνται επιεικώς με μέτρηση θερμίδων που θα απέρριπτε το σχέδιό σας. Αλλά η ιδέα ότι ένα cheat meal περιλαμβάνει ανθυγιεινά τρόφιμα (όπως ένα μπιφτέκι fast-food ή milkshake) δεν ισχύει πάντα. Έχει να κάνει με το τι υπάρχει στο πρόγραμμα υγείας σας.

Πόσο συχνά μπορούμε να έχουμε ελεύθερο γεύμα;

«Μην προγραμματίζετε ένα ελεύθερο γεύμα, μόνο και μόνο για να έχετε ένα, συμβουλεύει η Patton. «Μπορείς πάντα να προσπαθείς να πηγαίνεις αργά στην αρχή. Ίσως επιτρέψετε στον εαυτό σας να σταματήσει τη διατροφή σας μόνο για μια πολύ ειδική περίσταση. Αν ανακαλύψεις τότε ότι δεν είναι για σένα, τότε μην το αναγκάσεις».

Ένας τρόπος για να δείτε τη διατροφή σας και να επιτρέψετε λίγη ευελιξία για γλυκές ή αλμυρές λιχουδιές είναι να αποκτήσετε λίγη ευελιξία.

Όλα έχουν να κάνουν με τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό και όχι την επισήμανση των τροφίμων ως «καλών» ή «κακών», λέει η Patton. Όσο περισσότερο μπορείτε να αποφύγετε να συνδέετε το φαγητό, την κατανάλωση και τις αρνητικές σκέψεις, τόσο το καλύτερο.

Προσθέτει επίσης ότι η αντιστάθμιση του cheat meal ή του cheat με επιπλέον άσκηση (εντός λογικής, φυσικά) είναι ένας άλλος τρόπος για να εξισορροπήσετε τα πράγματα. «Η άσκηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή με μεγαλύτερη ένταση κάπου αλλού μέσα στην ημέρα μπορεί να βοηθήσει με τις επιπλέον θερμίδες που προσθέτετε».

Οι κίνδυνοι

Πρώτα απ ‘όλα, δεν λειτουργούν για όλους. Είναι εύκολο για αυτούς να γίνουν ολισθηροί σε μια μέρα απάτης ή ακόμα πιο τακτικά cheat γεύματα που αντισταθμίζουν κάθε πρόοδο που κάνετε στη διατροφή σας. Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τα διατροφικά σας πρότυπα και πώς αντιδράτε στα ελεύθερα γεύματα.

Μην καταρρίπτετε αυτόν τον αριθμό θερμίδων

Θα αντιμετωπίσετε προβλήματα όταν πάτε all-in σε ένα συμπόσιο φαστ φουντ. Ένα διπλό cheeseburger με μεγάλες πατάτες και μια μεγάλη σόδα μπορεί εύκολα να προσθέσει τις θερμίδες σας για μια ολόκληρη μέρα σε ένα μόνο γεύμα. Και αυτό δεν λαμβάνει υπόψη άλλα αρνητικά συστατικά όπως το νάτριο και τα κορεσμένα λίπη.

Είναι δυνατόν να κάνετε ποδήλατο σε κάτι λίγο απολαυστικό – όπως ένα μόνο cheeseburger – με πιο υγιεινά συνοδευτικά (λαχανικά ή σαλάτες). Εξακολουθείτε να αυξάνετε τον αριθμό των θερμίδων σας για την ημέρα, αλλά όχι σε σημείο που να μην μπορείτε να το αναπληρώσετε. Όλα έχουν να κάνουν με αυτήν την ισορροπία και το μέτρο.

Αρνητική άποψη

Πολλοί από εμάς μπορεί να πέσουμε στην παγίδα να αντιμετωπίζουμε το φαγητό σαν εργαλείο τιμωρίας ή παρηγοριάς. Ενώ η κατανάλωση μιας μεγάλης φέτας κέικ μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε αμέσως καλύτερα μετά από μια κακή μέρα, τις περισσότερες φορές, τελικά θα αισθανθείτε λίγο χειρότερα από όλη αυτή τη ζάχαρη και θα μετανιώσετε για αυτήν την επιλογή.

Τα ελεύθερα γεύματα μπορούν, με την πάροδο του χρόνου, να δημιουργήσουν επίσης την αίσθηση ότι μια δίαιτα ή ένα πρόγραμμα γευμάτων είναι το μόνο ή τίποτα, ότι εάν δεν ακολουθήσετε αυστηρά αυτό το σχέδιο, είστε αποτυχημένος. «Πρόκειται για τη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας συνολικά», λέει ο Patton. «Είναι δυνατό να έχετε μια υγιεινή διατροφή ή ένα πρόγραμμα γευμάτων που δεν κόβει τίποτα, απλώς μετατοπίζει την εστίαση στον έλεγχο των μερίδων».

Η σωστή διατροφή

Μια δίαιτα ή ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής θα πρέπει πάντα να ξεκινά με μια συζήτηση με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Είναι το καλύτερα ενημερωμένο άτομο για την υγεία σας και για το τι λειτουργεί για εσάς. Μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλήξετε σε ένα σχέδιο που ταιριάζει στο πλαίσιο σας ή να σας παραπέμψουν σε έναν ειδικό διατροφολόγο που μπορεί.

Αν βρείτε τον εαυτό σας να πέφτει σε ένα μοτίβο ελεύθερων γευμάτων  υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η δίαιτα να μην είναι βιώσιμη για εσάς ούτως ή άλλως. Θυμηθείτε, όλα έχουν να κάνουν με την ισορροπία και τη διατήρηση της σχέσης σας με το φαγητό θετική.

Διαβάστε επίσης 

Το μυστικό για μέγιστη απορρόφηση της βιταμίνης Κ – Σε 9 τροφές θα την βρείτε

10 τροφές που καταπολεμούν το άγχος

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.