Τέσσερις λόγοι για να χάσετε τα περιττά κιλά

Αρκετά δύσκολο είναι για πολλούς ανθρώπους να χάσουν τα περιττά κιλά. Η διαχείριση του βάρους, αποτελεί τροχοπέδη για τους περισσότερους ανθρώπους στην εποχή μας. Η ζωή μας είναι κυρίως καθιστική, με αποτέλεσμα να μην δαπανάμε ενέργεια σε καθημερινές δραστηριότητες.

Από την άλλη, το φαγητό αποτελεί μια τελετουργία που μας δίνει ευχαρίστηση, με αποτέλεσμα να επιδιώκουμε τη συχνή κατανάλωση τροφής, πολλές φορές σε μεγάλες ποσότητες ή τροφής φτωχής σε θρεπτικά συστατικά.

Τα περιττά κιλά μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος έχει περιττά κιλά, έχει και προβλήματα υγείας. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αν και αυτά τα παραπάνω κιλά μπορεί να μην επηρεάζουν επί του παρόντος την υγεία ενός ατόμου, αν δεν διατηρήσει υπό έλεγχο το σωματικό του βάρος είναι πιθανό αποκτήσει τέτοια προβλήματα στο μέλλον.

Τέσσερις λόγοι για να χάσετε τα περιττά κιλά

Καρδιοπάθεια

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of the American College of Cardiology και περιελάμβανε δεδομένα για 15.000 περίπου υγιείς ενήλικες δείχνει ότι τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 25 αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες τους.

Γονιμότητα

Το ιδανικό βάρος όσον αφορά την αναπαραγωγική ικανότητα του άνδρα και της γυναίκας κυμαίνεται μεταξύ 20 και 24 ως προς το Δείκτη Μάζας Σώματος. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), περισσότερο από το 10% των προβλημάτων γονιμότητας οφείλονται στο υπερβολικό βάρος.

Διαταραχές του ύπνου

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins δείχνει ότι η απώλεια βάρους, ιδιαίτερα του συσσωρευμένου λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου. Το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά εμποδίζει την ομαλή αναπνευστική λειτουργία, με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο υπνικής άπνοιας.

Διαβήτης

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία για το Διαβήτη, ακόμη και η παραμικρή απώλεια βάρους στα υπέρβαρα άτομα συνδέεται με την πρόληψη του διαβήτη ή την καθυστέρηση εκδήλωσης των σχετικών συμπτωμάτων.

Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ)

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι ένα κοινό “εργαλείο” για να προσδιοριστεί το εάν ένα άτομο έχει το κατάλληλο σωματικό βάρος. Ουσιαστικά μετράει το βάρος ενός ατόμου σε σχέση με το ύψος του.

Σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH):

  • Αν ο ΔΜΣ είναι μικρότερος από 18,5 σημαίνει ότι το άτομο είναι λιποβαρές.
  • Αν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ 18,5 και 24,9 τότε το άτομο έχει ιδανικό βάρος.
  • Αν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ 25 και 29,9 τότε το άτομο είναι υπέρβαρο.
  • Αν ο ΔΜΣ είναι πάνω από 30 τότε το άτομο είναι παχύσαρκο

Εάν το ποσοστό λίπους είναι πολύ υψηλό και κατ’ επέκταση το ποσοστό της μυϊκής μάζας χαμηλό, το άτομο θεωρείται παχύσαρκο και επιβάλλεται η μείωση του σωματικού του βάρους.

Διαβάστε επίσης 

Απώλεια βάρους: Πώς να απαλλαγείς από την υπερβολική χαλάρωση

Τρανς λιπαρά : Πώς βλάπτουν τον οργανισμό;

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.