10 ροφήματα και τροφές για άφθονη διούρηση

Αν προσπαθείτε να πίνετε περισσότερο νερό, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι κάποια πράγματα στην καθημερινή διατροφή προκαλούν διούρηση και άμεση ανάγκη να επισκεφθείτε την τουαλέτα.

Διούρηση από τη διατροφή

Η διαιτολόγος για την υγεία του εντέρου Amanda Sauceda, RDN, CLT, μοιράζεται στο livestrong.com τις πιο κοινές διουρητικές τροφές που σας κάνουν να ουρείτε περισσότερο:

1. Αλκοόλ

Έχετε παρατηρήσει ότι οι επισκέψεις σας στο μπάνιο γίνονται πιο συχνές όταν πίνετε ποτό; Η αιτία είναι αλκοόλ, το οποίο επηρεάζει την ουροδόχο κύστη σας και την επιθυμία σας για ούρηση.

«Όταν πίνετε αλκοόλ, όπως η μπύρα, η αντιδιουρητική ορμόνη (ADH) που ρυθμίζει το νερό στα νεφρά σας αναστέλλεται», λέει η Sauceda. «Αυτό σημαίνει ότι τα νεφρά σας δεν απορροφούν εκ νέου την ποσότητα νερού όπως θα έκαναν συνήθως, έτσι το νερό φεύγει με την ούρηση», εξηγεί.

2. Καφές

Μετά από ένα φλιτζάνι, πιθανότατα θα πρέπει να έχετε διούρηση. Η καφεΐνη είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι βοηθά το σώμα σας να εκκρίνει αλάτι και νερό, με αποτέλεσμα να ουρείτε περισσότερο.

Μια παλαιότερη μελέτη στο International Journal of Urogynecology​​ βρήκε μια σχέση μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης καφεΐνης (μεγαλύτερη από 204 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, η οποία ισοδυναμεί με περίπου δύο φλιτζάνια καφέ) και της ακράτειας ούρων σε γυναίκες
Επιπλέον, «η καφεΐνη μπορεί επίσης να είναι ερεθιστική για όσους πάσχουν από σύνδρομο πόνου στην ουροδόχο κύστη», λέει η Sauceda.

3. Χυμός Cranberry

Αν και μπορεί να έχετε ακούσει ότι ορισμένες ενώσεις στον χυμό cranberry μπορεί να είναι χρήσιμες για την πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, αυτό το ρόφημα μπορεί επίσης να ενοχλεί την ουροδόχο κύστη σε μερικούς ανθρώπους.

Ο χυμός αυτός μπορεί να είναι ερεθιστικός για την ουροδόχο κύστη, ειδικά αν έχετε διάμεση κυστίτιδα, μια χρόνια πάθηση που προκαλεί πίεση και πόνο στην ουροδόχο κύστη (και μερικές φορές πόνο στην πυέλο).

4. Αναψυκτικά τύπου cola

Η κατανάλωση αναψυκτικών τύπου cola μπορεί να είναι η πηγή της υπερβολικής διούρησης. Αυτά τα αναψυκτικά μπορεί να περιέχει καφεΐνη. Και, όπως γνωρίζουμε, η καφεΐνη είναι διουρητικό.

Επίσης, το ανθρακούχο συστατικό μπορεί επίσης να είναι ερεθιστικό για την κύστη. Και αν πίνετε αρκετά αναψυκτικά καθημερινά, αυτοί οι παράγοντες απλώς επιδεινώνονται.

5. Πορτοκάλια

Ορισμένα όξινα φρούτα και χυμοί φρούτων μπορούν να σας κάνουν να παράγετε περισσότερη ούρα. Ενδεικτική περίπτωση: τα πορτοκάλια. Μια όξινη τροφή, τα πορτοκάλια μπορούν να λειτουργήσουν ως ερεθιστικό ή ως έναυσμα για άτομα με ευαίσθητη κύστη, λέει η Sauceda.

Ωστόσο, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα σε άλλους. Μια συστηματική ανασκόπηση του Σεπτεμβρίου 2020 στο International Journal of Clinical Practice διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού μείωσε την παραγωγή ούρων.

6. Πικάντικα τρόφιμα

Τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν επίσης να ενισχύσουν την επιθυμία σας για τουαλέτα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί μερικές φορές να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη.

Επιπλέον, είναι πιο πιθανό να πιάσετε ένα ποτήρι νερό για να ανακουφιστείτε από τα καυτά, πιπεράτα φαγητά, λέει η Sauceda. Και η ενυδάτωση με περισσότερο νερό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε περισσότερες εκδρομές στο μπάνιο.

7. Ντομάτες

«Οι ντομάτες εμπίπτουν στην κατηγορία των όξινων τροφίμων», λέει. Και να θυμάστε: Οι όξινες τροφές μπορούν να επιδεινώσουν την ουροδόχο κύστη σας.

Η κατανάλωση όξινων προϊόντων είναι ιδιαίτερα προβληματική για άτομα με υπερδραστήρια κύστη.

8. Καρπούζι

Αν και αυτό το ζουμερό φρούτο είναι ενυδατικό (περιέχει 92% νερό), το καρπούζι μπορεί επίσης να προκαλέσει άφθονη διούρηση, λέει ο Sauceda.

Εκτός από την έντονη περιεκτικότητά του σε H2O, η προκαταρκτική έρευνα σε ζώα δείχνει επίσης ότι το καρπούζι μπορεί να έχει διουρητική δράση και να βοηθά με τις πέτρες στα νεφρά, λόγω της επίδρασής του στην απέκκριση αλατιού, λέει η Sauceda. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί αυτή η θεωρία, προσθέτει.

9. Αγγούρια

Όπως το καρπούζι, τα αγγούρια έχουν επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Πράγματι, αυτά τα τραγανά, φρέσκα λαχανικά αποτελούνται από 95% νερό.

Επειδή τα αγγούρια είναι γεμάτα με νερό, θα αυξήσουν τον όγκο των ούρων στην ουροδόχο κύστη σας, οδηγώντας τελικά σε διούρηση.

10. Σέλινο

Το σέλινο είναι μια άλλη υδαρή τροφή που μπορεί να γεμίσει την ουροδόχο κύστη σας. Αυτό σημαίνει ότι αν «τσακίζετε» τα μπαστουνάκια σέλινου, πιθανότατα θα αναγκαστείτε να ουρήσετε περισσότερο από το συνηθισμένο.

Διαβάστε επίσης

53χρονη γυναίκα μοιάζει με 23χρονη, μετά από παρέμβαση στα κύτταρα του δέρματος – Ο τεράστιος κίνδυνος της μεθόδου

Θάνος χωρίς Μάριο στην ΠΦΥ, Θάνος μόνος απέναντι στα θηρία των φαρμακευτικών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.